Akça Projesinin Tanıtımı Yapıldı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, kayıt dışı istihdamın önüne geçebilmek için nitelikli iş gücünün artırılmasının yanı sıra mesleki eğitim sisteminin de AB standartlarına çıkarılması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, kayıt dışı istihdamın önüne geçebilmek için nitelikli iş gücünün artırılmasının yanı sıra mesleki eğitim sisteminin de AB standartlarına çıkarılması gerektiğini söyledi.
AB tarafından finanse edilen, Müteşebbis Gelişim Vakfı (MESVAK) ile Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) tarafından hayata geçirilen "Ankara Kayıt Dışı Çalışmanın Yoğun Olduğu İş Kollarında Bilinçlendirme, İşbirliği ve Mesleki Niteliklerin Geliştirilmesi Projesi"nin (AKÇA) tanıtımı gerçekleştirildi.
Balcı, programda yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetleri döneminde çalışma hayatı başta olmak üzere birçok alanda önemli reformlara imza atıldığını söyledi. Bu kapsamda çalışma hayatında standartları yükseltmek, üretimde kaliteyi artırmak için Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) kurulduğunu, ilgili mevzuatın da 2015'te Bakanlar Kurulunca yayınlandığını anımsatan Balcı, kurumun belirlediği standartlara göre mesleki eğitim sistemi ile iş dünyasının yeniden şekillenmesi gerektiğini ifade etti.
MYK'nın hazırladığı Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu şekilde tasarlandığını dile getiren Balcı, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu çerçeve, mesleki, akademik eğitim ve öğretim programları ile diğer öğrenme yollarıyla kazanılan yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterliliklerin tamamını ifade ediyor. Şu anda alt yapısı hazırlanmış, bütün fonksiyonları tamamlamış bu çalışmanın, iş dünyası ve mesleki eğitim kurumları tarafından tanınması gerekiyor. MYK kurulduğu günden beri yüzlerce mesleki standart belirledi. Mevcut mesleki eğitim sistemi ile iş dünyamızın artık bu standartlara göre kendilerini yenilemelerini ve buna uygunluk göstermelerini bekliyoruz."
Mesleki ve teknik liseli öğrencilerini "ders geçmeye" odaklayan bir sistemin uygulandığını, bu anlayış nedeniyle beklenen düzeyde kalifiyeli elaman yetiştirilemediğine dikkati çeken Balcı, AB ülkelerinde olduğu gibi mesleki eğitimde kredili sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Müteşebbis Gelişim Vakfı (MESVAK) Genel Başkanı Nurettin Konaklı da AKÇA projesi hakkında bilgi verdi.
Kayıt dışı istihdam ile eğitim düzeyi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu, eğitim düzeyi arttıkça kayıt dışı istihdamın azaldığını söyleyen Konaklı, TÜİK verilerine göre okuma yazma bilmeyenlerde kayıt dışı istihdam oranının yüzde 88, genel lise mezunlarında yüzde 20, yükseköğretim mezunlarında ise yüzde 5 oranında olduğunu aktardı.
Konaklı, kayıt dışı istihdamla iş yapanların haksız rekabete yol açtığına işaret ederek, şöyle dedi:
"Dürüst, vergisini ödeyen, çalışanının sosyal güvencesini ihmal etmeyen işvereni mağdur ettiğini, vatandaşların devlete güvenini sarstığını görebiliyoruz. Ancak dürüst çalışanlarımızın ve işverenlerimizin çoğunluğu oluşturması bize güç veriyor. 15 Temmuz hain kalkışmasından sonra demokrasiye sahip çıkan milletimizin özellikle kayıt dışı istihdamla mücadelede de devletinin yanında olacağına inanıyorum."
"Teknolojiye uygun teknik eğitim verilmeli"
Projenin ortaklarından Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Başkanı Erdoğan Özen, bölgesel geri kalmışlık, hızlı nüfus artışı ve iç göçler nedeniyle şehirlerdeki işsiz nüfusun hızla arttığını, bu durumun da kayıt dışı istihdamı beraberinde getirdiğini söyledi.
AKÇA projesi ile kayıt dışı çalışmanın neden olduğu olumsuzlukların önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade eden Özen, "SGK verilerine göre Ankara'da 2010'da yüzde 21 olan kayıt dışı istihdam oranı 2015 itibariyle yüzde 17'ye düştü. Ülkemizin genel ortalaması yüzde 33 olduğunu hatırlarsak Ankara'daki kayıt dışı istihdam, Türkiye ortalamasına göre daha düşük. Bu oranı önce yüzde 15, akabinde yüzde 10'un altına düşürmeyi hedefliyoruz." dedi.
Mesleki ve teknik eğitim sisteminin günün teknolojik imkanlarına uygun olarak yeniden inşa edilmesi gerektiğini dile getiren Özen, "Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere uygun olarak bütün tarafların katılımları ile teknik eğitimde yeni bir başlangıç yapılmasının, yeni bir sıçrama yapmamızın gerekli olduğuna inanıyorum." sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından AKÇA projesinin tanıtım toplantısına, akademisyen ve iş dünyasından isimlerin katıldığı panel ile devam edildi.