Haberler

"Akün ve Şinasi Sahnelerinde Perde Kapanmasın"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şenay Ünal - Tuğba Özgür Durmaz - Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, Akün ve Şinasi sahnelerinin satışıyla ilgili "Umuyorum ki bir kez daha ihaleye açılmayacaktır ve eğer satış olacaksa da tiyatro sahneleri ayrılarak diğer bina"...

Şenay Ünal - Tuğba Özgür Durmaz - Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, Akün ve Şinasi sahnelerinin satışıyla ilgili "Umuyorum ki bir kez daha ihaleye açılmayacaktır ve eğer satış olacaksa da tiyatro sahneleri ayrılarak diğer bina satışa çıkacaktır. Biz de bunu bir şekilde ya alacağız ya kamulaştıracağız" dedi.

Bilgin, AA muhabirine, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Kızılayı, Atatürk Orman Çiftliği ve Türk Hava Yollarının ortak iştiraki olan Emek İnşaat ve İşletme A.Ş'nin satışa çıkardığı Akün ve Şinasi sahnelerinin başkentin önemli sanat merkezleri olduğunu belirterek, satılmasından büyük üzüntü duyacaklarını söyledi.

Sinema ve tiyatro binalarının şehrin kimliğini oluşturduğuna işaret eden Bilgin, "Daha da önemlisi böyle yerler bizim annemizle babamızla çocuğumuzla olan bağımızdır. Yani annenizin izlediği yerde siz, sizin izlediğiniz yerde aynı koltukta da çocuğunuz izler. Şehirler de kentler de zaten bunun için vardır, bunun için kent adını alır" dedi.

Ankara'da sahne sayısının çok fazla olmadığına dikkati çeken Bilgin, "40 tane daha yeni tiyatro açılmış olurdu da ikisi gidiyor diye üzülürdük ama yerine koyulabilecek başka sahne yok. Orası uluslararası festivallere ev sahipliği yapıyor, gelen yabancı konuklar, tiyatrolar orada oynuyor" diye konuştu.

Sezon boyunca iki sahnede de doluluk oranının yüzde 100 olduğunu bildiren Bilgin, bu sahnelerin satışı için açılan 2 ihaleden de sonuç çıkmadığını ve üçüncü ihalenin de olmamasını ümit ettiklerini kaydetti. Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız görüşmelerde umuyorum ki bir kez daha ihaleye açılmayacaktır ve eğer satış olacaksa da tiyatro sahneleri ayrılarak diğer bina satışa çıkacaktır. Biz de bunu bir şekilde ya alacağız ya kamulaştıracağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları olarak ya da bizim yasamız gereği Maliye Bakanlığının bize devriyle biz buna sahip olacağız. Biz derken Ankaralıları kastediyorum."

Kültür merkezleri ve müzelerin, kurumların veya şahısların değil halkın malı olduğunu vurgulayan Bilgin, Ankaralıların da sahnelerine sahip çıktığını kaydetti.

Bilgin, "Sanıyorum öyle lafını bile bir daha etmeyecek şekilde problem çözülür ve yeni sahneler açarız" ifadesini kullandı.

-TOBAV Başkanı Tamer Levent-

Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent de gelişmiş ülkelerde tiyatronun, yaşamın bir parçası olduğunu ve kentin en gözde yerlerinde bulunduğunu vurguladı.

Levent, Türkiye'nin de gelişmiş ülkeler arasına girdiğini ve bu nedenle Türkiye'de de tiyatro sahnelerine önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu yıl 51. kez kutlanan Dünya Tiyatro Günü'nde Akün ve Şinasi sahnelerinin akıbetinin konuşulmasını anlamlı bulduğunu ifade eden Levent, şunları kaydetti:

"Ankara'da cıvıl cıvıl işleyen iki önemli sahnenin, bir binanın topluca satılması nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalması, Türkiye'nin dünyada kazandığı önemin sevincini, gururunu yaşayan bir yurttaş olarak beni üzdü" diye konuştu.

Başkentin belleğinde yer etmiş bir kültür binasının yok edilmesini "iç karatıcı" olarak niteleyen Levent, sahnelerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca satın alınması yönünde TOBAV'ın da bir teklifte bulunduğunu bildirdi.

Levent, binanın tiyatro sahneleriyle iş hanı bölümlerinin ayrı olduğuna işaret ederek gerektiğinde birbirinden ayrılabileceğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close