Akil İnsanlar Heyeti'nde Güvenlik Rahatsızlığı
Çankırı'da yapılan İç Anadolu Bölge Grubu toplantısında, heyetin kendileri için alınan güvenlik önlemlerinden rahatsız olduğu belirtildi.
Büyük Otel'de önce basın mensupları ile bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, Türkiye'de 30 yıldan bu yana bir sancı, genç insanların canını alan kanlı bir süreç yaşandığını vurgulayarak, "Türkiye'nin doğusunda, batısında duygu kırılmaları oluşmuş. Batıda konuştuğumuz doğuda, doğuda konuştuğumuz batıda sıkıntı yaratabiliyor" dedi.
Başkan Taşgetiren, Başkanvekili Beril Dedeoğlu, Sekreter Cemal Uşşak, grup üyeleri Erol Göka, Doğu Ergil, Hilal Kaplan, Celalettin Can ve Vahap Coşkun, Çankırı'da görüşmelerini yaparken, bir taraftan da süreci desteklemeyen gruplar ellerinde bayraklarla toplantının yapıldığı otelden Kucaklama Taşı'na, ardından da Atatürk Anıtına kadar sloganlar atarak yürüdü.
Toplantıda konuşan Taşgetiren, ziyaret ettikleri 11'inci vilayetin Çankırı olduğunu belirterek, bu ziyaretlerde alınan olağanüstü güvenlik önlemlerinin çok arzuladıkları bir şey olmadığını söyledi.
Bazı illerde gerçekleştirilen bir takım gösteriler nedeniyle, iletişim kurmak için geldikleri ortamların, iletişimin kurulamadığı ortamlara dönüştüğünü ifade eden Taşgetiren, Çankırı'nın sokaklarında gezmek, insanları dinlemek ve evlere girmek istediklerini belirtti.
'ÖLÜMLER MEMLEKETİN KİMYASINI ETKİLEDİ'
Daha önce gittikleri illerden birinde, 1993 yılında oğulları şehit olmuş bir aileyi ziyaret ettiklerinde, şehidin annesinin "Süreç 1993 yılında başlasaydı da oğlum canlı geri dönseydi" dediğini aktaran Taşgetiren, anne ve babaların 'şehit anne ve babası olduk' diye teselli imkanı bulabildiklerini vurguladı. Yaşanan 30 yıllık süreçte şehitler geldiğini, dağdan da ölümlerin indiğini aktaran Taşgetiren, bunların memleketin bütün kimyasını etkilediğini söyledi.
Ahmet Taşgetiren, yaşanan süreçte medya ve muhalefetin duruşunun önemli olduğunu ifade ederek, tüm medyanın sürece karşı pozitif durmasını ve destek vermesini istedi.
'NEDENİ ORTADAN KALDIRMAK GEREK'
Akil İnsanlar Heyeti üyelerinden Doğu Ergil de, sürecin başarılı olması için toplumun arkasında durmasının önemine işaret etti. Ergil şunları söyledi:
"Bu işi çözelim artık. Bu savaş dışarıdan gelen düşman ordusuyla 30 yıldır sürmüyor. Yurttaşlar birbirine kırdırılıyor. O halde bir sistem sorunu var. Devletin karşısındaki silahlı örgütün ortadan kaldırılmasıyla sorunun ortadan kalkmayacağı ortadadır.
Örgütü doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması gerek. Hepimizin bir arada yaşaması için gerekli şartların oluşturulması lazım. Anayasayı yapabiliyor mu bu ülke. Anayasasını yapamayan bir ülke, kendi içinde barışı sağlamakta çok zorluk çeker. Barış, birlikte yaşamayı protokole bağlamaktır. Bu da anayasa yapmaktır."
Grup üyelerinden Hilal Kaplan da ölen PKK'lıların 3- 4 nesil önceki atalarının Çanakkale şehitliğinde yattığını ifade ederek, aradan geçen 90 yılda nasıl bu durumlara gelindiğinin üzerine düşülmesi gerektiğini söyledi.
AKİL İNSANLARLA GÖSTERİCİLER ARASINA KAMYONLU BARİKAT
Çankırı Büyük Otel'de düzenlenen toplantı süresince otele girmek isteyen göstericilerle polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Toplantı bitiminde bir süre Büyük Otel'de güvenlik nedeniyle bekletilen Akil İnsanlar Heyeti üyeleri ve basın mensupları, daha sonra polisin yoldan geçen kamyonu barikat olarak göstericilerle otel arasına koyması ile dışarı çıkabildi.
Bu arada şehit kızı Fatma Genç, ısrarlı talebi üzerine bir süre heyet başkanı Ahmet Taşgetiren ile görüştürüldü.