Haberler

Akıncı Üssü Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılanmasına, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılanmasına, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmaya, geçen cuma günü savunmasını tamamlayan sanık eski pilot yarbay Mustafa Bağatur'un avukatının savunmasıyla başlandı.

Sanık Bağatur'un avukatının, bazı özel harekat polislerinin davaya müdahillik talebinde bulunmasını eleştirmesi üzerine bazı müşteki yakınları avukata tepki gösterdi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, darbe teşebbüsünde çok sayıda özel harekat polisinin şehit olduğunu anımsatarak, avukatı, kullandığı ifadelere dikkat etmesi yönünde uyardı.

Duruşmada daha sonra Özel Kuvvetler Komutanlığında harekat subayı olarak görev yapan eski binbaşı Mustafa Ertuğrul savunma yaptı. 14 Temmuz'da harekat merkezi nöbetçi subayı olduğunu ve gün boyu birlikte gerçekleştirilen mezuniyet töreni nedeniyle yoğun bir mesai geçirdiklerini anlatan sanık Ertuğrul, gece geç saatlere kadar çalıştığını, 15 Temmuz sabahı da nöbetini devrettiğini ve akşam saatlerine kadar da bölük mesaisini gerçekleştirdiğini anlattı.

Sanık Ertuğrul, 15 Temmuz akşam saatlerinde, daha önce Özel Kuvvetler Komutanlığında harekat subaylığı yapan binbaşı Adnan Arıkan'ın, Akıncı Hava Üssü'nde bulunduğunu, kendisini oradan alması için aradığını savunarak, üsse bu yüzden gittiğini, nizamiyeden kimliğini göstererek giriş yaptığını söyledi.

Adnan Arıkan'ı alıp nizamiyeden ayrılmak üzereyken Arıkan kimliğini unuttuğu için karargaha tekrar dönmek zorunda kaldıklarını, saat 21.00 sıralarında uçakların uçuşunu duyduğunu anlatan sanık Ertuğrul, karargah binasına giren Arıkan'ın uzun süre gelmediğini, aracıyla beklediği yerin yakınlarının bombalanması üzerine Arıkan'ı almadan oradan uzaklaştığını, nizamiyeden çıktıktan sonra da polis kontrol noktasında gözaltına alındığını kaydetti.

Savunmasının ardından müşteki avukatlarının sorduğu birçok soruya, "sorunun muhatabı olmadığı, soruların ilgili kişilere sorulması gerektiği" yönünde yanıtlar veren sanık Ertuğrul, FETÖ mensubu olmadığını, bugüne kadar hiçbir FETÖ mensubuyla irtibatı bulunmadığını, ByLock kullanmadığını, FETÖ'nün bankası ya da başka kurumlarıyla çalışmadığını öne sürdü.

Sanık eski uzman çavuş Tuncay Sarı da Akıncı Hava Üssü'nde araç bakım atölyesinde çalıştığını ve 15 Temmuz'da nöbetçi olduğu için gözaltına alınıp tutuklandığını söyleyerek, "Görev yaptığım atölyedeki üstlerim, astsubaylar ve diğer mesai arkadaşlarımın hepsi görevlerinin başında ben sadece o gece nöbetçi olduğum için tutuklandım. Sanıkların hiçbirini tanımıyorum ve hiçbiriyle ortak mesaim olmadı." diye konuştu.

İddianamede rütbesine astsubay yazıldığını ancak 6 yıldır Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman çavuş olarak çalıştığını belirten sanık Sarı, iddianamede yer alan MASAK raporunda para transferi yaptığı iddia edilen kişilerin hiçbirini de tanımadığını, savcılığın maddi bir hata yaparak başka bir sanık hakkındaki MASAK raporunu iddianameye yazdığını savundu.

Sanık Sarı, iddianameyi hazırlayan savcıların 15 Temmuz'da Akıncı Hava Üssü'nde nöbetçi olan herkesi sanık olarak davaya eklediğini öne sürerek, nöbet listelerinin aylık olarak hazırlandığını ve hazırlanma sürecinde kendisinin bir etkisi olmadığını kaydetti.

Duruşmaya öğleden sonra devam edilecek.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close