Alaçam Sokakları Sağlıklaştırması ve Iyileştirmesi Projesi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Mübadele döneminden kalan 93 tescilli eserin bulunduğu Alaçam'da tarihi dokuyu ön plana çıkarmak ve ilçeyi geleceğe taşımak için bir projemiz var.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Mübadele döneminden kalan 93 tescilli eserin bulunduğu Alaçam'da tarihi dokuyu ön plana çıkarmak ve ilçeyi geleceğe taşımak için bir projemiz var. Bunun ilk ve önemli aşamalarından biri olan yatırım programına alınması ve projelendirmesini tamamladık." dedi.
Karaaslan, Samsun'un Alaçam ilçesinde "Alaçam Sokakları Sağlıklaştırması ve İyileştirmesi Projesi" ile ilgili incelemelerde bulundu.
Türkiye'de özellikle son yıllarda kültürel varlıkların korunması ve geleceğe taşınmasıyla ilgili çok önemli çalışmaların hayata geçirildiğini dile getiren Karaaslan, bu kapsamda Samsun'da da yaptıkları önemli işler olduğunu söyledi.
Gelecek dönemde bu çalışmalara birini daha ekleyeceklerini belirten Karaaslan, "Mübadele döneminden kalan 93 tescilli eserin bulunduğu Alaçam'da tarihi dokuyu ön plana çıkarmak ve ilçeyi geleceğe taşımak için bir projemiz var. Bunun ilk ve önemli aşamalarından biri olan yatırım programına alınması ve projelendirmesini tamamladık. Bu tarihi dokuyu önce koruyacağız, sonra da gün yüzüne çıkaracağız." diye konuştu.
Alaçam'da gerçekleştirecekleri uygulamanın sadece birkaç restorasyondan ibaret olmadığına, bütüncül bir yaklaşımla ilçeyi ilgilendiren bir proje çalışması yapılacağına dikkati çeken Karaaslan, aynı zamanda ilçenin ekonomik yönden kalkınması, turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve en önemlisi Alaçamlıların bunun içine dahil edilmesini amaçladıklarını kaydetti.
Bu anlamda Karadeniz'de, Safranbolu ve Beypazarı gibi örnek bir proje gerçekleştirileceğini anlatan Karaaslan, şöyle devam etti:
"Sadece Alaçam değil, Bafra, 19 Mayıs ve Yakakent'i de kapsayacak olan, zamanla Vezirköprü ile oradaki Osmanlı dokusunu da işleyip birleştirdiğinde uzun soluklu bir projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu uygulamanın önemli bir boyutu da genellikle yerel ölçekte yapılan bu tip uygulamalar, ulusal anlamda turizme katkı verir. Alaçam uluslararası boyutuyla önemli bir yer. Çünkü mübadele dönemine de vurgu yapan bu şehirde yaşanmışlıklar var. Bununla ilgili nasıl ki vatandaşlarımız Selanik'e, Kavala'ya, Drama'ya eskileri yad etmeye gidiyorlarsa, aynı şekilde oradan da buraya gelecekler. Uluslararası anlamda Samsun'umuzu önemli bir destinasyon haline getirecek bir proje olacak."
Projenin 2 yılda tamamlanması planlanıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt da projeyi 2017 yatırım programına aldıklarını söyledi.
Alaçam'ın, Samsun ve Karadeniz'in en özellikli, en güzel, kültür varlıkları yönünden en zengin şehir merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Kurt, "Biz pilot bölge olarak burayı seçtik. Büyükşehir Belediye Başkanımız, Tarihi Kentler Birliği, biz de bakanlık olarak ortak bir çalışma yapacağız. Önümüzdeki hafta ekiplerimiz alanda çalışacak." ifadelerini kullandı.
Tespitlerini yapacaklarını ve projelerini koruma kurullarından geçireceklerini belirten Kurt, "Muhtemelen yıl sonunda da alanda uygulamaya başlayacağız. Hedefimiz en geç 2 yıl içinde tanıyamayacağınız bir şekilde bu projenin tamamlanmasıdır." dedi.
"Tarih kokan, anı ve hatıra kokan bir tarihi koridora dönüşecek"
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da Alaçam'da mübadele öncesi ve sonrasında ortaya çıkmış önemli bir tarihi ve kültürel birikim bulunduğuna dikkati çekti.
Bu örneklerin ve tarihi birikimin oluştuğu sürede Alaçam'ın ekonomisinin tütüne dayalı olduğunu bildiren Yılmaz, "Alaçam'da tarımsal bir zenginlik var. Her şeyin bir iktisadi arka planı vardır. Bu arka plandan kaynaklanan iktisadi birikim, bu tarihi birikime sebep oluyor. Tütün ekonomisinin gerilemesinden sonra buradan insanlar büyük kentlere göç etmiş. Bu binaların çoğunda şu anda insanlar yok. Her ne kadar bu binalara yeni fonksiyonlar yüklenerek yaşatılacak da olsa binaların sahipleri, restorasyondan sonra gelip burayı yaşatırlarsa bundan memnun oluruz. Tarihi Kentler Birliği olarak da bu hadise duyarlıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Büyükşehir Belediyesi olarak bir an önce buradaki binaların projelerini yapıp Kültür ve Turizm Bakanlığına devredeceklerini belirten Yılmaz, onların da yatırım programı dahilinde restorasyon çalışmalarını başlatacaklarını kaydetti.
Binaları yapıp, restore edip, bunlara yeni fonksiyonlar yükleyerek kullanılır hale getireceklerini vurgulayan Yılmaz, "Burada sadece binalar değil, sokak zemininde bulunan taşları da söküp eski taş kaplamalar yapacağız. Ayrıca elektrik tellerinin hepsini söküp yerin altına indireceğiz. Bu sokak mis gibi tarih kokan, anı ve hatıra kokan bir tarihi koridora dönüşecek." diye konuştu.
İncelemelere, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar da katıldı.