Haberler

Akraba Evlilikleri Nörolojik Hastalıklara Yol Açıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Nörolojik Hastalıklar Bilinçlendirme Sempozyumu"nda nörolojik hastalıkların Türkiye'de on milyondan fazla kişiyi etkilediği vurgulandı.

Türk Nöroloji Derneği ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Araştırmaları Şubesi Müdürlüğü'nün 2014 Beyin Yılı etkinlikleri kapsamında ortaklaşa düzenlediği "Nörolojik Hastalıklar Bilinçlendirme Sempozyumu"nda her 4 -5 kişiden birinde nörolojik hastalık veya belirtilerinin görüldüğü, nörolojik hastalıkların Türkiye'de on milyondan fazla kişiyi etkilediği vurgulandı.

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İbrahim Paşa salonunda düzenlenen sempozyumda konuşan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, "Beynimizin bir yedeği yok. Yapay kalp var ama yapay beyin yok. Bu nedenle beynimizi sevmeli, onu iyi korumalıyız" dedi.

Nörolojik hastalıkların tedavisine ve rehabilitasyonuna harcanan miktarlar, sağlık harcamaları arasında 4. sırada yer alıyor.

Tüm dünyada yaşlanan nüfus nedeniyle nörolojik hastalıkların görülme oranının giderek arttığına dikkat çeken Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, "Sağlıklı yaşlanmak için gerekli olan eğitimi vermek ana hedeflerimizden biri. Baş ağrısı, inme, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, kas hastalıkları ve bel – boyun ağrıları gibi iskelet sistemi semptomlarını bir araya getirirsek her 5 – 6 kişiden birinde bir nörolojik hastalık görüldüğünü söyleyebiliriz" diye konuştu.

Yılda 1 kez nöroloğa gidin

Türk toplumunda her iki kişiden birinde baş ağrılarının görüldüğüne de değinen Prof. Dr. Ersin Tan, belli başlı nörolojik hastalıklar ve görülme sıklıkları hakkında şu bilgileri verdi. "Ülkemizde yaklaşık bir milyon inme hastası, 400 bin Alzheimer hastası, 750 bin epilepsi (sara) hastası, 100 bin parkinson hastası, 30 bin civarında da MS hastası bulunmaktadır. Yine başağrıları nüfusun yüzde 50'sini, migren ise nüfusun yüzde 15'ini etkilemekte. Amacımız, nörolojik hastalıklardan korunmanın yolları konusunda halkımızı eğitmek ve sağlıklı yaşlanmayı sağlamak. . Unutulmamalıdır ki sağlıklı beyin sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurdur. Yılda bir kez mutlaka nöroloğa gidilmesini öneriyoruz."

Akraba evliliklerinde ilk 3'teyiz

Akraba evliliklerinin pek çok genetik ve nörolojik hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ersin Tan, akraba evliliklerinde dünyada ilk 3 sırada yer aldığımızı ifade etti. Prof. Dr. Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı kas hastalıklarını ve beyin hastalıklarını akraba evlilikleri sonrasında oldukça yoğun görüyoruz. Akraba evlilikleri sonucunda görülen genetik hastalıklar ise sadece doğumda değil, ileri yaşlarda dahi ortaya çıkabiliyor. Genetik hastalıkların bilindiği üzere tedavisi henüz yok."

Çocuklarınıza kask taktırın

Çocukluk çağında yaşanan kafa travmalarının kalıcı nörolojik hasara yol açtığını hatırlatan Prof. Dr. Ersin Tan, "Çocuğunuz spor yaparken, bisiklete binerken veya kaykay kayarken mutlaka kask takmasını sağlayın. Önlenebilir kafa travmalarının önemli bir kısmı çocukluk çağında gerçekleşiyor" uyarısında bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close