Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Al Şark Gençlik Yıllık Konferansı 2017

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Al Şark Forum Başkanı Wadah Khanfar, güç sahibi insanların artık gençlerin kendileri için çalışmasına izin vermesi gerektiğini belirterek, "Eski nesiller, bu zamanda karşılaşılan zorluklarla mücadele edebilecek durumda değiller.

Al Şark Forum Başkanı Wadah Khanfar, güç sahibi insanların artık gençlerin kendileri için çalışmasına izin vermesi gerektiğini belirterek, "Eski nesiller, bu zamanda karşılaşılan zorluklarla mücadele edebilecek durumda değiller. İnsanların bu yüzden ideolojilerden çok değerlere ihtilacı var. Değerlerimiz etrafında şekillendirmemiz gerekiyor geleceğimizi. Bu da gençlerle birlikte mümkün olacak." dedi.

Al Şark Forum tarafından, Kültür ve Turizm Baknalığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı ve El Cezire'nin desteğiyle düzenlenen "Al Şark Gençlik Yıllık Konferansı 2017" Hilton Oteli'nde başladı.

Al Şark Forum Başkanı Khanfar, açılışta yaptığı konuşmada, Ortadoğu ülkelerinden çıkarı olan insanlar ve ülkeler tarafından empoze edilen bir gerçekliği yaşadıklarını, bunun kesinlikle istikrara yol açmayacağını, çünkü istikrarın ancak doğu insanının kendi geleceğini planlamasıyla elde edilebileceğini söyledi.

Burada bir ayrım politikasının izlendiğinin görülebildiğini ifade eden Khanfar, çocuklarının da atalarının da dışarıdan gelen bu güçlerin gölgesi altında yaşadığını, hiçbir zaman kendi geleceklerini planlayacak duruma gelemediklerini vurguladı.

Ne zaman bunu elde etmeyi başarsalar, yeni bir felakete doğru yol aldıklarını, çünkü hiçbir zaman kendi gerçekliklerinin, kendileri tarafından planlanmadığını, hep bir dış güç etkisi olduğunu gördüklerini anlatan Khanfar, "Gençliğin ve baskılanan insanların hayalleri olmalı. Geleceğimizle ilgili vizyonumuzun olması gerekiyor. Biz de hayatımız boyunca bunu değiştirmek istedik. Bazen başarısız olduk, bazen başarılı olduk ve deneyimlerimizden yola çıkarak bunu yapıyoruz. Lüften geçmişte yaptıklarınızın gölgesinde kalarak devam etmeyin hayatınıza. Geçmişten ders almayı bilmemiz gerekiyor. Geçmişten ders alırken, geçmişte yaşamamaya dikkat edin. Çünkü geçmişte takılıp kalırsanız hiçbir zaman ileri gidemezsiniz. Biz her zaman umutlu olmaya teşvik ediyoruz." diye konuştu.

Bu neslin ve bu bölgedeki insanlar için, geleceğini kendisi şekilledirmek isteyen insanlar için her zaman bir fırsat olduğuna inandıklarını dile getiren Khanfar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz her zaman uluslararası çabalardan bahsediyoruz insanlığın geleceğini şekillendirmek adına. Bunda etkin rol almak istiyoruz çünkü geride kalmak istemiyoruz.

Gençler kendi kararlarını, kendi gelecekleri üzerinde görmeye başlayacaklar. Bütün güç sahibi insanların artık gençlerin kendileri için çalışmasına izin vermesi gerekiyor. Eski nesiller, bu zamanda karşılaşılan zorluklarla mücadele edebilecek durumda değiller. İnsanların bu yüzden ideolojilerden çok değerlere ihtiyacı var. Değerlerimiz etrafında şekillendirmemiz gerekiyor geleceğimizi. Bu da gençlerle birlikte mümkün olacak."

"Bu kadar gelişmeye rağme, kritik insani sorunlar hala duruyor"

El Cezire'nin yöneticilerinden Abdullah Najjar da şimdiki dünyanın gençlerin fikirlerine, duygularına ve cesaretine ihtiyacı olduğunu belirtti.

Daha iyi bir dünyayı hayal etmenin idealist olmak anlamına gelmediğini, milyonlarca insanın bitmek bilmeyen savaşlardan zarar görmesine engel olunması gerektiğini ifade eden Najjar, insanların kötü değerlendirmesinden, küresel anlamda insanların zarar gördüğünü söyledi.

Najjar, 2020'de dünya nüfusundan çok daha fazla cep telefonu olacağını ve bu cep telefonuna sahip olan insanların, suya sahip olan insanların sayısından fazla olacağını anlattı.

Haber ve medyanın, sosyal olduğunu, medyayı tüketme biçiminin son yılda çok değiştiğini aktaran Najjar, "Dijital sapmalar, aynı zamanda dijital platformlarda gerçekleşiyor. Teknolojiler katlanarak büyüyor. Bütün platformlar da patlamalara yol açıyor." dedi.

Bu kadar gelişmeye rağmen, kritik insani sorunların hala durduğunu anlatan Najjar, insanların hala açlıktan acı çektiğini, fakirlik ve eşitsizlik içinde yaşadıklarını söyledi.

Yarım milyondan fazla Suriyeli'nin öldürüldüğünün tahmin edildiğini, Filistin'deki durumun da yine çözümsüz olarak devam ettiğini dile getiren Najjar, Arap dünyasının ekonomik durumunun, gençliği kendi kaderine bırakılmış olarak hissettirdiğini ifade etti.

Dünyanın artık bir dönüm noktasında olduğunu belirten Najjar, dünyadaki bu sorunların eldeki bazı araçlarla çözülebileceğini, bu araçların da fikirler, medya ve teknoloji olduğunu söyledi.

Avrupa'nın en genç ülkesi

Çek politikacı ve aktivist Vit Jedicka da Hırvatistan ile Sırbistan sınırında, Tuna Nehri kıyısında 1990'lı yıllarda Yugoslavya bölündüğünde kimse tarafından sahiplenilmeyen 7 kilometrekarelik bir alanda 13 Nisan 2015'de kurduğu Liberland'ı (Özgür Ülke) anlattı.

Jedicka, 450 bin 884 kişinin vatandaşlıktan yararlanmak için başvuru yaptığını ve göç alan ülkeler arasına girdiklerini, en çok başvurunun mimarlar tarafından yapıldığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel
title