Haberler

SÜ Türkiye'nin İlk Yoğurt Mayasını Üretti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuk Üniversitesi, uzun süren ar-ge çalışmaları sonrasında Türkiye'de bir ilk olan laboratuvar ortamında yoğurt mayasını üretti.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Levent Baş, uzun süren ar-ge çalışmaları sonrasında Türkiye'de bir ilk olan 'Sefir' yoğurt mayasını üretti.

Ar-ge çalışmaları sonucunda laboratuvar ortamında Türkiye'nin ilk köy yoğurdu mayasını ürettiklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Levent Baş, "Sefir'i, ülkemizin nadide diyarlarından olan Toros Dağları'ndan elde edilen bitkileri saflaştırıp, çoğalttıktan sonra liyofilizasyon (dondurarak kurutma) yöntemiyle elde ettik. Geleneksel köy yoğurdu, halk arasında 'yoğurt çalma' adı verilen yöntemle yapılıyor. Ancak her mayalamada yoğurdun içerisindeki vücudumuz için gerekli bakterilerin oranı ve kalitesi düşüyor. Buna karşın laboratuvar ortamında ürettiğimiz Sefir'de böyle bir şey söz konusu değil. Toz şeklinde ve son derece doğal yolla mayalama yapılıyor ve her mayalamada ayrı bir toz kullanıldığı için kalite ve vitamin oranı hiç düşmüyor. İçerisinde hiç bir GDO, koruyucu, dengeleyici, koku verici, kıvam artırıcı, boya ve şeker maddesi de bulunmuyor" dedi. Sefir yoğurt mayasının evde geleneksel köy yoğurdu yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi olacağını söyleyen Prof. Dr. Baş, "Eğer doğal ve geleneksel yoğurdun eşsiz lezzeti ve niteliklerini her zaman aynı düzeyde elde etmek istiyorsanız Sefir tüm bu isteklerinize en kaliteli cevabı verecektir" şeklinde konuştu.

Sefir yoğurt mayasının her bir paketinin alışveriş merkezlerinde 1.35 TL karşılığında satışa sunulduğunu belirten Prof. Dr. Baş, "Bir paketi 0.5 litreden 5 litreye kadar olan miktardaki bir sütü mayalayabilme özelliğine sahiptir. 2 litrenin üzerinde olan miktarlarda mayalanma süresi biraz daha uzar. Mayalama işlemi öncesi ısıtılan sütü 42 - 45 dereceye kadar soğutmak gerekir. Bunu termometre ya da parmağınızı 5 saniye sütün içerisinde beklettiğinizde yanmaması ile de tespit edebilirsiniz. Isı çok önemlidir, çünkü ideal yoğurt kalitesini sütün mayalanma ısısının az ya da çok olması önemli ölçüde etkiler. Sütü soğutma işlemini yaptıktan sonra Sefir mayasını ayrı bir kap içerisinde az bir miktar ılık süt ile birlikte iyice eritmek gerekir. Eritme işleminin ardından sütün içine dökülerek tam karışım sağlanmalı. Mayalama işlemi yapıldıktan sonra kendi ısısını koruması için örtü ile sarın ve sarsmadan yaklaşık 4-6 saat süresince bekletin. Daha sonra yoğurdunuzu buzdolabına alıp soğutabilirsiniz" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close