Alaiye Şehitleri 100. Yılda Anıldı
Alaiye Taburu'na bağlı 657 Mehmetçik, Çatalca'da törenle anıldı.
Bundan 100 yıl önce 1. Balkan Savaşı'nda kurulan Çatalca savunma hattında şehit olan Alaiye Taburu'na bağlı 657 Mehmetçik, Çatalca'da törenle anıldı.
İki gün süren anma programının ilk gününde Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, bölge milletvekilleri, Tülay Kaynarca, Harun Karaca, Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Çatalca Garnizon Komutanı İkmal Yarbay Oktay Hanay, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Şile Kaymakamı Şükrü Görücü, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, siyasi parti başkan ve yöneticileri, il genel meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticileri, öğrenciler ve Alanya'dan gelen misafirler katıldı.
1912 yılında 16 Kasım'ı, 17 Kasım'a bağlayan gece Bulgar askerleri tarafından düzenlenen hain pusudaki süngü saldırısıyla şehit edilen Alaiye Taburu'na bağlı 657 asker için Çatalca'da anma programı düzenlendi. Anma programı Dağyenice köyündeki, askerlerimizin şehit olduğu bölgede bulunan Alaiye Şehitliği'nde başladı.
Anma etkinliklerine gelen Alanyalılar burada Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, Çatalca Garnizon Komutanı İkmal Yarbay Oktay Hanay ve Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından protokol tarafından şehitliğe çelenk sunuldu. Çelenk merasimi sonrasında başta Alaiye Taburu'na bağlı 657 şehidimiz, vatanımız için canlarını vermiş tüm şehitlerimiz ve Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ile ebediyete göçmüş tüm gazilerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu akabinde İstiklal Marşımız bir ağızdan okundu. İstiklal Marşımızın okunması sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşma İstanbul Ticaret Odası Çok Programlı Lisesi Tarih Öğretmeni Turhan Uçar tarafından yapıldı.
ŞEHİTLİĞE KARANFİL BIRAKILDI
Tarih Öğretmeni Turhan Uçar'ın konuşması sonrasında bir öğrenci tarafından şiir okundu. Daha sonra Alaiye Taburu'nda şehit olan askerlerimiz ile tüm şehitlerimiz ve Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve hayatını kaybetmiş tüm gazilerimiz için dua okundu. Ardından tüm katılımcılar şehitler için Alaiye Şehitliği abidesine karanfil bıraktılar.
Çatalca Dağyenice köyü Alaiye Şehitliği'ndeki programın sona ermesiyle birlikte Çatalca Ulu Cami'de şehitlerimiz için bir mevlit okundu. Okunan mevlidin ardından Çatalca Askeri Gazinosunda Alanyalı misafirler ve protokol üyeleri öğlen yemeği yediler.
Anma etkinliklerinin birinci gün programının ikinci etabı Çatalca Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Şehitlere Saygı Yürüyüşü ile devam eden programda, Çatalca Cumhuriyet Meydanı'ndan çıkılarak, Cevdet Barın Bulvarı'ndan, Çatalca Belediyesi önü, Ferhatpaşa Camisinden, Hamamönü mevkiine, oradan da Atatürk Caddesi takip edilerek, tekrar Çatalca Cumhuriyet Meydanı'na gelindi. Burada protokol konuşmaları yapıldı.
İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan 1. Balkan Savaşı hakkında bilgiler verdi. Dr. Nevzat Taşdan'ın ardından, bölge milletvekilleri Tülay Kaynarca ve Ferit Mevlüt Aslanoğlu tarafından birer konuşma yapıldı. Milletvekilleri sonrasında Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir de günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
BAŞKAN CEM KARA; STRATEJİK ÖNEMİ BULUNAN SON KALE ÇATALCA
Alanya Kaymakamı'nın ardından Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, 1. Balkan Savaşı'nda Çatalca'nın önemini belirten bir konuşma yaptı. Başkan Cem Kara konuşmasında, "16 Kasım 1912 akşamına kadar Çatalca savunma hattının karşısına gelen Bulgar orduları için, artık bir arazi savaşı söz konusu olamazdı. Doğu ordularından gelenlerle birlikte, bir hafta oluyordu ki Çatalca hattına girilmiş, siperler kazılmış, savunma kararı verilmişti. Artık gerçek harekata başlanacaktı. Savaşın son aşamasına gelinmişti. Bundan sonra yapılacak iş, Çatalca hattında direnmekti. Fatih Sultan Mehmet'in 'Bu Şehri Allah'a Emanet Ettim' dediği, İstanbul öncesinde stratejik önemi bulunan son kale Çatalca'da; Türk ordusu vardı. Çünkü Türk ordusu şunu biliyordu; Çatalca düşerse, İstanbul da düşerdi. Çatalca'nın gördüğü en zor günler Balkan Savaşları'nın olduğu dönemlerdir. Bulgarlar karşısında zor anlar yaşayan Osmanlı ordusu son müstahkem mevkii olan Çatalca'da savaşa tutuşmuştu. Çatalca'da savaş Bulgarların yenilgisiyle sonuçlandı. Antalya tümeniyle, Muğla taburuyla, Milas taburuyla, Ermenek taburuyla, ülkenin dört bir yanından gelen tümen ve taburlarla ve tabi ki Alanya, Alaiye taburuyla düşman karşısına dikildi ordu. Yenilgilerin en büyük sebepleri olan hastalıklar ve kıtlıkla boğuşan Türk ordusu, düşmanı Çatalca'da geri püskürttü. İşte bu geri püskürtme ve Çatalca direnişi Türk tarihinde yeni bir sayfa açacak, Balkan Savaşları'nın yarattığı travmanın izleri bütün bir Rumeli'nin, Trakya'nın hafızasından günümüze değin silinmeyecekti. Türk ordusunun tokadını İstanbul önüne kadar gelen düşman, Çatalca'da yedi. Çatalca direnişinin ardından geriye giden düşman kuvvetleri bu sefer ülkemizi paylaşmak için bir kez daha 1. Dünya Savaşı'nda Çanakkale'deydi. Çanakkale'de Türk ordusunun tokadını yüzünde ağır bir şekilde hisseden emperyalist güçler, en sonunda ulusal Kurtuluş Savaşı'nda casusuyla, işbirlikçisiyle yurttan atılıyordu. Balkan Savaşları'ndaki Çatalca direnişi sadece İstanbul'u kurtarmakla kalmadı. Düşman kim olursa olsun, ne kadar güçlü olursa olsun bağımsızlığını savunacak ulusa bir kıvılcımdı. Çatalca'daki kıvılcım Çanakkale'de bir ateş, Kurtuluş Savaşı'nda ise bir bağımsızlık yangını oluyordu. Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler, halkıyla bütünleşmiş bir orduyla; Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkes'iyle, Boşnağı'yla, Arnavut'uyla, Alevi'siyle, Sünni'siyle Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı kazanıyordu." dedi.
Belediye Başkanı Cem Kara'nın konuşmasının ardından Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından katılımcılara birer teşekkür plaketi verildi.
İKİNCİ GÜN PANELLER VARDI
Anma töreninin birinci gününün ardından ikinci günde seminerler vardı. Çatalca Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen ikinci gün programlarına Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, Çatalca Garnizon Komutanı İkmal Yarbay Oktay Hanay, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan katıldı.
Program, Emekli Yarbay Eşref Özdemir'in 'Askeri Açıdan Balkan Savaşları ve Alaiye Taburu' sunumuyla başladı. Emekli Yarbay Eşref Özdemir'in ardından, Fatih Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet İşpirli ve Doç. Dr. Erdoğan Keskinkılıç ile araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu tarafından bir panel düzenlendi. Çatalca Halk Eğitim Merkezi'ndeki programın ardından Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezi'nde Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç tarafından 'Balkan Savaşlarında Mübadele ve Göçler' isimli sunum gerçekleştirildi.