Haberler

Akademik Bakış'ta 'Organ Nakli' Konuşuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç.Dr.Kamil Yakupoğlu, kadavra bağışlarının Türkiye'de artması için vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, kadavra bağışlarının Türkiye'de artması için vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kanal S Televizyonu'ndan canlı olarak yayınlanan "Doç. Dr. Bekir Şişman ile Akademik Bakış" Programına bu hafta OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu konuk oldu. Dr. Yakupoğlu ile organ nakli ve özellikle böbrek nakli üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. Organ naklini, "çalışmayan ve fonksiyonunu yitirmiş organların yeni organlarla değiştirilmesi" şeklinde tanımlayan Dr. Yakupoğlu, ilk başarılı böbrek naklinin 1954 yılında ABD'de, Türkiye'de 1975 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirildiğini; Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde ise 1995 yılından bu yana 250'nin üzerinde böbrek naklinin başarıyla yapıldığını söyledi.

Dr. Yakupoğlu, Türkiye'de şu anda 70 bin böbrek nakli bekleyen hasta bulunduğunu, ancak Türk Nefroloji Derneği'nin 2009 yılında yaptığı araştırmaya göre ise 1.5 milyon kişinin de çeşitli derecelerde kronik böbrek yetmezliğine sahip olduğunu belirtti.

Böbrek naklinin hastaya daha uzun ve konforlu bir hayat sunarken, ilaç giderlerinden ve iş gücü kaybından dolayı ülke ekonomisine de ciddi katkı sağladığını söyleyen Dr. Yakupoğlu, böbrek nakli olan hastaların normal sağlıklı bir insan olarak hayatlarını sürdürdüklerini, spor yapabildiklerini, işlerine rahatlıkla devam edebildiklerini de kaydetti. Dr. Yakupoğlu, son dönem böbrek yetmezliği gelişmiş vücuttan zararlı maddeleri atamayan hastalar için böbrek naklinin artık tercih edilen tedavi yöntemi olduğunu vurguladı.

Türkiye'de organ bağışında bulunan kişilerin organlarının satılmasının söz konusu olmadığını ifade eden Dr. Yakupoğlu; organ ihtiyacının Türkiye'de yüzde 80 gönüllü canlı vericilerden, yüzde 20 beyin ölümü gerçekleşmiş kadavra vericilerden sağlandığını; ancak gelişmiş batı ülkelerinde ise bu oranın yüzde 65 kadavra, yüzde 35 canlı vericilerden sağlandığını, bu nedenle kadavra bağışlarının Türkiye'de artması için vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yeni bir Organ Nakli Servisi'nin çok yakında hizmete gireceğini ve böylece bölge halkına daha iyi hizmet verilebileceğini de dile getiren Dr. Yakupoğlu, halka böbrek sağlığını korumaları için bol su tüketmeleri, tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltmaları ve düzenli yıllık kontrollerini yaptırmaları tavsiyesinde bulundu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından ilk açıklama DEM Parti'den geldi

Kayyum kararının ardından ilk açıklama DEM Parti'den geldi

title