Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Akil İnsanlar Heyeti'ne İzmit'te Protesto

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Heyeti'nin Marmara Bölgesi Grubu, bugün İzmit'te gerçekleştireceği ziyaretler öncesi protestolarla karşılaştı.

Bir otelde basın mensuplarıyla gerçekleştirilen toplantının ardından, sokağa çıkan heyet üyeleri protestolar nedeniyle otele dönmek zorunda kaldı.

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu'nun Deniz Ülke Arıboğan başkanlığındaki üyeleri Mithat Sancar, Levent Korkut, Ahmet Gündoğdu, Ali Bayramoğlu, Mustafa Armağan ve Yücel Sayman, önce Otel Asya'da basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Aynı grupta bulunan Hülya Koçyiğit ise bu buluşmaya yetişemedi.

Kentte oluşturulan 'Gönüllü Teşekküller Platformu'nun hazırladığı programa göre akşama kadar kentte olmaları planlanan heyet gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amaçlarını anlatan Prof. Dr. Mithat Sancar, şunları söyledi:

"Temas ettiğimiz yerlerde kaygıları, düşünceleri dinleyeceğiz. Asıl amacımız buraları görmek, dinlemek, anlamak. Bu sorunun çözümü için bugüne kadar en büyük eksiğimiz açıkça ve serin kanlı bir şekilde konuşmayı bir türlü beceremememiz olmasıdır. Konuştukça birbirimizi daha iyi anlayacağımıza ve sorunları çözebileceğimize bilgimiz ve güvenimiz var. Her aşama, her yeni temas kızgınlıklar ve öfkeler de dahil olmak üzere dışa vurulmasını sağlayacak. Bizim görevimiz çözüm için bir program ve plan hazırlamak değil. Bu siyasi aktörlerin meselesidir. Hükümete bu çalışmalar sonucunda bir rapor sunulacak. Biz siyasi alanla sivil toplum arasında köprü işlevi görüyoruz."

Ali Bayramoğlu ve Levent Korkut'un da soruları cevaplandırdığı toplantıda Akil İnsan Heyeti üyeleri, kimseyi ikna etme gibi bir görevlerinin bulunmadığını da belirttiler.

DERTLEŞME TOPLANTILARI YAPIYORUZ

Heyete başkanlık yapan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise "Biz dertleşme toplantıları yapıyoruz. Bu görüşmelerdeki görüşleri siyasilere taşıma fırsatını sunmaya çalışıyoruz. Kendi fikirlerimizi de söyleyeceğiz" dedi.

Bu çalışmalarının ekip olarak kavgasız yapılmasını istediklerini belirten Arıboğan, " Türkiye'nin şiddet kültüründen kurtulması gerekiyor. Anayasa tartışmalarında da birbirlerini dövecek duruma geliyor insanlar. Futbol da böyle. Diğer ülkelerin çok azında insanlar ellerine silah alıp ortaya çıkıyor. Biz bu dokuyu değiştirmek istiyoruz. Onun için aracılara kızmak yerine, desteklemek lazım. Bu model dünyaya sunulması lazım" dişe konuştu.

İNSAN KANI SİYASETE MALZEME OLMASIN

Deniz Ülke Arıboğan, heyetin gittiği diğer illerde karşılaştığı protestolar hatırlatıldığında ise şunları söyledi:

"Protestolar bizim beklemediğimiz bir şey değil. Toplumun reaksiyon göstermesi normal. Siyasetçilerin de son iki haftadır akil insanlardan başka tartıştıkları konu yok. Bunlar beklenen şeyler. Dünyada akil insan metotları kullanılıyor. İyi ve huzurlu bir Türkiye istiyoruz. Bu endişeleri paylaşmıyor muyuz? Bu endişelerin taşınması gerektiğini düşünüyoruz. 85 gündür bu ülkede kan dökülmüyor. Bunun bitmesi hiçbir şey olmayacağı anlamına gelmez. Kürt meseli biter, dinci- laik başlar. O biter iki şehir birbirine girer. Endişelilerin endişelerini yukarıya taşıyabiliriz. Türkiye silahla, kavgayla bir yere gidemez. Sabotajlar olabilir. Ne Öcalan ne Başbakan kontrol edebilir. Birilerinin 'durun' dediği anda durmuyor. Türkiye sathına yayılan sorunlar da var. Bunu bir barış projesi olarak algılayın. Bu mesele Kürt meselesi, terör meselesi ile endeksli değil. Bundan sonra siyasete insan kanı malzeme olmasın. Hepimizin bu işe el koyması lazım. Bugün muhalefet edenler de endişe edenler de desteğe hazır. Herkesin ikna edilebileceğini düşünüyorum."

İLK PROTESTO OTELDE

Otel salonunda son soruların alınmasının ardından çıkış için hazırlık yapılırken bir kişi protestoda bulunda. Adının Şefik Atik olduğu öğrenilen ve bir dönem Mazlum Der Kocaeli Şubesi'nde bulunan, daha sonra kurulan Kartepe İnsan Hakları Derneği'nin kent içindeki eylemlerine de katıldığı da belirlenen protestocu, "Bayrağa saygı gösterin" dedi.

Daha sonra otel çıkışında önce yaklaşık 10 kişilik grup, ellerinde Türk Bayrağı ile protestoda bulundu. Heyet üyeleri kent içinde yürümek için Yürüyüş Yolu'na çıktığında bu kez yaklaşık 50 kişinin protestosuyla karşılaştı.

Polisin koruma kordonuna aldığı Akil İnsan Heyeti, kentin en hareketli yerlerinden biri olan Fethiye Caddesi'nde yürürken, protestocu sayısı bir anda 200'ü aştı. 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'İzmit uyuma, bayrağına sahip çık' sloganlarını atan İşçi Partili ve aralarında ülkücülerin de bulunduğu protestocuların eylemlerine devam etmesi üzerine, heyet üyeleri İnönü Caddesi'ne çıkarak burada bir işyerine girdi. Kalabalığın dağılmaması ve protestoların giderek artması üzerine heyet üyeleri programı sona erdirip çağrılan araçlara binerek Emex Otele gitti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title