Alanya - Prof.Dr. Yenisey: "Dinlemeden Elde Edilen Bilgi Del
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.dr. Feridun Yenisey, Devletin Sadece Suçun İşlenmesini Önlemek İçin Telefon Dinleyebileceğini Belirterek, "elde Edilen Bilgi Ceza Muhakemesinde Delil Olamaz. Ancak Buna Rağmen Bugünkü Bazı Büyük Soruşturmalarda Önleme Dinlemenin Kullanıldığı Şüphesi Doğuyor" Dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Feridun Yenisey, devletin sadece suçun işlenmesini önlemek için telefon dinleyebileceğini belirterek, "Elde edilen bilgi ceza muhakemesinde delil olamaz. Ancak buna rağmen bugünkü bazı büyük soruşturmalarda önleme dinlemenin kullanıldığı şüphesi doğuyor" dedi.
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bahçeşehir Koleji işbirliğiyle düzenlenen, hakim, savcı, avukat ve kolluk görevlilerinin katıldığı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Semineri başladı. Alanya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen seminer 2 gün sürecek. Seminerin ilk gününde Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Feridun Yenisey, Prof.Dr. Timur Demirbaş ve Avukat Naim Karakaya, 'Ceza Muhakemesi Hukuku Genel İlkeleri', 'İfade Alma- Müdafiin Yetkileri', 'Yakalama, Teşhis- Yüzleştirme- Yer Gösterme, Duruşma ve Kanun Yolları' konularında konuşma yaptı.
DİNLEME SUÇUN İŞLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILIR
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Feridun Yenisey, devletin sadece suçun işlenmesini önlemek için telefon dinleyebileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Fakat bu yetki kanunda çok sınırlı. Sadece 250'nci maddedeki suçlar bakımından bu yetki geçerli. Yani bir adam öldürme suçu için dinleme yetkisi vermiyor. Sadece ilgili maddede belirtilen, örgüt, terör ve organize suçların işlenmesini önlemek için yetki veriyor. Bu tür dinlemelerin sadece önleme için kullanılabileceği, başka bir amaçla kullanılamayacağı belirtiliyor. Bu sizi şaşırtmasın. Önleme dinlemesinden elde edilen bilgiler, sadece önleme için kullanılabilir. Delil olarak kullanılamaz. Buna 'kişisel verilerin amaca bağlılığı prensibi' adı verilir. Yasada bunu açıkça görüyoruz. Ancak buna rağmen ben de bugünkü bazı büyük soruşturmalarda önleme dinlemenin kullanıldığı şüphesi doğuyor. Ayrıca önleme dinlemesinden elde edilen bilgi ceza muhakemesinde delil olmaz."
KOLLUK GÖREVLİSİNİN İFADE ALMA YETKİSİ DAHİ YOK
CMK'nın 160'ncı maddesinde kolluğa kendiliğinden adli işlem yapma yetkisi de verilmediğini belirten Prof.Dr. Yenisey, kolluk görevlisinin ifade alma yetkisi dahi olmadığını söyledi. Kolluk görevlisinin adli işlem yapması için Cumhuriyet Savcısı'nın ona liste halinde emirler vermesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Yenisey, "Kanun maalesef kolluğa karşı suçüstü halinde dahi çok hassas davranmış ve kolluğun kendiliğinden araştırma yapmasına izin vermemiştir. Böyle olmakla birlikte Türkiye'nin genelinde kolluk suç işlendiğini öğrendiği zaman kendiliğinden ilk araştırmaları yapmaya başlamakta, ifade almaktadır. Bunların kanuna aykırı olduğunu söylüyorum. Kanuna aykırılık CMK 206'da önem kazanmaktadır" diye konuştu.
Asayiş hizmetlerinin valinin denetimi altında olduğunu kaydeden Yenisey, "Türkiye'de kolluğun denetimi konusunda büyük bir zaafiyet var. Bunun giderilmesi gerekiyor. Kolluğun yetkisi olmalı fakat denetlenmeli" dedi.