"Akil İnsanlar"dan Süreç İçin 10 Öneri
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti, sürece ilişkin taleplerini 10 maddede sıraladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde 3. kez bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti son gelişmeler üzerine sürece ilişkin kaygı ve endişelerini endişelerini dile getirerek taleplerini sıraladı.
"ÇATISMASIZLIK DEVAM ETMELİ"
Sürece ilişkin taleplerini 10 başlık altında toparlayan Akiller, her durumda "Çatışmasızlığın" devam etmesi gerektiğini vurguladı. Süreci izlemek üzere 3. Göz kurulması gerektiğinin altı çizilen talepler arasında Öcalan ve Kandil'le görüşme de yer aldı.
Davutoğlu, Akil İnsanlar ve ilgili bakanların katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen herkese düşenin puslu havayı dağıtmak olduğunu, bu konuda Akil İnsanlar Heyeti'nin desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.
"MEMNUN EDECEĞİMİZ TEK ŞEY KİTLELERDİR"
Davutoğlu, "Demokratikleşme ve çözüm süreci her halükarda devam edecek. Çözüm sürecini birilerini tatmin veya memnun etmek için yapmadık. Memnun edeceğimiz tek şey kitlelerdir, doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle bütün Türkiye'dir. Çözüm süreci konusundaki siyasi kararlılığımızda en ufak bir aksama yoktur. Aslında toplumun geniş kesimlerinde bu olaylar sürerken Malatya'ya gittim. Dün de Amasya'daydım, Samsun'a gittim. Her kesim 'Çözüm süreci devam etsin' diyor. Marjinal bazı gruplar hariç" diyerek güllük güneşlik havada geleceğe yürüme çağrısı yaptı.
"DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI KARARLILIKLA DEVAM EDECEK"
Davutoğlu, süreci sürdürmenin bir zorunluluk olduğunu ve demokratikleşme adımlarının kararlılıkla devam edeceğini, çözüm sürecinin kamu düzenin bir alternatifi ve konjonktürel bir konu olmadığını belirttiği konuşmasında Akil İnsanlar Heyeti'nin önemli bir görevi olduğunu da vurguladı.
ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİLER
Davutoğlu ortak vicdan olgusuna dikkat çektiği 1 saat süren konuşmasının ardından toplantının basına kapalı bölümünde Akiller, yaşanan son gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirdi. Söz alan Akillerin yaptığı konuşmaların ana konusu son iddet olayları ve toplumsal infial oldu.
Yaşananların Anadolu'da derin kaygıları tetiklediğini aktaran Akiller, Rojava ve Kobani'deki olayların sürece olumsuz etkisini de dile getirdi. Akiller, hükümet kanadı ve HDP'nin sürece ilişkin politikalarına da değindi.
Akillerin bir kısmı hükümetin politikasının doğru olduğunu vurgularken HDP'ni çizgisinin de doğru olduğunu savunanlar oldu. Öcalan'ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesi konusuna da değinen Akiller, süreçte Öcalan'ın görüşme çeşitliliğinin artırtırılması ve Kandil'le görüşülmesi gerektiğine de dikkat çekti.
HEYETTEN SÜRECE İLİŞKİN 10 TALEP
Akiller sürece ilişkin taleplerini de 10 maddede toparlayarak şöyle sıraladı:
1 Çatışmasızlığın devam etmesi.
2 Öcalan'ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesi, sekreterya kurulması.
3 Süreci izlemek üzere '3. Göz' kurulması.
4 Öcalan'la görüşme çeşitliliği sağlanması.
5 Tarafların ve hükümetin dilini değiştirmesi.
6 Negatif dil kullanılmaması.
7 Parlamentonun devreye sokulması.
8 Sivil aygıtların devreye sokulması.
9 Akil Heyetin yeniden yapılandırılması.
10 Toplumsal desteğin güçlendirilmesi.
ÖNLEYİCİ GÖZALTI AİHM'YE UYGUN
Toplantıda çok tartışılan "önleyici gözaltı" başta olmak üzere iç güvenlik reformu kapsamında yapılacak düzenlemeler de gündeme geldi. Toplantıda Davutoğlu'nun Avrupa'da olmayan bir uygulamayı getirmediklerini, amirlerin izniyle önleme amaçlı gözaltı yetkisinin söz konusu olduğunu ve bu uygulamanın AİHM kriterlerine de uygun olduğunu ve suistimal edilmesine de izin vermeyeceklerini vurguladığı öğrenildi. Toplantıda ayrıca PKK'nın gençlik yapılanması YDHG'nin yol kesme, insan alıkoyma gibi eylemlerini sürece paralel devam ettirdiği, bunun da eylemsizliğin bir parçası olması gerektiği konusu vurgulandı. Toplantının sonunda Davutoğlu'nun Akil İnsanlar'a, "Kendinizi danışman gibi hissedebilirsiniz. Biz her zaman diyaloğa açığız. Biz bu sürecin her aşamasında sizi böyle görüyoruz" dediği de öğrenildi.
AKİL HEYETİNDEN 9 KİŞİ KATILMADI
63 kişiden oluşan Akil İnsanlar Heyeti toplantısına Akdeniz Bölgesi heyetinnde Lale Mansur, Ege Bölgesi heyetinde Erol Ekici ve Baskın Oran, Güneydoğu Anadolu heyetinden Murat Belge ve Yılmaz Erdoğan, Karadeniz Bölgesi heyetinden Şemsi Bayraktar ve Kürşat Bumin, Marmara Bölgesi heyetinden ise Orhan Gencebay ve Yücel Sayman katılmadılar.