Akdamar Adası Tatlı Suya Kavuşmak İçin Gün Sayıyor
Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan, tarihi ve doğal güzelliğiyle ünlü Akdamar Adası'nın asırlardır süren tatlı su sorununu çözmek için Van Gölü zeminine dört kilometrelik boru döşendi.
MESUT VAROL - Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan, tarihi ve doğal güzelliğiyle ünlü Akdamar Adası'nın asırlardır süren tatlı su sorununu çözmek için Van Gölü zeminine dört kilometrelik boru döşendi.
Kentte yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden Akdamar Adası ve üzerindeki Akdamar Anıt Müzesinin (Kilisesi) tatlı su ihtiyacının karşılanması için Van Büyükşehir Belediyesine bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından sürdürülen çalışmaların yüzde 90'ı tamamlandı.
Van Gölü ve gökyüzünün eşsiz maviliği, yemyeşil doğası, çiçek açan badem ağaçlarıyla ziyaretçilerin vazgeçmediği mekanların başında gelen adanın her mevsim yeşil kalması, canlıların yaşamını sürdürmesi ve gelen ziyaretçilerin su ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yürütüldü.
Artos Dağı eteklerindeki Pınarbaşı su kaynağına inşa edilen depodan suyun taşınmasında kullanılacak borular, beton bariyerlerle suyun derinliklerine indirildi.
Çalışmalar kapsamında, Van Gölü zeminine dört kilometrelik boru döşendi. Boru döşeme işlemlerinin tamamlandığı proje çerçevesinde gelecek günlerde adaya tatlı su verilmesi bekleniyor.
"Badem ağaçları hayat bulacak"
VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü Havzası'nı korumak ve güzelleştirmek için Atık Su Arıtma Tesisi Projesi ile Akdamar Adası Su Temin Projesi'ni başlattıklarını söyledi.
Van Gölü Havzası'nı güzelleştirmek, turistik alanları geliştirmek ve Akdamar Adası'ndaki canlıların yaşamlarını devam ettirmeleri için tatlı suya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Çayırlı, "Adaya tatlı suyun kavuşturulması, Sayın Valimizin de en büyük hayallerinden biriydi. Şu an bu hayali gerçekleştirmek üzereyiz." dedi.
Akdamar Adası'na göl altından 4 kilometrelik boru geçişi yaptıklarını ifade eden Çayırlı, şunları dile getirdi:
"Boruları sekiz metre aralıklarla ve beton bloklarla destekledik. Şu an boru döşeme işlemleri tamamlandı. Bu ay içerisinde projemizin açılışını yapacağız. Proje toplamda 5 milyon lira harcanarak tamamlandı. Kıbrıs Modeli'ne yakın bir model kullanıldı. Borular gölün altına yerleştirilen beton bloklarla adaya ulaştırıldı. Bu projeyle Akdamar Adası hep yeşil kalacak. Özellikle kurumaya başlayan badem ağaçları hayat bulacak. Bitki faunası yaşamına devam edecek."
"Ada kışın da yeşil kalacak"
Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da Akdamar Adası'nın sadece Van'ın değil ülkenin en önemli turizm değerlerinden biri olduğunu belirtti.
Son yıllarda ilçede turizm odaklı bir gelişim yaşandığını anlatan Hakan, "Her şeyden önce çok mutluyuz. Akdamar Adası ilimizin dünyaya açılan kapısı durumunda. Van'da turizm sektörünün tam göbeğinde yer alıyor. Akdamar'ın suyla buluşma projesi bizim rüya projemizdi. Gerçekleşmesi de bugünlere nasip oldu. Efsaneye göre, 'Tamara' sevdiğine kavuşamadı ama biz Akdamar'ı suya kavuşturacağız." diye konuştu.
Hakan, Akdamar Adası'ndaki su sorununun asırladır sürdüğünü vurguladı.
Tatlı su olmadığı için özellikle temmuz ayından sonra adada çölleşme yaşandığının altını çizen Hakan, "Adada endemik tür olan badem ağaçları için kuruma tehlikesi baş gösteriyordu. Projeyle geçen yıl 120 bin civarında olan ziyaretçi sayısı bu sene 200 bini bulacak ama önümüzdeki yıllarda bu rakamın 400 bini bulmasını bekliyoruz. En önemlisi buranın doğal dengesini koruyacağız. Sadece baharda değil kış aylarında bile Akdamar Adası yeşil kalacak." ifadesini kullandı.