Akü'deki Fişleme İddialarına Cevap
AFYONKARAHİSAR (İHA) – Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) 'fişleme iddialarına' neden olan 'Sosyal Medyanın Siyasal Toplumsallaşmaya Etkileri.
AFYONKARAHİSAR (İHA) – Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) 'fişleme iddialarına' neden olan 'Sosyal Medyanın Siyasal Toplumsallaşmaya Etkileri: Üniversite Öğrencileri Örneği' başlıklı doktora tez araştırmasının kendilerini ait olduğunu söyleyen öğrenci ve öğretim görevlisi, çalışmanın üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde yürütülen bir doktora tezi olduğunu belirttiler.
Fişlemem iddialarının ardından söz konusu anketle ilgili bir açıklama yapan AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Osman Metin, çalışmanın doktora tezi olduğunu ve tez danışmalığını da AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Konuk'un yaptığını söyledi. Öğrenci ve öğretim görevlisinin imzasıyla yayınlanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"4 Eylül 2013 tarihinden itibaren üniversitemiz hakkında 'AKÜ'de fişleme gibi anket' ve benzeri başlıklarla asılsız bir iddianın ilk olarak sosyal medyada, daha sonra çeşitli internet sitelerinde ve yazılı basında yer aldığı görülmüştür. Öncelikle adı geçen anket üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim dalında 'Sosyal Medyanın Siyasal Toplumsallaşmaya Etkileri: Üniversite Öğrencileri Örneği' başlıklı doktora tez araştırmasının bir bölümüdür. Anketteki sorular benzeri bütün sosyolojik araştırmalarda sıkça sorulan akademik nitelikli sorulardır. Araştırmanın evreni, Türkiye'deki üniversite öğrencileri olduğu için anket Sosyal Bilimler Enstitüsü aracılığıyla yazılı izinler alınarak ilgili öğrenci duyuru sayfasında ilan edilmiştir. Ankete katılım ve cevaplama bütün benzeri araştırmalarda olduğu gibi isteğe bağlıdır ve kesinlikle katılımcıların kişisel bilgileri sorulmamıştır. Ayrıca katılımcıların kişisel bilgilerine araştırmacı dahil hiç kimsenin herhangi bir şekilde ulaşması teknik olarak mümkün değildir."
"BU TARTIŞMALAR YA AKADEMİK BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN YA DA ART NİYETTEN KAYNAKLANMAKTADIR"
"Adı geçen doktora tez çalışması 2011-2012 öğretim yılında başlamış ve iki kez tez izleme komitesi tarafından onaylanarak yaklaşık iki yıldır adı geçen komitenin önerileri ile yürütülmektedir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İlgili anket, tezin nicel verilerini toplamak için özel ve bağımsız bir anket sitesi olan (www.online-anket.gen.tr) adresinde yaklaşık bir yıldır yer almakta ve üç aydır da üniversitemiz öğrenci duyuru sayfasında duyurulmaktadır. İlgili örnekleme ulaşabilmek için söz konusu anket, öğrenci duyuru sayfası yanı sıra internette farklı ortamlarda da ilan edilmiştir.
Özellikle vurgulamak gerekir ki ankette yer alan bazı sorular çarpıtılmış ve bağlamı dışına taşınarak farklı anlamlar yüklenmiştir. Anketteki tüm sorular, siyasal toplumsallaşma gibi bir konuda bilimsel-sosyolojik açıdan sorulması son derece doğal ve yaygın olarak kullanılan sorulardır. Bu durum ilgili literatürdeki alan araştırmalarına bakıldığında rahatlıkla görülebilir.
Sonuç olarak, yürütülen böyle bir akademik çalışma hakkında bilimsel niteliği göz ardı edilerek kamuoyunda olumsuz yayın ve tartışmalar yapılmaktadır. Bu tartışmalar ya akademik bilgi eksikliğinden ya da art niyetten kaynaklanmaktadır. Adı geçen doktora tezi tamamen bilimsel nitelikte bir çalışma olup, bilimsel metodoloji ve etik ilkelere uygun olarak yürütülmektedir." - AFYONKARAHİSAR