Akdeniz Üniversitesi'nde 3 Bininci Böbrek Nakli Sevinci
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof.Dr.Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, kurulduğu 1978 yılından bu yana 3 bininci böbrek, toplamda ise 3 bin 342'nci organ nakli gerçekleştirildi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, kurulduğu 1978 yılından bu yana 3 bininci böbrek, toplamda ise 3 bin 342'nci organ nakli gerçekleştirildi.
Merkezde, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Geçici, AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Ünal, Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 3 bininci böbrek naklinin yapıldığı 48 yaşındaki Aykut Türkoğulları, merkezde görevli doktorlar ve personelin katıldığı basın toplantısında, bu başarı pasta kesilerek kutlandı.
MERKEZDE HER TÜRLÜ NAKİL YAPILABİLİYOR
Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Geçici, 1978 yılından beri faaliyet gösteren bir merkez olarak çok önemli işler başardıklarını söyledi. Merkezde her türlü naklin yapılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Ömer Geçici, özellikle böbrek naklinde öne çıkmakla birlikte karaciğer, pankreas, kalp gibi nakillerin hemen hepsinde de başarılı olduklarını dile getirdi.
2000 YILINI MİLAT KABUL EDİYORUZ
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise geçen hafta itibariyle kuruluş tarihi 1978'den bugüne 3 bininci böbrek naklini yaptıklarını belirterek, "Biz organ nakli uygulamalarımızı 2000 yılına kadar ve 2000 yılından sonra diye ikiye ayırıyoruz. 2000 yılına kadar yaptığımız böbrek nakli sayısı 331, bunların yüzde 20'sini kadavradan yapmışız. 2000 yılından önce yapılan böbrek nakilleri yılda 15 nakile tekabül ederken, 2000 yılından sonra bu rakam yıllık 205'e çıktı. Böbrek naklinin yanında kalp, karaciğer, pankreas ve son yıllarda kompozit doku nakilleriyle de ülkemizde ve dünyada öne çıktık" diye konuştu.
GEÇEN YILIN SAYILARINI GEÇTİK
Merkez olarak bu yıl 255 böbrek nakli yaptıklarını hatırlatan Doç. Dr. Dinçkan, "Geçen yıl 204 böbrek nakli yapmıştık. Bu sene sadece canlıdan 204 böbrek nakli yaptık. Kadavradan yaptığımız 51 hasta ile de geçen yıl yaptığımız böbrek nakli sayımızı geçmiş olduk. Kadavradan 14 karaciğer nakli, 7 kalp nakli, 2'si yüz olmak üzere 3 kompozit doku nakli gerçekleştirdik. Bu rakamları koyduğunuzda dünya çapında rakamlar olduğunu görebilirsiniz" diye konuştu.
NAKİLLERDE BAŞARI ORANI YÜZDE 100
Merkez olarak kaliteyi ön planda tuttuklarını kaydeden Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, nakillerdeki başarı oranına bakıldığında geçen yıl yüzde 100 başarı sağlandığını, bu yıl da aynı başarıyı gerçekleştirdiklerini anlattı. Canlı vericili böbrek nakillerinin bu yıl yüzde 90'ını laporoskopi yöntemiyle yaptıklarını aktaran Doç. Dr. Dinçkan, böbrek nakillerinden yüzde 8.7'sinin çocuklara yapıldığını kaydetti.
KADAVRA BAĞIŞINDA BİR ARPA BOYU YOL GİDEMEDİK
Kadavradan organ nakli oranlarından da bahseden Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 1978'den günümüze kadavradan organ nakli oranının yüzde 20'yi geçmediğine vurgu yaptı. Bu oranlar ışığında 1978'den günümüze kadavradan organ bağışı konusunda bir arpa boyu yol gidilemediğine dikkati çeken Doç. Dr. Dinçkan, kadavradan bağışların artması gerektiğinin altını çizdi. Doç. Dr. Dinçkan, 2013 yılında da kaliteli ve başarılı çalışmalara imza atmak ve çeşitli nakilleri gerçekleştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.
3 BİNİNCİ HASTA OLMAK BENİM ŞANSIMMIŞ
DİĞER HASTANIN DURUMU İYİ
Merkezde 2000 yılından bugüne kadar organ nakli yapılan 3 bininci hasta olan 20 yaşındaki Semra Şen'in ise sağlık durumunun iyi olduğu ve serviste tedavi gördüğü belirtildi. Toplantının sonunda merkezde yapılan 3 bininci böbrek ve organ naklini kutlamak için pasta kesildi. - Antalya