Akademisyenler, Eğitimciler Mesleki Eğitimi Tartışacak
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, yaptığı açıklamada, ilki 2014'de "21. Yüzyılda Bir Eğitim Felsefesi Oluşturmak ve Özel Okullar" temasıyla düzenlenen Eğitim Kongresi'nin ikincisinin mesleki ve teknik eğitim üzerine odaklanacağını bildirdi.
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, yaptığı açıklamada, ilki 2014'de "21. Yüzyılda Bir Eğitim Felsefesi Oluşturmak ve Özel Okullar" temasıyla düzenlenen Eğitim Kongresi'nin ikincisinin mesleki ve teknik eğitim üzerine odaklanacağını bildirdi.
Mesleki ve teknik eğitimin, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi ve küresel rekabette yerini alabilmesi açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Gülay, ülkenin sahip olduğu genç nüfus ve ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü dikkate alındığında mesleki ve teknik eğitimin öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurguladı.
Gülay, mesleki eğitimin güçlendikçe ülkenin kalkınmasının da güçleneceğini, mesleki eğitimle ilgili öğretmen eğitimleri, sektörle işbirliği, okulların iyileştirilmesi, okulların ve laboratuvarların yenilenmesi gibi pek çok çalışma yaptıklarını belirterek, "Mesleki eğitimde bu çalışmaların yanında kaliteyi arttırmak istiyoruz. Kaliteye önem veriyoruz. İş dünyasının beklediği nitelikli iş gücünü yetiştirmemiz lazım. Bunun için ikinci Eğitim Kongresi'ni mesleki eğitim üzerine planladık" dedi.
Gülay, kongrenin "Türkiye'nin 2023 Vizyonu ve Mesleki ve Teknik Eğitimi?" paneliyle başlayacağını, kongrede 70 akademisyen, iş dünyası, oda başkanları, sendika yetkilileri ve basın mensuplarının katılımları ile 16 oturum gerçekleştirileceğini ve "mesleki eğitimde istihdam", "mesleki rehberlik ve kariyer", "mesleki ve teknik eğitimde eğiticilerin eğitimi", "sendikalar gözüyle mesleki ve teknik eğitim", "mesleki eğitimde yeterlilikler", "işletmelerde
mesleki eğitim" başlıklı oturumların düzenleneceğini söyledi. Kongrede sunulan görüşlerin rapor haline getirileceğini ifade eden Gülay, "Stratejik Eylem Planımız yürürlükte. Bunu da onunla birleştirerek, kaliteyi, niteliği arttırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bundan dolayı böyle bir kongrenin yapılmasını Sayın Bakanımız ve Sayın Müsteşarımız uygun gördüler" dedi.
Kongreye 766 ilgili davet edildi
Mesleki ve teknik eğitimin temel sorun alanlarını tespit etmek, bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla mesleki ve teknik eğitimin güncel sorunları ve geleceğiyle ilgili fikir alışverişinde bulunmak, belirlenen konulardaki bilimsel çalışmaları paylaşmak için "Eğitimden Üretime Sektörle İş Birliğine" temasıyla düzenlenen kongre, 24-25 Ekim tarihlerinde Antalya'da yapılacak. Kongreye toplam 766 ilgili davet edildi.
Kongrede, Türkiye'nin 2023 vizyonu ve mesleki ve teknik eğitimi, mesleki eğitim-istihdam ilişkisi, mesleki rehberlik ve kariyer, mesleki ve teknik eğitimde eğiticilerin eğitimi, sendikalar gözüyle mesleki ve teknik eğitim, mesleki yeterlilikler, mesleki ve teknik eğitimde kalite çalışmaları ve uygulamaları, işletmelerde mesleki eğitim, ahilik ve değerler eğitimi, meslek yüksek okullarının temel sorunları ve çözüm önerileri, tematik okullar, özel mesleki ve teknik okulları ve teşvikler, mesleki yeterliliklerin belgelendirilmesi, mesleki ve teknik eğitimde proje uygulamaları, hayat boyu öğrenme, endüstri 4.0 ve uygulamaları ile basın gözüyle mesleki ve teknik eğitim konulu 16 oturum düzenlenecek.
Akademisyen, iş veren ve işçi temsilcileri, ilgili sektör temsilcileri, gazeteci-yazar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, resmi ve özel okul temsilcileri ve yöneticileri, dernek, vakıf, esnaf ve sanatkarları temsilen 77 yetkili konuşmacı olarak katılacak.
Ulusal basında köşe yazarı, editör, TV programı yapımcısı ve muhabir gibi görevlerde çalışan 30 basın mensubu da kongre programını takip edecek.
2016 yılı başından itibaren akademisyenler ve ilgili tarafların bildiri sunmak üzere davet edildiği kongre bildirileri, Bilim Kurulu üyelerince değerlendirilip kongre kitapçığında veya panellerde sunulacak.