Haberler

Akdeniz: "Trafikte Hepimizin Hayatı Tehdit Altında"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mehmet Akdeniz, “Biz genel anlamda direksiyon başına geçtiğimizde kul hakkını unutuyoruz maalesef. Acılardan da ders almıyoruz.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mehmet Akdeniz, "Biz genel anlamda direksiyon başına geçtiğimizde kul hakkını unutuyoruz maalesef. Acılardan da ders almıyoruz. Trafik sorununun çözülmesi aslında sürücünün ahlakında ve kültüründe biter. Sorumluluğumuzun farkına varmazsak hepimizin hayatı tehdit altındadır" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından ülke genelinde planlanan ve Samsun'da dördüncüsü düzenlenen, 15 ilin katıldığı "Trafik Bölge Değerlendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Samsun Polisevinde gerçekleşen toplantıda; trafik kuralları, sürücü hataları ve trafikte yapılması gerekenler tartışıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, "Bu işbirliği ile bir yandan toplumda trafik kurallarına uyma bilinci aşılanacağı gibi diğer yandan da etkin denetim faaliyetleriyle yol kullanıcıları üzerinden algılanan yakalanma riski oluşturularak, kurallara uyma oranı arttırılabilecektir" diye konuştu.

Apaydın: "TEDES gibi olmamalı"

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, bazı illerde kurulan TEDES programının trafik cezalarında artış sağladığını ancak trafik kazalarına etki etmediğini belirterek, "Trafik kazalarının önlenmesi, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların önemli bir ölçüde azaltılarak sonuçlarının hafifletilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Trafik Hizmetleri Başkanlığı koordinatöründe ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak hazırlanan Trafik Güvenliği Eylem Planı'nın illerdeki belirli plan doğrultusunda uygulanmasının olumlu sonuçları ortaya çıkardığı görülmektedir. Eylem planı çerçevesinde hedefe ulaşmada ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve özel sektörün yanında, hazırlanan programlar doğrultusunda yapılan denetimin önemi de çok büyüktür. Yapılan değerlendirmelerden anlaşıldığı üzere, ülke genelinde planlı yapılan denetimin arttırıldığı yıllarda, kaza sayısı ile ölü ve yaralı sayılarında düşüş olduğu gözlemlenmiştir. Ancak yapılan denetimlerin caydırıcı ve önleyici şekilde olması bazı illerimizde kurulan ve uygulamada amacının dışına çıkarılan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) programları gibi olmamalıdır. İllerimizde kurulan TEDES programı, daha faydalı denetim sağlamak amacıyla kurulmuş olduğu, bazı illerimizde ise amacının dışına çıkarılarak yazılan para cezalarının sayısının bir önceki yıla oranla yüzde 100 ve yüzde 300'lük bir artış gösterdiğini görüyoruz. Ama buna rağmen bu illerimizdeki trafik kazalarında bir düşüş yaşanmamıştır. Eylem planları uygun şekillerde uygulanmalıdır" diye konuştu.

"Direksiyon başına geçtiğimizde kul hakkını unutuyoruz"

Trafik kazaları sonucunda dünyada her yıl 1 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mehmet Akdeniz, "Trafik sorunu dünyanın sorunudur. Ancak bizim ülkemizdeki bu sorun, diğer ülkelerle kıyasladığımızda oldukça yüksektir. Biz genel anlamda direksiyon başına geçtiğimizde kul hakkını unutuyoruz maalesef. Acılardan da ders almıyoruz. Trafik sorununun çözülmesi aslında sürücünün ahlakında ve kültüründe biter. Sorumluluğumuzun farkına varmazsak hepimizin hayatı tehdit altındadır. Özellikle trafik terörünü ve tehdidini yaşıyoruz ülkemizde. Bu nedenle bildiklerimizi en iyi şekilde vatandaşlarımıza anlatarak bunları önlemeye çalışıyoruz. Ben şunu söylemek istiyorum: Kendisine ve diğer insanlara saygısı olan kişi trafikte kural ihlali yapmaz" şeklinde konuştu.

Şahin: "Bu tür kazaların yaşanmaması için duyarlı olunmalı"

Programda daha sonra konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin şu ifadeleri kullandı:

"Kurallara uyacağız. Sadece il merkezlerinde değil yerleşim alanları dışındaki yerlerde de trafik sorunları yaşıyoruz. Ölümlü kazaların geneli hemen hemen yerleşim alanlarının dışında oluyor. Bu da bir şekilde hız limitlerine uyulmamasından kaynaklanıyor. Muğla'ın Marmaris ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan kaza olayı akla ziyan bir şeydir. İnsan ürperiyor. Bir mahallede oturan onlarca insan doluşup oraya gitmiş ve şimdi orada yas var. Trafik kazasının genci yaşlısı çocuğu kadını yoktur. Kaza geldiğini götürüyor. Bu tür kazaların yaşanmaması için duyarlı olunmalıdır." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close