Haberler

Akyol'un Kaleminden Atatürk'ün İhtilali

Akyol'un Kaleminden Atatürk'ün İhtilali
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akyol, "Milli Mücadelenin tartışılmaz lideri Mustafa Kemal olmuştur" dedi.

Esenler Belediyesi tarafından "Bir Yazar Bir kitap" sloganıyla düzenlenen programda konuşan Gazeteci Yazar Taha Akyol, Milli Mücadele dönemine ışık tutarak, kaleme aldığı "Atatürk'ün İhtilal Hukuku" adlı yeni kitabı hakkında bilgi verdi. Atatürk'ün ihtilalinin TBMM'yi, hukuku ve yargıyı nasıl şekillendirdiğine dikkat çeken Akyol, "Milli Mücadelenin tartışılmaz lideri Mustafa Kemal olmuştur" dedi.

Esenler Belediyesi tarafından "Bir yazar, Bir kitap" sloganıyla düzenlenen program kapsamında Gazeteci Yazar Taha Akyol, Esenlerlilerle bir araya geldi.

Esenler Kültür Merkezi'nde Prof. Dr. Osman Özsoy'un moderatörlüğünde gerçekleşen programa; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcıları, Başkan Danışmanı Mehmet Çelik, Esenler Belediye Meclisi AK Parti Meclis Üyesi Tevfik Helvacı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Siz bugün esas dinlemeniz gereken kişiyi dinleyeceksiniz" diyerek programın hayırlı olmasını diledi.

Göksu'nun ardından ilk sözü programın moderatörü Prof. Dr. Osman Özsoy aldı. Özsoy, salonu tıklım tıklım dolduran kalabalığa dikkat çekerek, "Çok hoş bir tabloyla var burada. Böyle bir kültür programına Esenler halkının yoğun ilgi göstermesi takdire şayan" dedi. Taha Akyol'un kaleme aldığı Atatürk'ün İhtilal Hukuk adlı kitabına dikkat çeken Özsoy, kitaptan çok etkilendiğini dile getirerek kitapta çok cesur ifadelerin yer aldığını vurguladı.

Bugünkü Türkiye hareket halinde bir Türkiye

Programın konuğu Gazeteci Yazar Taha Akyol ise; konuşmasına böyle bir programı düzenleyen Esenler Belediye Başkanı Göksu'ya teşekkür ederek, "İstanbul'un en problemli, en ey yoğun ve en düzensiz ilçesi Esenler'in bugün hizmetlerin yapıldığını, kentsel dönüşümün başladığını bir ilçe haline geldiğini söyledi. Son zamanlarda Belediye Başkanı Göksu'nun kültür alanında yaptığı hizmetlere de değinen Akyol, bu hizmetlerin Türkiye'nin aydınlık bir geleceğe doğru hızla yürüdüğünün göstergesi olduğunu vurguladı. Akyol, "Bugünkü Türkiye, hareket halinde bir Türkiye'dir" dedi.

Konuşmasına kaleme aldığı "Atatürk'ün İhtilal Hukuk" adlı kitabına ilişkin Moderatör Prof. Dr. Özsoy'un sorduğu sorulara cevap vererek devam etti. Milli Mücadele dönemindeki hukuk, siyaset ve devlet düzeni gibi konulara değinen Akyol, Atatürk'ün hayatı boyunca kuvvetler ayrılığı birliği ilkesini savunduğunu söyleyen Akyol, Milli Mücadele döneminin şartlarının kuvvetler birliğini gerektirdiğini belirtti.

Milli Mücadelenin lideri Mustafa Kemal

Milli Mücadele başlamadan önce Anadolu'da Enver Paşadan kaynaklanan askeri diktatörlük korkusu olduğuna dikkat çeken Akyol, Milli Mücadele döneminde ise bu korkunun sona erdiğini belirterek muhalif paşaların hepsinin Milli Mücadeleye liderlik yapacak yetenekteki kişinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu savunduklarını belirtti. Akyol, "Milli Mücadelenin tartışılmaz lideri Mustafa Kemal olmuştur" dedi. Milli Mücadelenin çok büyük fedakârlıklarla kazanıldığını belirten Akyol, Milli Mücadelenin şanlı bir zafer olduğunu belirtti.

Moderatör Özsoy'un, "İstiklal mahkemelerinin, bazen haddini de aşarak eski hesapları görme adına bir kıyım olarak kullanıldığı gibi bir izlenime vardınız mı?" şeklindeki sorusuna ise Akyol, "Kesinlikle öyledir. İstiklal mahkemeleri deyince şunu iyi bilmek lazım; bu mahkemelerin üyeleri bildiğimiz hakimler değil. Bu mahkemenin üyeleri, meclisin milletvekilleri içlerinden seçiyorlar. Milli mücadele sırasında meclis çoğulcu olduğu için mahkemenin üç üyesi var. Birisi muhafazakâr, öteki liberal oluyor, biri de solcu oluyor. Dolayısıyla aralarında ayrım oluyor. Ayrıca meclis, İstiklal mahkemelerini denetliyor" diye cevap verdi.

Sakarya Savaşı en önemli savaşlardan biri

1926 yılında Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in İstiklal mahkemeleri tarafından eline kelepçe vurularak hapishaneye atıldığını hatırlatan Prof. Dr. Özsoy, " Eğer Kazım Karabekir, Doğu'da Ermenistan'a karsı zafer kazanarak bugünki sınırımızı çizmeseydi, Sevr belasının doğu ayağını kırmasaydı, biz Sakarya savaşını kazanamazdık" dedi.

Özksoy'un konuşmalarını destekleyen Akyol da 6 saat içinde kazandığımız Sakarya Savaşının dünya tarihindeki en önemli savaşlardan biri olduğunu vurguladı. Sakarya Savaşı kazanıldığında İslam dünyasında büyük kutlamaların yapıldığını belirten Akyol, Uzakdoğu ülkelerinden bile Milli Mücadeleye destek geldiğini söyledi.

Akyol, Özsoy'un "Medeni Kanunun neden İsviçre'den aldık? şeklindeki sorusunu ise; Osmanlı Devleti döneminde kullanılan Mecelle kanununda eksiklikler olduğu için ve zamanın ihtiyaçlarına cevap vermediği için yeni bir kanuna gerek duyulduğu, Fransız ve Almanların kanunlarına göre daha esnek yapıda olduğu için İsviçre'den Medeni Kanunun alındığını söyledi.

İmparatorluk çağına girmiş milletiz

Günümüzde büyük devlet olmanın yolunun ticari ve kültürel yollardan geçtiğini ifade eden Akyol, Türkiye'nin bugün Selçukluların Osmanlılara geçişi gibi Anadolu topraklarının dışına açıldığını ifade etti. Türkiye'de artık her sene 10 milyon Türk vatandaşının sınırlar dışına uçtuğunu örnek gösteren Akyol, "Artık biz modern, ticari ve kültürel anlamda imparatorluk çağına girmiş bir milletiz" dedi.

Konuşmasının ardından Milli Mücadele dönemine ilişkin merak edilen soruları cevaplayan Akyol, program sonunda Atatürk'ün İhtilal Hukuku adlı yeni kitabını okuyucuları için imzaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title