Haberler

Ak Partili Soma Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Raporu Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tbmm Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu tarafından hafta içerisinde açıklanan raporla ilgili Soma Komisyonu üyeleri Ak Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ile Muzaffer Yurttaş değerlendirme yaptı.

Tbmm Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu tarafından hafta içerisinde açıklanan raporla ilgili Soma Komisyonu üyeleri Ak Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ile Muzaffer Yurttaş değerlendirme yaptı.

TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun'nun hafta içerisinde açıkladığı komisyon raporu ile ilgili olarak komisyon üyeleri Ak Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ile Muzaffer Yurttaş değerlendirme yaptı. Öğretmenevinde düzenlenen basın toplantısına Ak Parti İl Başkanı Murat Baybatur,  Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç'un yanı sıra, SGK Manisa İl Müdürü Nesrin Aras, AFAD İl Müdürü Bekir Şen, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz, İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Savaş Duman katıldı.

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Selçuk Özdağ, Soma maden faciasının meydana geldiği günden bu zamana kadar geçen 5 aylık süreç içerisinde komisyonun yaptığı çalışmalar hakkında kısa bilgiler verdi. Muhalefet milletvekillerinin komisyonun çalışmalarını eleştirdiğine dikkat çeken Özdağ, "Bazı muhalefet temsilcileri Soma'da havanda su dövüldüğünü ifade etmesi gerçekleri ve yapılanları görmezden gelmesidir. Evet onlar havanda su dövüyor olabilir. Ama biz iktidar partisi temsilcileri olarak iş yapıyoruz ve ciddiyetle çalışıyoruz" diye konuştu. Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünün hatırlatan Selçukl Özdağ, şunları söyledi:

"Ben inanıyorum ki komisyonumuz tüm karanlıkta kaldığını düşündüğümüz noktalara ışık tutacak. Kamu vicdanını tatmin edecek sonuçlarla ortaya çıkana kadar çalışmalarını devam ettirecektir. Ucu kime ve nereye varırsa varsın sonuna kadar ciddi, kararlı ve titiz çalışma ortaya konulacaktır. Bu kazalar neden oldu? Kimlerin ihmali ve kusuru var? Bir daha benzer acılar yaşamamak için ne gibi önlemler ve tedbirler almalıyız? Bütün bunlar ortaya konmalıdır. Çalışmalarımızı kılı kırk yararak yürüteceğimizden herkesin emin olmasını istiyoruz."

YURTTAŞ'TAN ÇEŞİTLİ ÖNERİLER

Toplantıda söz alan komisyon üyesi Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, maden kazalarını önlenmesi hususunda önerilerde bulundu. Yurttaş, şöyle konuştu:

"Maden işçiliği dünyadaki en tehlikeli işlerdendir. Onun için bu konuda ciddi çalışmaların yapılması ve önlemlerin alınması gerekiyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yapıldı ama bu yeterli değildir. Denetlemeler çok ciddi şekilde yapılmalıdır. Tüm madenler iş sağlığı ve güvenliği açısından en kısa zamanda denetlenerek gerekli tedbirleri almayan madenlerin çalışmaları durdurulmalıdır. Her maden için ayrı olmak üzere, madenin ve bölgenin özelliğine göre Acil Eylem Planları hazırlanmalı ve işçilerin ve yöneticilerin katıldığı eğitim ve tatbikatlar mutlaka yapılmalıdır. Tüm madenlerde alternatif kaçış yolları bulunmalıdır. Acil durumlarda işçilerin hangi yolu izleyeceği önceden öğretilmelidir. Tüm işçilerin üzerinde haberleşme cihazı, künye, ferdi oksijen maskesi ve nerede bulunduğunu gösteren bir çip bulunması zorunlu hale getirilmelidir. Madenlerde olağanüstü durumlarda haberleşme sistemleri devre dışı kalmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Madenlerde çalışan işçiler kısa ve formalite eğitimlerle değil uzun ve ciddi eğitimlerle eğitilerek 'Maden İşçisi' sertifikası verilmelidir. Sertifikası olmayanlar asla yeraltına indirilmemelidir. Madenlerin tümü kamera sistemleri ile izlenebilir olmalı ve bütün çalışmalar Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından da izlenmelidir. Bakanlıklarda bu konuda özel müfettişlikler oluşturulmalıdır. Bu müfettişler her bölgede bulunmalı ve kaza anında bölgeye hemen intikal etmeli ve sebepleri inceleyebilmelidir. Manisa iline Meslek Hastalıkları Hastanesi kurulmalıdır. Ayrıca Manisa Merkez, Turgutlu ve Soma Devlet Hastanelerinde Yanık Üniteleri ve Yanık Merkezleri açılmalıdır. Müstakil bir Maden Bakanlığı kurulmalıdır. Denetlemenin tek elden yapılması ve yetki kargaşasının olmasını da engelleyecektir." - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close