Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlarından Kürtçe Müzik Yasağına Tepki
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Fazıl Türk ile Yüksel Mutlu, belediye tesislerinde Kürtçe müzik yasağı koyduğu iddiasıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a tepki gösterdi.
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Fazıl Türk ile Yüksel Mutlu, belediye tesislerinde Kürtçe müzik yasağı koyduğu iddiasıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a tepki gösterdi. Fazıl Türk, "Bugün bu konu için toplanmamız ülkemiz ve bizim açımızdan çok utanç verici bir durumdur. Ülkemiz bunları çoktan aştı" dedi.
Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu'nda basın açıklaması yapan Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu, duruma tepki gösterdiler. Başkan Türk, bu konuyu konuşmak bile istemediklerini ifade ederek, "Bu artık öyle geçmişte kaldı ki hem müzik evrenseldir hem de gerçekten dil konusunda artık 21. yüzyıldayız. Bugün böyle gündemle toplanılması da ülkemiz açısından, bizler açısından çok utanç verici bir durumdur. Ülkemiz bunları çoktan aştı. İnsan doğarken bunları kazanıyor. Bir insan annesini, babasını, doğacağı yeri, dilini, mezhebini seçme olanağı yoktur. Bunu söylerken herkes kendi anadiliyle, kültürüyle övünür. Bu herkesin de hakkıdır. Tüm dillere, tüm kimliklere saygılıyız. Biz de kendi dilimize, kimliğimize saygı duyulmasını istiyoruz. Artık bunların aşılması gerekir" dedi.
Başkan Mutlu ise bu uygulamanın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Mersin kamuoyu Burhanettin Kocamaz'dan özür beklerken, bu kez de yasağa tepki gösteren, bu anlayışı eleştiren insanları ve sivil toplum örgütlerini, gaflet, dalalet, ihanet ve akılsızlıkla suçlayacak kadar ileri gidebilmiştir. Kendisine soruyoruz. 'Bin yıldır birlikte yaşıyoruz. Kız alıp kız vermişiz, etle-tırnak gibi olmuşuz' dediğiniz Kürt kardeşinizin anadilinde söylemek istediği şarkısını yasaklamak nasıl bir kardeşlik anlayışıdır? Yarın bir başkası kalkıp Türkçe şarkı çalmak yasaktır dese siz ne hissedersiniz?" diye konuştu.
Mersin gibi kozmopolit bir yerde yerel yöneticilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Mutlu, "İdareciler çözüm sürecini germek değil tersine bu sürece ve sürecin kazanımlarına sahip çıkmak olmalıdır. Siyasiler gibi yerel yöneticileri de savaşçı değil barışçı, baskıcı değil özgürlükçü, çatışmacı değil uzlaşmacı, eşitlikçi ve birleştirici bir dili konuşmaya ve bu dile sahip çıkmaya davet ediyoruz. Savaş, çatışma, ölüm, zulüm, katliam, işkence, yasak ve baskılardan halklarımız ve bu ülke çok çekti. Fakat bilinmelidir ki barış, kardeşlik, özgürlük, demokrasi ve eşitlik için yükselen sesler daima fazla olacaktır. Bu ve benzeri tutum ve davranışlara şiddetle karşı çıkıyor ve bir kez daha kınıyoruz. Mersin'de yaşanan renkli, farklı, çok sesli ve çok kültürlü zengin hayatın akışında, sesinde, rengi ve görüntüsünde hiçbir problem yoktur. Mersin bir barış ve huzur kentidir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Türk ve Mutlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. - MERSİN