Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Ayhan Bora Kaplan: Bürokratlara ve devlet büyüklerine iftira atmamı istediler

Ayhan Bora Kaplan'dan ortalığı karıştıracak suçlama: O isimlere iftira atmamı istediler

Akademi Üniversite'de yeni eğitim dönemi başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akademik yılın ilk dersini veren Prof. Dr. Karlığa, akıl ve iman birleştiğinde insanın medenileştiğini söyledi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin üniversite gençleri için projelendirdiği ve 5. yılına giren Akademi Üniversite'de yeni eğitim dönemi başladı. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde eğitim faaliyetlerini gerçekleştiren Akademi Üniversite'nin ilk dersini Türkiye'nin önemli akademisyenlerinden Prof. Dr. Bekir Karlığa verdi. Prof. Dr. Karlığa, Umuttepe Camii Kültür Merkezi'ndeki "Medeniyet İdraki" temalı dersinde; medeniyet ve medeniyetin temel göstergeleri konularında aktarımlarda bulundu. Prof. Dr. Karlığa, üniversitelilerin ilgi gösterdiği ilk derste, akıl ve iman birleştiğinde insanın medenileştiğine dikkat çekti.

ÜNİVERSİTELİLER KATILDI

Akademi Üniversite'nin Umuttepe Camii Kültür Merkezi'ndeki akademik yıl açılışına ve ilk dersine, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Ali Bilgi, Gençlik ve Spor Hizmetlerinden Sorumlu Genel Sekreter Danışmanı Osman Ayvazoğlu, Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Eyüp Ensar Demir ile çok sayıda yerli ve yabancı üniversite öğrencisi katıldı.

AKADEMİ ÜNİVERSİTE İÇİN BAŞKANA TEŞEKKÜR

Akademik yılın ilk dersini veren Prof. Dr. Bekir Karlığa sözlerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Akademi Üniversite projesine teşekkür ederek başladı. Projenin önemine değinen Prof. Karlığa, akademik hayat açısından büyük önem taşıyan çalışma nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

MEDENİYETİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİ DİLDİR

Prof. Dr. Bekir Karlığa, konuşmasında bugün dünyanın büyük bir bunalımla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Bunu ortaya koyan mimarların bu krizin aşılması için gereken adımları atmadıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Karlığa, "Bu krizi aşmak için insanlara medeniyet idraki aşılamak gerekiyor. Türkiye büyük bir medeniyet krizi yaşadı. Dilimizi rahat bir şekilde konuşmaktan uzaklaşıyoruz. Gençlerin kullandığı sözcükler her geçen gün azalıyor. Osmanlı'da 100 bin sözcük kullanılıyordu. Düşünceyi kelimelerle ifade ederiz. İlkel toplumlar kendini anlatamaz, medeniyetin en önemli göstergesi dildir" şeklinde konuştu.

MEDENİYETİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

"Kültürel yozlaşma medeniyet idrakinin önündeki en büyük engeldir" diyen Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Aristo, insanı konuşan canlı olarak tanımlamıştır. Tasavvur ve tasdik birleştiğinde idrak ortaya çıkar. İdrakin oluşabilmesi konunun derinlemesine girmekle mümkündür" dedi.

AKIL VE İMAN BİRLEŞTİĞİNDE

Prof. Dr. Karlığa üniversiteliler tarafından ilgiyle izlenen ilk dersinde, medeniyet kavramına da açıklık getirdi. İnsanoğlunun hangi alanda olursa olsun yaptığı en iyi ve en üstün esere medeniyet dendiğini kaydeden Prof. Dr. Bekir Karlığa, şöyle konuştu; "Dil, insanın ahlaki, vahşi ve kötü taraflarını törpüler ve düzeltir. Bu şekilde, insan, medenileşir. İnsanın tabiatında medeniyet vardır. Akıl yardımıyla bu gerçekleşir. Akıl ve iman birleştiğinde insan medenileşir. Üstün seviyede eseri ortaya koyduğunuzda medeniyet oluşturursunuz."

KÜLTÜR MEDENİYET KARŞILAŞTIRMASI

Dersin en dikkat çeken bölümlerinden birini de kültür ve medeniyet kavramlarının karşılaştırılması oluşturdu. Bu çerçevede her iki kavrama açıklık getiren Prof. Dr. Bekir Karlığa, kültürlerin medeniyete dönüşmesi için belli bir aşamadan geçmesi gerektiğini ifade etti. Dünyada binlerce kültürün olduğu, ancak buna karşın medeniyet sayısının azlığına vurgu yapan Prof. Dr. Karlığa, "On iki bin yıllık bilinen tarih içinde medeniyet sayısı bellidir. Medeniyet, Medine'ye mensup olmak demektir. Medeni olmak demek şehirli olmak demekle eş anlamlıdır. Medeniyet, 18. yüzyılda batı uygarlığına girmiştir. Batı, bu tarihten sonra Avrupa eşittir medeniyet kavramını kabul ettirmeye çalışmıştır. Avrupalı olmayan bütün toplumları barbar olarak kabul etmiştir. Avrupa merkezli medeniyet anlayışını dünyaya hakim kılmaya çalıştılar. Hâlbuki ki bu tarihten 700 yıl önce Farabi medeniyet ismiyle üç kitap yazmıştır" şeklinde konuştu

TEMEL GÖSTERGELER

"Bir toplumun medeni olması, orada yaşayan insanların mutlu olması ile mümkündür" diyen Prof. Dr. Karlığa, bu aşamada medeniyetin temel göstergelerine işaret etti. Dünya görüşü, sistem, çoğulculuk, ötekine saygı ve birlikte yaşamak başlıklarında temel göstergeleri sıralayan Prof. Dr. Karlığa, çoğulculuk ve birlikte yaşamak konularını Osmanlı Devleti'nden verdiği örneklerle açıkladı. Fatih Sultan Mehmet olmasaydı Ortodoks mezhebinin yok olacağını kaydeden Prof. Dr. Karlığa, "Medeniyetin olmazsa olmazlarından biri de birlikte yaşamaktır. Osmanlı'da bu sağlanmıştır. Avrupa bu konuda kötü bir sicile sahiptir" dedi.

SORULARI YANITLADI

Prof. Dr. Bekir Karlığa, Akademi Üniversite'nin yeni eğitim dönemi açılış dersinde ayrıca üniversitelilerin sorularını da yanıtladı. Dersin sonunda katılan gençlere teşekkür eden Prof. Dr. Karlığa, yeni akademik yılın hayırlı olmasını diledi.

YENİ EĞİTİM PROGRAMI ÜÇ KADEMELİ OLACAK

Akademi Üniversite'nin yeni eğitim programı bu yıl üç kademeli olacak ve birinci kademede temel giriş seminerleri mahiyetinde dersler verilecek. Bu yıl ilk defa uygulanacak 2. kademe derslerinde ise daha derin anlatımların ve metin okumalarının yer aldığı dersler olacak. 3. kademeye ise 2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde başlanması hedefleniyor. Bu çerçevede makale, panel ve sempozyum çalışmalarından müteşekkil bir eğitim yapılanması öngörülüyor. Akademi Üniversite 2016 Güz Dönemi dersleri 1 Kasım–25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve altı hafta sürecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title