AK Parti'li Güzel Açıklaması
Coşkun Ergül - AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Ahilik teşkilatının bugünün esnafına, girişimcisine örnek alması gerektiğini söyledi.
Coşkun Ergül - AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Ahilik teşkilatının bugünün esnafına, girişimcisine örnek alması gerektiğini söyledi.
Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahilik teşkilatını anlattı ve bu sistemin bugünün esnafına, girişimcilerine örnek olması gerektiğini söyledi.
Ahilik kavramından önce kahramanlık, yiğitlik ve cömertlik ülküsünü esas alan fütüvvet kavramının kullanıldığını belirten Güzel, bazı araştırmalara göre, Ahiliğin Kırşehir'de ortaya çıktığını, başka bir görüşe göre ise Bağdat'ta büyük üstadlardan ders alan Ahi Evran'ın, Arapların kurduğu Fütüvvet Teşkilatı'ndan etkilenerek, 1205'te Anadolu'ya gelerek Kayseri'de Ahilik teşkilatını kurduğunu belirtti.
Güzel, erkekler tarafından kurulan Ahilik teşkilatının yanında kadınların da Ahiliğin "kadınlar kolu" olan Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) teşkilatını kurduğunu kaydederek, zamanın kadınlarının bu teşkilata üye olduklarını ve özellikle Kurtuluş Savaşı'nda ordunun elbise, teçhizat ve her türlü savaş malzeme ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunarak kahramanlık mücadelesinde büyük rol oynadığını ifade etti.
-"Esnaf verdiği ve aldığı sözü tutmalı"-
Ülker Güzel, Ahiliğin temelinde şu özelliklerin bulunduğunu kaydetti:
-İşyerleri sürekli yenilenmeli, yeniliklere açık olup, müşteri için cazip merkezler halini almalı. Özellikle verilen siparişler istenildiği şekliyle yerine getirilmeli, esnaf verdiği ve aldığı sözü tutmalı.
-Müşteri kapıda, güler yüzle, o kişiyi kazanmak amacıyla karşılanmalı, ikramda bulup ona olan güvenini göstermeli. Zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı olmaya çalışılmalı. Dükkanlar sürekli temiz tutulmalı, her sabah temizlik yapılmalı.
-Dükkanlara verilecek adlar, o yörenin örf, adet ve inancına uygun olmalı.
Bir bölgede bir dükkan açılmışsa, o işletmeyi korumak için yakın yerlerde o alanla ilgili başka dükkanlar açılmasına izin verilmemesi gerektiğine işaret eden Güzel, "Bu, çalışma alanındaki saygıyı ve disiplini gösterir" dedi.
Güzel, Ahiliğin; cimrilik yerine lütuf, zulüm yerine mülayemet, hırs yerine kanaat ve rıza, tokluk yerine lezzet, hezeyan yerine marifet, yalan yerine doğruluk prensiplerini kabul eden sistem olduğunu kaydetti.
Güzel, bunların yanında, Ahiliğin şu önemli prensiplerinin de olduğunu belirtti:
Elini açık tut: (Cömert olmak, düşkünlere yardım etmek için)
Kapını açık tut: (Konuksever ve misafirperver olmak için)
Sofranı açık tut: (Yoksullara, yemek yedirmek, misafire ikramda bulunmak için)
Elini bağlı tut: (Hırsızlık, zorbalık ve kötülük etmemek için)
Dilini bağlı tut: (Dedikodu, yalan, iftira ve gıybetten uzak durmak için)
Belini bağlı tut: (Kimsenin namusuna, haysiyet ve şerefine göz dikmemek için)
-"İnegöl ve Mudurnu'da uygulanıyor"-
Ahilik sisteminin, Bursa'nın İnegöl İlçesi ile Bolu'nun Mudurnu İlçesi'nde halen devam ettirildiğini söyleyerek, ilk fırsatta Mudurnu'ya giderek esnafı ziyaret etmek istediğini kaydetti.
Bu geleneğin 1307 yılında Mudurnu'nun Osmanlı topraklarına katılmasıyla başladığının ifade edildiğini anlatan Güzel, 705 yıldır devam eden bu gelenekte; esnaf ve vatandaşların işlerinin sağlıklı, hayırlı olması, afet ve felaketlerden korunması için belirli zamanlarda bir araya gelerek daha refah ekonomik düzen için temennide bulunduklarını ve bunun için dua ettiklerini ifade etti.
"Ahilik bu yönüyle, 2000'li yıllar için bile ileri bir örgütlenme modelini ortaya koymuştur" diyen Güzel, Ahiliğin adeta "Türkler'in Rönesansı" olduğunu belirtti.
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM