Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Akdamar'da Çan İkinci Kez Çaldı, 2 Bin Ermeni Ayin Yaptı

Akdamar'da Çan İkinci Kez Çaldı, 2 Bin Ermeni Ayin Yaptı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Gölü içersindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi'nde geçen yıl ilki yapılan ayinin ikincisi bugün yapıldı.

Van Gölü içersindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi'nde geçen yıl ilki yapılan ayinin ikincisi bugün yapıldı. Ayin için aralarında yurt dışından gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin Ermeni, Akdamar İskelesi'nden teknelerle adaya çıktı. Ermeniler mum yakıp ilahiler eşliğinde dua etti. Çan sesi, bir papazın cep telefonundan mikrofona verilerek başlarken, ayini Episkopos Sahap Maşaliyan yönetti. Ermenilerin ayin için yaktıkları mumların satışından sağlanan gelirin Somali'ye gönderileceği belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 20 Mayıs 2005'te başlayan restorasyonu 21 Temmuz 2006'da tamamlanan, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akdamar Kilisesi 29 Mart 2007'de uluslararası bir törenle anıt müze olarak açıldı. Çevre düzenlemesiyle birlikte restorasyonu 4 milyon liraya mal olan tarihi kilisenin ibadete açılması ve haç takılıp takılmaması geçen yıl tartışma konusu olmuştu. Ancak yapılan görüşmeler sonrası kilisenin tepesine geçen yıl haç takılarak Kültür Bakanlığı tarafından yılda bir kez olmak üzere Ermenilerin ayin yapmasına izin verildi.

Geçen yıl ilki yapılan ayine Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Bu yıl ikincisi yapılan ayin için yapılan hazırlıklar ise günler öncesinden başladı.

ÇAN SESİ, CEP TELEFONUNDAN

Bu yılki ayin için katılımın geçen yıla oranla daha az olduğu gözlenirken, geçen yılki ayini yöneten Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan ise bu kez sadece ayine katılanlar arasında yerini aldı. Ayini, Episkopos Sahap Maşaliyan yönetti. Ayin, e bir papazın cep telefonundan çan sesinin mikrofona verilmesiyle başladı.

MUMLARIN GELİRİ SOMALİ'YE

Ayine resmi olarak Ermenistan'dan kimse katılmadı. Türkiye adına Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Osman Şahin, Van'dan ise Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, Gevaş Kaymakamı Yusuf Guni ve Turizim İl Müdürü Muzaffer Aktuğ katıldı.

Tarihi kiliseye ayin için sadece 60 kişi alınırken, diğerleri ise kilisenin avlusundan ayini takip etti. Geçen yıl olduğu gibi bu kez dışarıya sinevizyon da kurulmadı. Mum yakıp ilahiler eşliğinde dua eden Ermeniler, göz yaşlarına engel olamadı. Bu arada kilisede yakılan mumların satışından sağlanan gelirinin de Somali'ye gönderileceği belirtildi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST DÜZEYDE

Ermenilerin Akdamar Kilisesi'nde ayini için güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutuldu. Yaklaşık 450 polis ve güvenlik görevlisi ayinin sorunsuz geçmesi için görev aldı.

Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans helikopter kilisenin yanında hazır bulundurulurken, bir polis helikopteri de sürekli havadan güvenlik sağladı.

Van GölüNde de sahil güvenlik botları ile Arama Kurtarma Birliği ekipleri sürekli tur attı.

OB, GÖ, MÇ - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title