Haberler

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti Manisa'da

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti Manisa'da
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çözüm süreci kapsamında Türkiye'nin yedi bölgesinde halkın nabzını tutarak; eleştiri, öneri ve eğilimlerini dinleyip, rapor olarak Hükümet'e iletecek olan Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti Manisa'da temaslarda bulundu.

Çözüm süreci kapsamında Türkiye'nin yedi bölgesinde halkın nabzını tutarak; eleştiri, öneri ve eğilimlerini dinleyip, rapor olarak Hükümet'e iletecek olan Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti Manisa'da temaslarda bulundu.

Toplantıya Avni Özgürel, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hasan Karakaya, Fadime Özkan, Fuat Keyman, Fehmi Koru ve Baskın Oran katılırken heyete başkanlık eden Tarhan Erdem, sağlık sorunları nedeniyle bu programa katılamadı. Anemon Otel'de düzenlenen sabah toplantısına sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Toplantıya katılan STK temsilcileri ağırlıklı olarak sürece destek verdiklerini söylerken sürece ilişkin kaygılarını da dile getirdiler. "Yeni Anayasa çalışmalarının nasıl işleyeceği", "Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılıp bırakılmayacağı" gibi soruları heyete yönelten katılımcılar, önerilerini de sunma fırsatı buldular.

NOKSANSIZ BİR DEMOKRASİ SÜRECİ

Toplantının açılışında konuşan oturum başkanı Avni Özgürel, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, "Noksansız bir demokrasi inşa sürecinde önümüzdeki en büyük engel uzunca bir süredir Türkiye'nin içinde savrulduğu şiddet ortamı ve terördür. Bu terörün son bulmaması halinde demokrasinin tartışılması ve inşası, bunun için siyasi girişimler, siyasetin proje geliştirmesi mümkün değil. Evvela silahın, şiddetin son bulması icap ediyor" diye konustu. Bunun arkasından yeni demokratik bir Anayasa sürecine yönelinmesi gerektiğini vurgulayarak gelinen sürece birdenbire gelinmediğini, öncesinde pek çok gelişmenin yaşandığını söyledi.

TÜRKİYE KORKU TÜNELİNDEN ÇIKIYOR

Türkiye'de bu konuda ne zaman adım atılsa o noktada gayret sarfeden herkesin canının yandığını belirten Özgürel, "Türkiye deyim yerindeyse bir korku tünelinden çıkıyor. İçerde, dışarıda son derece ciddi tartışmaların yaşandığı, Türkiye'nin dönüşüm çabalarının sınandığı bir süreç aslında. Sadece kavga eden bir örgüt meselesi çözülüyor değil. Eli silahlı bir örgüt var, saldırısını ortadan kaldırmak olarak bakmamak lazım. Türkiye'nin dönüşüm çabası içinde mütalaa etmek, önündeki başlıca engellerden birisi olarak PKK'yı değerlendirerek sürece bakmak icap eder" dedi. Katılımcıların "Öcalan serbest mi bırakılacak?" sorularına da yanıt veren Özgürel, "Bu sürecin herhangi bir noktasına Öcalan'ın serbest bırakılması söz konusu değil. Şu anda yattığı oda kaç metrekare bilmiyorum, 12 metrekare diye söyleniyor belki bu 20 metrekare olabilir ama Öcalan açısından en güvenli yer İmralı. Bunca şehidin bulunduğu bir coğrafyada nereye koysanız bir şehidin ailesi gelir bir yerde yakalar, ulaşır. Sadece Batı'da mı ' Onun isteğiyle dağa çıkmış Kürt çocukları var. Az buz değil 26 bin ölen genç çocuklar var. 'Sen bizim çocuklarımızı çıkardın, ayrı devlet kuracağız dediydin, bizim oğlan gitti'. Geriye ne kaldı' Bir pazarlık var. Pazarlığı kaba tabirle Ulaştırma Bakanı açıkladı. Tek millet, tek devlet, tek bayrak. Pazarlık diyorsak pazarlık bu" değerlendirmesini yaptı.

KORU: İNANÇLAR DA ÖZGÜRLEŞECEK

Heyette yer alan Fehmi Koru ise sürecin barışla sonuçlanmasının aslında demokratikleşme yönündeki önemli bir aşamanın başarıya ulaşması demek olduğunun altını çizerek, " Türkiye'de ne kadar siyasi aktidar gelmişse 'Niye daha fazla demokratikleşmeyelim?' sorusunun karşısına 'Terör varken nasıl daha fazla demokratikleşelim' olmuş. Terörün varlığı demokrasi önünde en önemli engel. Bugün de bu süreç içinde yer almamın en önemli sebeplerinden birisi sürecin sonunda gerçekten terörün ortadan kalktığı barış ortamı doğarsa, bugüne kadar ertelenmiş olan demokrasi, insan hakları konusundaki eksiklerimizi de tamamlama fırsatı yaratacaktır" dedi. Koru ayrıca yeni demokratikleşme sürecinde inançların da özgürce ifadesinin önünü açılacağına da işaret etti.

BİR ARAYA GETİREN SİLAHLARIN SUSMASI

Soruları yanıtlayan Fuat Keyman da düne nazaran konuşulmayan pek çok konunun konuşulabildiğini belirterek "Bizi bir araya getiren silahların susması. Ölümün olmaması çok önemli. Bugün cenazenin olmadığı 110'uncu gündeyiz ve her geçen gün daha makulleşiyoruz. Tabii dışarda endişeler, tepkiler var ama ölümsüz geçen her gün bunları konuşabiliyoruz. Her gün biraz daha iyiye gidiyoruz. Bunun değerini bilelim" dedi.

PAZARLIK YAPILMIYOR

Keyman ayrıca, Akil İnsanlar'ın gönüllülük üzerinden çalışma yürüttüğünü, Türkiye için uğraştıklarını belirterek, "PKK ile bir pazarlık yapılmıyor arkadaşlar. Böyle bir durum olduğunun farkında olsaydık biz bu işe girmezdik. Ömer Seyfettin'in 'Diyet'i gibi bir bedel de ödenmiyor. Türkiye silah, ölüm, çatışma sorununu bitiriyor. Tabii bu sorunun bitmesiyle Türkiye'nin demokratikleşmesinin birlikte olması lazım. Barışın kalıcı olması lazım. Haklar, özgürlükler ve sorumluluklarla gelir. Ben bu süreçten Türkiye'nin güçlenerek çıkacağına inanıyorum. Türkiye zayıflayacak, bölünecek gibi sürecin temeli korku üzerine kurulmuş. Türkiye güçleniyor. Bizim de bundan korku filan duymamamız lazım" diye konuştu.

Toplantı devam ederken dışarıda bazı gruplar protesto gösterileri yaptı, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

MHÖ(İÖ/AK) - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close