Haberler

Akü Geri Kazanım Tesisine Tepki

Akü Geri Kazanım Tesisine Tepki
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, Mutlu Akü ve Malzemeleri Sanayi A.Ş.'ye ait Kurşun Geri Kazanım Tesisi'nin kapasite artırımına gitmek istemesi ilçe halkının tepkisine yol açtı.

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, Mutlu Akü ve Malzemeleri Sanayi A.Ş.'ye ait Kurşun Geri Kazanım Tesisi'nin kapasite artırımına gitmek istemesi ilçe halkının tepkisine yol açtı.

Gediz-Uşak Karayolu'nun 5'inci kilometresinde Değirmenüstü Mevkii'nde 40 yıl önce kurulan Mutlu Akü Kurşun Geri Kazanım Tesisi'nin yerleşim birimleri ve tarım alanlarına zarar verdiği öne sürülürken şirketin yıllık 14 bin 400 ton olan kurşun üretim kapasitesini 30 bin tona çıkarmak için proje hazırlığı içerisine girmesi başta Gediz Belediyesi olmak üzere halkın tepkisi çekti. Gediz Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmed Ali Saraoğlu, önce belediye binasında, daha sonra Belediye Kültür Merkezi'nde ard arda "Halkı Bilgilendirme Toplantıları" düzenleyerek, toplumun tüm kesimlerini çevreye ve insan sağlığına sahip çıkmaları konusunda uyardı. Gediz'deki Sivil Toplum Kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odası, esnaf odaları, mahalle muhtarları, mahalle temsilcileri, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri ve yöneticilerin katıldığı toplantılarda, kurşunun zeka geriliğine, kansere ve çok çeşitli hastalıklara sebep olduğu, mevcut kurşun üretim tesisinin çevreye verdiği zarar nedeniyle bazı meyve ve sebze bahçeleri ile ekili alanların üretim kapasitesinin düştüğü ve çeşitli alanlarda ciddi sorunlar yaşanmaya başladığı konuları ele alınarak, kapasite artışının durdurulması istendi.

Bu toplantıların ardından, Mutlu Akü ve Malzemeleri Sanayi A.Ş. Kurşun Geri Kazanım Tesisi'nin Kapasite Artırımı Projesi için Fırdan Beldesi'nde 'Halkın Katılımı Toplantısı' düzenlendi. Kütahya İl Çevre ve Orman Müdürü Yardımcısı Mehmet Dinç başkanlığında yapılan toplantıya, Mutlu Akü Şirketinin Kurşun Geri Kazanım Tesisi Kapasite Artırımı Projesi'nin tanıtımı için görevlendirilen Resif Çevre Mühendisliği firmasından Kimya Mühendisi Metin Aydın, Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Aslan, Sivil Toplum Kuruluşları, oda ve siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, il genel ve belediye meclis üyeleri, vatandaşlar ve tesiste çalışan bazı işçiler katıldı.

Kimya Mühendisi Metin Aydın'ın şirketin kapasite artırımı projesini geniş olarak anlatmasından sonra Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu söz aldı. Kurşunun dünyada radyoaktiviteden sonra en çok problemi ortaya çıkaran zehirli bir madde olduğunu ve çevreyi kirlettiği zaman da temizlenmesinin neredeyse imkansız olduğunu anlatan Saraoğlu, kurşunun ne gibi zararlara yol açacağı hakkında Gediz halkının yeterli bilgiye sahip olmadığını vurguladı. Saraoğlu, istihdam ve üretime karşı olmadıklarını, ancak başkaları para kazanırken asla çevre halkının zehirlenmesine göz yummayacaklarını bildirdii. Çok kısa süre içerisinde oldu bittiye getirilen proje hakkında herkesin bilgi sahibi olması gerektiğini dile getiren Saraoğlu, bacadan çıkan tozların filtrelerle tutulacağını söyleyen şirketin zehirli gazların nasıl tutulacağını söylemediğini ve emisyon oranlarını da net ortaya koyamadığını iddia etti.

SİNSİ MADDE

Kurşunun zehir içerdiğini ve ciddi hastalıklara neden olduğunu, insanları zehirleyerek yavaş yavaş ölüme götüren bu sinsi madenin zeka geriliğine de sebep olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığına işaret eden Saraoğlu, "Bu yüzden gelecek nesillerin geri zekalı olacağının belirtilmesinden bir toplum sorumlusu olarak utanıyorum" dedi.

Saraoğlu, işletme yönetimine insan sağlığına vereceği zarar sorulduğunda "Bu imalathane akü üretimi yapmıyor. Tam tersi hurda aküler toplanarak buraya getiriliyor ve burada akülerin içeriği ayrıştırılıyor. Kurşun yüksek dereceli fırınlarda eritilerek ayrıştırılıyor" denildiğini ifade eden Saraoğlu, "İşte kurşunun eritilmesi sırasında çıkan buhar, bacalardan ve bacadaki filtreye rağmen havaya karışarak yaşayan ve nefes alan her türlü canlıya ulaşıyor. Fabrikanın yakınında olan her türlü yiyecek ve içeceklerin kurşun mineralini kapması nedeniyle bunları kullanan canlıların yani bizlerin rahatsızlanmasına neden oluyor" dedi.

Gediz'in tarım arazisi olarak çok zengin topraklara sahip kent olmadığını kaydeden Saraoğlu, "Verimli tarım arazilerimiz Eskigediz ile Abide Köyü arasında bulunmaktadır. Bu fabrika tam bu tarım arazilerinin ortasında bulunmaktadır. Bacadan çıkan gazlar rüzgar durumuna göre Abide Köyü ve Gediz üzerine gelmektedir. Ayrıca Çeltikçi Göleti de bu rota üzerinde bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki, işletmenin bacalarından çıkan buhar şeklindeki kurşun, tarım arazileri ve gölet üzerinde etkili olmakta ve üretilen gıdalar kurşunu bünyelerine almaktadır" dedi.

Gediz Belediye Avukatı Eflatun Coşar, kurşun geri kazanım tesislerinde çalışan işçilerin kan bile veremediğini belirtirken, Gediz Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Aslan da üreticilerin gördüğü zararları anlattı. - Kütahya / Gediz

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close