Haberler

Akademisyenler Hobi Bahçelerinde Stres Atıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Rektörlüğünce 3 yıl önce oluşturulan "hobi bahçeleri" sayesinde akademisyenler, yetiştirdikleri ürünlerle moral buluyor.

FECRİ BARLIK - Siirt Üniversitesi (SİÜ) Rektörlüğünce 3 yıl önce oluşturulan "hobi bahçeleri" sayesinde akademisyenler, yetiştirdikleri ürünlerle moral buluyor.

SİÜ Rektörlüğünce akademik personelin stres atmasını sağlamak amacıyla 3 yıl önce 2 bin 100 metrekarelik alanda hobi bahçeleri oluşturuldu. Hobi bahçeleri, üniversitede çalışan 30 akademisyene tahsis edildi. Bahçelerde sebze ve meyve yetiştiren personel, bir yandan stres atarken diğer yandan organik ürün yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

SİÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitim öğretimin yanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten öğretim üyelerinin mesai saatleri sonrası doğayla baş başa olup aileleriyle stres atmaları amacıyla hobi bahçeleri oluşturduklarını söyledi.

Hobi bahçelerinin birkaç akademik ve idari personelin ilgi göstermesiyle faaliyete başladığını ifade eden Erman, şöyle konuştu:

"Fakat bu zamanla yoğun bir ilgi odağı haline geldi. Şu anda bu bahçelerde meyve ağaçlarından sebze bitkilerine kadar çok çeşitli sebze ve meyve grupları üretilmektedir. Artık tamamen tüketim toplumu olma riskiyle karşı karşıya kalan halkımız bir nebze olsun burada kendi tükettiğini üretme gibi bir alışkanlık ve kültür içerisine girme eğilimini de gerçekleştirmiş oluyor. Böylece sadece personelimiz değil, çocukları ve eşleri de bu üretim faaliyetlerine katılarak bir yandan üretirken bir yandan da stres atıyorlar."

Hobi bahçelerinin üniversite personeline ücretsiz tahsis edildiğini aktaran Erman, ihtiyaç olması halinde bu alanları daha da genişletip yaygınlaştırma yoluna gideceklerini sözlerine ekledi.

"Bahçede yorulmuyorum"

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Şındak ise üniversitenin başlattığı uygulamaya aktif olarak katıldığını aktardı. Mesai saatleri sonrasında bahçeye gelip toprakla haşır neşir olduklarını aktaran Şındak, şöyle devam etti:

"Hem stres atmak hem günün yorgunluğunu atmak hem de zinde kalmak açısından güzel bir uğraş. Bahçede yorulmuyorum, tam aksine yorgunluğumu atıyorum. Benim için farklı bir uğraş ve hobi oldu. Buraya geldiğim zaman kendimi çok mutlu hissediyorum."

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci de hobi bahçelerinin derslerden sonra yorgunluk ve stres atmak için geldiklerini anlattı. Bahçesinde domates, biber ve patlıcanın yanı sıra çilek ve benzeri meyveleri de yetiştirdiğini bildiren Erdemci, şunları söyledi:

"Bu bahçeler, bununla ilgilenen hocalarımızı dinlendirip ve mutlu ediyor. Daha önce köylerde kalmış insanlarız. Köy çocuğuyuz, bir anlamda toprak bizi çekiyor. Buraya geldiğimizde çalışıp çabalıyoruz ve terimizi atıyoruz. Bu uğraş bizi gerçekten dinlendiriyor. Bir taraftan yoruluyoruz öbür taraftan da dinlenip stresimizi atıyoruz."

"Ürünü kendi ellerimizle topluyoruz"

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mahir Özhan, biriktirdikleri negatif enerjiyi bahçelerde atma şansı yakaladıklarını dile getirdi.

Bahçelerde organik tarım yaptıklarına işaret eden Özhan, şöyle konuştu:

"Çünkü kendimiz ekiyoruz, çapasını yapıyoruz ve yetişen ürünü de kendi ellerimizle topluyoruz. Bu bahçeler sadece bize değil, çocuklarımız için de bir avantajdır. Apartman hayatından dolayı çocuklarımızın toprakla uğraşma şansı yok. Üniversitemizin sunduğu bu katkı sayesinde çocuklarımız buraya gelip toprakla haşir neşir oluyor ve vakitlerini daha güzel geçirebiliyor. Bunun yanında akranlarıyla da oyun oynama şansına da sahip oluyorlar."

İlk çilek hasadını yaptıklarına dikkati çeken Özhan, bir ay sonra ise domates ve salatalıkların da ürün vermeye başlayacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close