Haberler

AKM'nin Yapım Süreci Görücüye Çıktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Kültür Merkezi'nin yapım sürecini anlatan arşivler SALT Araştırma Kurumu tarafından sergiye dönüştürüldü.

Atatürk Kültür Merkezi'nin yapım sürecini anlatan arşivler SALT Araştırma Kurumu tarafından sergiye dönüştürüldü. Küratörlüğünü Pelin Derviş ve Gökhan Karakuş'un üstlendiği sergi, dün gece düzenlenen kokteyl ile ziyarete açıldı.

Hayati Tabanlıoğlu'nun mimarlığını yaptığı, Türkiye'nin önemli modern mimari eserlerinden biri olan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM), 31 yıllık yapım sürecini konu alan, 'Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi 1946-1977' sergisi dün gece düzenlenen kokteyl ile SALT Galata'da ziyarete açıldı. Kokteyle arşiv desteği sağlayan Mimar Murat Tabanlıoğlu, AKM maketinin yapılmasında mali destek sağlayan Kale Grubu Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı İhsan Karagöz, Küratör Pelin Derviş, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun, Küratör Gökhan Karakuş, Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü Uğur Cebeci, iş ve mimarlık dünyasından önemli isimler katıldı. SALT tarafından, Kalebodur desteği ve Tabanlıoğlu Mimarlık katkısıyla gerçekleştirilen sergi, Hayati Tabanlıoğlu'nun mimarlık arşivinden belgeleri de içinde bulunduran çalışmayla AKM'nin tasarım ve yapım süreçlerini gözler önüne seriyor. Pelin Derviş ve Gökhan Karakuş'un küratörlüğünde AKM'nin kurumsal tarihinin yanı sıra Hayati Tabanlıoğlu'nun mimari yaklaşımını inceleyen proje, AKM'nin oluşum hikayesini ve modern mimarinin gelişimini anlatıyor.

AKM'NİN KESİT MAKETİ

Sergide sanatın kamuya açılması çabasının güçlü bir temsili haline gelen AKM binasının kesit maketi de yer alıyor. Tabanlıoğlu Mimarlık'ın hazırladığı ve Kalebodur'un finanse ettiği maketle ilgili Kale Grubu Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı İhsan Karagöz, şunları söyledi:

"Maket, AKM'nin 1/60 oranında orijinal bir maketi. Bir kesit maket. Kesit maket ne demek? Aslında binanın içini de görebildiğiniz. Sadece bizim bildiğimiz konser salonu, büyük salon değil, bunların arkasındaki sahneyi de görebildiğiniz, sahnenin altını, üstünü, arkadaki dans, bale odalarını da görebildiğiniz bir maket. Türkiye'de fazla yapılmadı bildiğim kadarıyla. Avrupa'da çok vardı. Şu anda burada sergide bu maket. Serginin bitişinden sonra inşallah bunu Kültür Bakanlığı'na bağışlamayı düşünüyoruz ve daha sonra da inşallah AKM'nin içinde sergilenmeye devam edecek."

"AKM MODERNİST BİR İKON"

Serginin küratörlerinden Gökhan Karakuş, AKM'nin inşaat süreciyle ilgili arşivleri sergileme fikrinin, yaptıkları incelemeler sırasında çıktığını belirterek, "Arşivlerde gördük ki Atatürk Kültür Merkezi hakkında çok derin ve geniş bilgiler var. Biz son 3-4 yıl tasarım mimarlık arşivlerini dijitalleştiriyoruz ondan sonra araştırmacılara açmaya çalışıyoruz. O faaliyetin içinde bu serginin fikri ortaya çıktı. Nedeni ise AKM, Türkiye'nin modern mimarlık anlamında modernist bir ikon. Biz de onu analiz etmek istedik. Özellikle çok uzun bir inşaat süreci var. 1946'dan 1977'ye kadar o süreci detaylı olarak Türkiye'nin modernizasyonu içerisinde nerede yer aldığı, nasıl bir süreç olduğunu, Türkiye'de modern hayatı nasıl gerçekleştirdiğini göstermek için arşiv malzemeleri bir sergi içine koyup AKM'nin hikayesini anlatmak istedik" diye konuştu.

"MEDYADA DA EN ÇOK KONUŞULAN BİNA, AKM"

AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun kendisi gibi mimar oğlu Murat Tabanlıoğlu ise arşivlerini açarak kaynak sağladığı sergiyle ilgili şöyle konuştu:

"Bu serginin önemi belki de Türkiye'de ilk defa, modernist bir binanın, 1960'larda yapılan bir binanın bu denli olarak sergilenmesi. Bence zaten medyada da en çok konuşulan bina AKM, yandığı zaman, yıkılmak istendiği zaman. Şu anda da inşallah tekrar yapılıyor ve bir sene sonra o da açılacak. Şu andaki bence çok önemli, tekrar bir takım Osmanlı, Selçuklu mimarisinin örnek verilerek binalar yapılmak istendiği devirde bu tip önemli modern binaların ortaya çıkarılması çok önemli. Bence onun için hem gençlere hem de mimarlara örnek olacak bir ortam. Bunun seneler önce bir örneği Paris Operası'nda yapılmıştı, Garnier binasında. Burada tekrar aklımıza geldi, çoğu insan ön hayatı biliyor, fuayelerini, salonlarını biliyor ama arkadaki bin kişinin yaşadığını bilmiyor ve o teknolojiyi görmüyor. Onu birebir sergilemek amacıyla yapıldı."

Sergi, 6 Ocak' Pazar gününe kadar kalacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title