Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

AK Parti Sakarya Milletvekili Yavuz ABD'de

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, egemenliğin yeniden millete ait hale getirilmesi için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

NEW AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, egemenliğin yeniden millete ait hale getirilmesi için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Yavuz, ABD'nin New Jersey eyaletinde bir araya geldiği Türk vatandaşlarına anayasa değişikliğini anlattı.

Türkiye'de anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yavuz," Egemenlik kayıtsız şartsız bu anayasaya göre bence millete ait değil. Egemenliği yeniden millete ait hale dönüştürebilmemiz için anayasa değişikliğine ihtiyacımız var." dedi.

Anayasa değişikliğinin içindeki en önemli hususun sistem değişikliği olduğunu anlatan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistemimiz yok da onun için bir sistem çalışmasına ihtiyacımız var. Bize hiç kimse bu sistemin parlamenter sistem olduğunu söyleyemez. Cumhurbaşkanımız halk tarafından seçilir olduğu andan itibaren bunun adı asla parlamenter sistem değildir. Bir sistemin parlamenter sistem olabilmesi için meşruiyetin tek alanı meclis olacak ve bütün yetkiler orada dağıtılacak. Sembolik bir cumhurbaşkanı olacak ve o da oradan çıkacak. Şimdi öyle değil, iki meşruiyet alanı var. Cumhurbaşkanını halk seçiyor... Bana göre parlamenter sistem 141 yıldır doğru düzgün işlemedi."

Önceden bu sistem olmasa da şimdi kurgulanan cumhurbaşkanlığı sistemi olsa Türkiye'nin çok ilerde olacağını ifade eden Yavuz, mevcut sistemde sürekli kavgalar olduğunu ve bu nedenle de değişmesi gerektiğini belirtti.

1961 ile 1981 yılları arasında 21 hükümet, 1961-2002 yılları arasında ise 32 hükümet kurulduğunu anlatan Yavuz, siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar da olmayacağını vurguladı.

Parlamenter sistemin dünyada da işlemediğini söyleyen Yavuz, parlamenter sistemin iyi işlediği yerlerde ya monarşi ya da federasyon olduğunu ifade etti.

Yeni sistemle cumhurbaşkanının yetkilerinin artmayacağını, aksine üçte bire ineceğini, meclisin yetkilerinin de 5 kat artacağını belirten Yavuz, Türkiye'nin başkanlık sistemiyle koşacağını kaydetti.

Yavuz, milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin, "İngiltere'de 18 yaşa seçme seçilme hakkı verilirken, o gence reva görülürken, Fransa'da, Almanya'da görülürken biz niye görmeyelim. Bizim gençlerimiz yeteneksiz mi?" diye konuştu.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Kemal Öztürk de Amerika ve Avrupa'nın birlikte kurduğu paktın çok ciddi bir sarsıntı geçirdiğini ve bu sarsıntının ortaya çıkardığı kaotik enerjinin İngiltere'de Brexit, Amerika'da da Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle kendini gösterdiğini belirterek Avrupa'da yapılacak 4 seçimde de aşırı sağcı, Müslüman ve yabancı düşmanı liderlerin seçileceğine kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

Dünya siyasetinde ve ekonomide çok ciddi kaoslar ve sarsıntılar yaşanabileceğine işaret eden Öztürk, "Dünyada krizler tırmanacakken, Ortadoğu'da savaşlar derinleşecekken, Türkiye'nin bürokratik yapısının hızlı ve güçlü işlemesi, çabuk karar alınması ve bütün devlet aygıtlarının senkronize olması gerekiyor." dedi.

AK Parti Kuzey Amerika Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Levent Ali Yıldız da bu seçimlerde vatandaşların mobil sandık uygulamasıyla oy kullanabilmesi için AK Parti olarak ABD özelinde 7 bölgede gezici konsolosluklar oluşturulmasını Yüksek Seçim Kurulundan talep ettiklerini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel
title