Haberler

Akkuyu Nükleer Santrali'nin İptali İçin Dava Açıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali yer lisansının iptali için dava açıldı.

Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali için 1976 yılında verilen ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından güncellenerek onaylanan yer lisansının iptali için Mersin Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.

Elektrik Mühendisleri Odası, Mersin Barosu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mersin Tabip Odası, Akkuyu Köylüleri ve Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyelerinin bulunduğu 50 kişilik grup, Mersin Bölge İdare Mahkemesi önünde bir araya geldi. Grup adına açıklama yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Sebahat Arslan, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nin yapımına, 1976 yılının sosyal, ekonomik ve teknik koşullarına göre verilen yer lisansı ile izin verilmiştir. 1976 yılının koşullarını görmezden gelen TAEK, 6 Aralık 2013 tarihinde Akkuyu yer lisansının sözde güncel halini onaylamıştır. Bizler yer lisansının günümüz bilimsel koşullarına göre onaylanmadığını biliyoruz dedi.

Akdeniz Bölgesi'nde Akkuyu için yetirince bilimsel inceleme yapılmadığını da savunan Arslan, Akdeniz Bölgesi deprem riski açısından Türkiye'nin en güvenli bölgelerden birisi diye ilan edilmişti. Fakat o tarihte deprem raporuna imza atan Prof.Dr. Ahmet Ercan bugün Akkuyu bölgesinin, Türkiye'de depremden en fazla etkilenecek bölgeler arasında olduğu bilimsel gerçeklikle Akkuyu Nükleer Santrali'ne itiraz etmektedir. Yine 1976 yılında yer lisansını onaylayan Prof. Dr. Tolga Yarman bugün Akkuyu'da yapımı planlanan nükleer santrale itiraz ederek, Fukuşima Nükleer Santral felaketinden önce dünya nükleer kazalarının milyonda bir iken felaketinden sonra kazaların yüzde 1'e indiğini bilimsel olarak ispat etmiştir diye konuştu.

Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı nükleer santralin sağlık üzerindeki etkisi üzerinde dururken Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Akar da Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına değindi.

Grup daha sonra TAEK tarafından güncellenerek onaylanan yer lisansının iptali için Mersin Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.Daha önce, Mersin Barosu, Akkuyu Nükleer Santrali'nde ÇED süreci tamamlanmadan inşaat çalışmaları başladığı gerekçesiyle Gülnar Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close