Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Aklım Fikrim Çanakkale" Projesinin İlk Aşaması Tamamlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle Çanakkale'nin "akıllı şehir" vizyonuna katkı sağlamak amacıyla 1 Şubat'ta başlatılan "Aklım Fikrim Çanakkale" projesinin ilk aşaması tamamlandı.

Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle Çanakkale'nin "akıllı şehir" vizyonuna katkı sağlamak amacıyla 1 Şubat'ta başlatılan "Aklım Fikrim Çanakkale" projesinin ilk aşaması tamamlandı.

Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay ve TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın katılımıyla düzenlenen toplantıda, projenin ilk aşamasının sonuçları bir raporla paylaşıldı.

"Akıllı Şehir Yolunda Çanakkale" raporuna göre, projenin ilk aşamasında, mevcut durum analizi ve akıllı şehir vizyonunun oluşturulması için gereken çalışmalar belirlendi ve bundan sonrası için akıllı şehir yol haritası sunuldu. Mevcut sıkıntılar ve sorunlar tespit edildi, çözüm önerileri oluşturuldu.

Proje için Novusens liderliğinde oluşturulan saha ekibi, kapsamlı bir kaynak taraması yaptı, ardından da proje süresince yoğun saha ziyaretleri ile şehir için durum tespitini derinleştirdi ve şehir genelinde kurumlara yönelik bir anket yapıldı.

Elde edilen bulgular ışığında akıllı şehir semineri ile kurumlar ve gençlerle ayrı ayrı iki ortak akıl çalıştayı gerçekleştirildi. Söz konusu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bulgular, proje ekibi tarafından dünyadaki uygulamalar ışığında değerlendirilerek Çanakkale'ye özgü bir akıllı şehir yol haritası ve öneriler bütünü halinde sunuldu.

"Yol haritası çıkarılması amaçlandı"

Çalışmalar kapsamda Amsterdam, Barselona, Kopenhag ve Montreal gibi akıllı şehir örnekleri incelenirken, akıllı şehir projelerinin bir yandan yerel yönetim kuruluşlarının vizyoner liderliğini gerektirdiği, diğer yandan katılımcılık ve kurumlar arası iş birliğinin en önemli unsurlar olarak ortaya çıktığı belirlendi. Söz konusu örnekler ışığında, Çanakkale'nin bu ve daha önceki çalışmalarla belirlenmiş turizm ve tarım gibi tematik öncelikleri yol haritası kapsamında ele alındı.

Çanakkale'nin sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakların değerini ve erişimini artıran çalışmaların devam ettirilip, bunların hem fiziki altyapı ve akıllı teknolojiler ile harmanlanıp hem de katılımcı yöntemlerle Çanakkale'nin sosyal, insan ve yaratıcı sermayesiyle buluşturulmasıyla Çanakkale'nin yaşanabilirliğine, çalışabilirliğine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunulabilecek. Bu sayede Çanakkale'nin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde örnek oluşturulması ve görünürlüğünün artırılması da sağlanabilecek.

Proje kapsamında İstanbul-İzmir aksında kalan ve adına "altın çember" denilen bölgenin kalbinde yer alan Çanakkale'nin akıllı şehir olma yolunda atması gereken adımların, tüm yerel paydaşlarla birlikte belirlenmesi ve ortaya bir yol haritası çıkarılması amaçlandı.

Projenin nihai hedefi ise Çanakkale'nin yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine teknoloji aracılığıyla katkıda bulunarak Çanakkale'nin rekabet gücünün gerek ulusal gerekse küresel ölçekte yükseltilmesi olarak belirlendi.

"Her sene proje için kaynak ayıracağız"

Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, toplantıda yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin göç veren bir şehirden, genç nüfus ithal eden bir şehir haline dönüştüğünü belirterek, 2018 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "Troya Yılı" ilan edilmesinin önemine işaret etti.

Her zaman doğup büyüdükleri yere yatırım yapma gayesi içinde olduklarını ifade eden Okyay, 10-15 yıllık plan yaptıklarını bildirdi. Çanakkale'nin altyapısının güçlenmesi gerektiğini belirten Okyay, şunları kaydetti:

" Çanakkale, Marmara çanağında önemli bir şehir. İstanbul'un ikizi gibi... Çanakkale'nin daha girişimci ve inovasyon üreten bir şehir haline gelmesi ve bizim de yapacağımız sosyal-kültürel projelerin buna destek vermesi gerekir. Bunun için Aklım Fikrim Çanakkale projesini hazırladık. Bizim üreteceğimiz projelerin altını beslemek ve doldurmakla ilgili bir şeyimizdi. Arkadaşlarımız TBV'nin bu konuda çalışmaları olduğunu biliyorlar. Onlar aslında bizimle aynı paralelde düşünüyorlar. Lokalin ihtiyacı, istekleri, fikirlerinden yola çıkıp daha kapsayıcı holistik bir dönüşüm projesi olabilir mi fikrimiz vardı. Onlar da olaya öyle baktıkları için birlikte projenin yol haritasını çıkartmaya çalıştık."

Bölgeyi bilen, bölgede yatırımları olan ve geleceğini oraya bağlamış bir kurum olarak, oradaki koordinasyonu yapmak ve gerek uluslararası gerek ulusal firmalarla iş birliği halinde bu işi yapmak istediklerini ifade eden Okyay, yavaş yavaş uygulamaya geçerek her yıl proje için kaynak ayıracaklarını söyledi.

"Planlarımız var, artık ikinci faza geçmemiz lazım"

Zeynep Bodur Okyay, katkı vermek isteyen firmalarla birlikte çalışmak istediklerini dile getirerek, "Robot gibi şehirler düşünmüyoruz. Şehrin kültürüne zarar vermeden, insanların yaşam tarzını ve taleplerini dikkate almak lazım." diye konuştu.

Çanakkale'nin yenilenebilir enerjiyle ilgili imkanlarının fazla olması nedeniyle projeye kaynak aktarmak isteyenler bulunduğuna işaret eden Okyay, "Bütün bunları entegre edip hepsini şemsiye altına toplamayı arzu ediyoruz. Her şeyin içinde olacağız diye iddiamız yok. Zaten bundan faydalanan tarafta görüyoruz kendimizi." ifadelerini kullandı.

Okyay, İstanbul'un muhteşem olmasının yanında kaotik bir şehir haline geldiğini belirterek, "Buralarda yenilik yapmak, start up kurmak, büyümek çok daha kolay. Biz onu çekebilirsek şehir içinde yeni bir dinamo olacak. Planlarımız var, artık ikinci faza geçmemiz lazım." dedi.

Şehrin kaçak göçmen konusunda büyük bir problemi olmadığını vurgulayan Okyay, tarımın gelişmesi adına köylerin boşalmaması gerektiğini söyledi.

"Çanakkale, yüksek potansiyele sahip bir şehir"

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da Çanakkale'nin geleneksel ve coğrafi konumundan ötürü yüksek potansiyele sahip bir şehir olduğunu belirterek, "Bu bizim ilk attığımız adım." dedi.

Eczacıbaşı, birçok şeyin yolda değişebileceğini, asıl hedefe sadık kalmanın önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel
title