Aksaray'daki Yetiştirilen Bu Köpeği 10 Bin Euro'ya Satmadı
İstanbul'daki fuara tanıtım için getirilen ve 'Anadolu Aslanı' olarak da nitelendirilen 3.5 yaşındaki 'Aksaray Malaklısı' cinsi çoban köpeğinin sahibi 10 bin euro teklifi geri çevirdi.
İstanbul'da açılan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda (EMITT) tanıtım için getirilen 84 kilo ağırlığındaki, 3.5 yaşındaki ' Aksaray Malaklısı' cinsi çoban köpeğinin 10 bin euro teklif edilmesine rağmen satılmadığı belirtildi.
'ANADOLU ASLANI' OLARAK NİTELENDİRİLİYOR
'Anadolu Aslanı' olarak da nitelendirilen çoban köpeğini TÜYAP'taki fuarda Aksaray Malaklısı Çoban Köpeği Yetiştirme Derneği Başkanı Cengiz Yıldırım tanıttı.Yıldırım, 'Aksaray Malaklısı'nı, 'Güçlü, cesur, asil' sözcükleri ile tanımlarken, bunun Orta Anadolu'nun yerli ırk köpeklerin en irilerinden biri olduğunu söyledi.
"KURT BUNUN SESİNİ DUYDUĞU ZAMAN..."
Ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği, fotoğraflarını çekmeye çalıştığı 'Herkülüs' ismini verdikleri köpeği bir görevli ile birlikte köpeği ön bacaklarından tutarak arka bacakları üzerinde kaldıran Cengiz Yıldırım, şunları anlattı: "Bu köpek diğerlerinden daha büyüktür. Yerden omuz yükseklikleri 85-90 santim arasında değişiyor. Ağırlıkları ise 80-120 kilo arasında değişiyor. Herkülüs ırkının en güzel özelliklerini taşımaktadır. Bu köpeğimiz çobanlık yapıyor; malikane bekliyor, bekçilik yapabiliyor. Ağır sıklet köpeğimiz. Çobanlık yaparken kurt bunun sesini duyduğu zaman 1 kilometreden sürüye gelemiyor, zarar veremiyor korkusundan. Irkını bozmamak amacıyla yetiştiriyor, üretiyoruz. Elimizden geldiğince ırkı bozmadan yetiştirmeye çalışıyoruz. Damızlığa ayırdığımız hayvanlardan başka kalan kısımlarını isteyenlere sahiplendiriyoruz. Bakın şu anda sahibi 1.90 boyunda. Ancak, köpeği kaldıramıyor. Düşünün kaç kilo olduğunu köpeğin. Herkülüs; Tam bir Anadolu aslanı. Bakın kafam ile kafasının orantılığına bakın. Ne kadar iri kafalı hayvan. Ağız yapısı, şekil, görsel olarak da harika bir hayvan. Bunlar bizim değerlerimiz. Bunlara sahip çıkmamız lazım. Bunları korumamız lazım. Bunları ırkı bozmadan üretmemiz lazım. 'Herkülüs'ün babası bendeydi, maalesef öldü. Bunu almak için 10 bin euro teklif ettik. Arkadaşımız vermedi. Bunlar, para ile biçilmez. Evlat gibi yetiştiriyoruz. Bu köpekte dirhem yağ yok. Hepsi kas. Yağ birikintisi yok. Çok pratik çevik, asil bir ırktır. Bursa Karacabey ve Nevşehir'deki askeri birlikte eğitiliyor.
KANGALDAN GÜÇLÜ VE GÖĞÜSLERİ GENİŞ
Aksaray Malaklısı Çoban Köpeği Yetiştirme Derneği Başkanı Cengiz Yıldırım, bu köpeklerin sarkık dudak anlamına gelen 'Malak' sözcüğünden adını aldığını, gerdanları dökümlü, alınlarının çıkıntılı, ağzının kısa küt, geniş olduğunu, Kangal'dan güçlü ve göğüsleri geniş, kafalarının daha iri olduğunu söyledi. Aksaray'daki Ihlara Belde Belediye Başkanı İsmail Yılmaz da, 'Aksaray Malaklısı'nın bulunduğu sürüye kurtların yaklaşmaya korktuğunu anlattı. Fuarda ayrı bir stantta aynı cins köpeği tanıtan Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği Başkanı Muammer Kıpırdamaz da, 'Bozabey' isimli 2.5 yaşındaki köpeğin değerinin para ile ölçülemeyeceğini, bunların 9-12 yıl yaşadığını, Aksaray'da damızlık olarak 100'ün üzerinde erkek ve 300'e de yakın dişi köpekleri bulunduğunu söyledi. Bu köpek yavrularının Aksaray'da 1000-1500 liradan isteye verildiği kaydedildi.