AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten Açıklaması
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, hükümetleri döneminde kente yapılan eğitim yardımlarıyla ilgili verdiği bilgede, "12 yılda yaklaşık 6 bin yeni derslik inşa edilerek, 2002 yılında 6 bin 150 olan derslik sayısı yaklaşık 12 bine yükseldi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, hükümetleri döneminde kente yapılan eğitim yardımlarıyla ilgili verdiği bilgede, "12 yılda yaklaşık 6 bin yeni derslik inşa edilerek, 2002 yılında 6 bin 150 olan derslik sayısı yaklaşık 12 bine yükseldi. Çocuklarımızın okuması için şartlı eğitim kapsamında 180 bin kişiye maddi yardım yaptık" dedi.
Milletvekili Cuma İçten, AK Parti hükümeti dönemlerinde her zaman birinci önceliklerinin eğitim olduğunu söyledi. Bütçede en büyük payı milli eğitime ayırdıklarını ifade eden İçten, Diyarbakır'daki eğitim yatırımlarında 12 yılda yaklaşık 6 bin yeni derslik inşa edildiğini, 2002 yılında 6 bin 150 olan derslik sayısı yaklaşık 12 bine yükseldiğini kaydetti. İçten, "Kalabalık sınıflardan kurtulan çocuklarımız, kitaplarının ücretsiz verilmesinin ardından şimdi ise tablet bilgisayar ile eğitim dönemine başladı. 2014 yılı ve öncesi dağıtılan tablet bilgisayarlarla birlikte ilimizde öğretmen ve öğrencilere yaklaşık 3 bin adet tablet bilgisayar dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Kalan diğer proje okullarımıza da eğitim öğretim yılı bitimine kadar, bakanlığımızın belirleyeceği plan dahilinde tablet bilgisayar dağıtımları gerçekleştirilecektir. Okul öncesinden orta öğretime okul sayısı bin 269'dan 2 bin 310'a çıktı" dedi.
"180 BİN AİLEMİZE MADDİ DESTEK VERDİK"
İçten, maddi destek alan öğrenciler için yapılan harcamayı da değerlendirerek, şunları söyledi:
"Eğitimin önündeki maddi engelleri ve suistimalleri kaldırmak için eğitim teşviklerimiz oldu. Bu kapsamda çocuklarımızın okula devam etmesi için 179 bin çocuğumuzun annelerinin hesaplarına kız öğrencilerimize 55, erkek öğrencilerimize ise 45 lira yatırarak destek olundu. Diyarbakır'da üniversite sayısı 2'ye çıktı. Dicle Üniversitesi'ne 12 yılda yapılan yatırımlarla 5 fakülte, 1 uygulama ve araştırma merkezi, 1 enstitü kurularak öğrenci sayısının 16 bin 233'ten 27 bin 430'a çıkması sağlandı. Diyarbakır'ın ilk vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi Üniversitesi 4 fakülte, 4 enstitü, 1 yüksekokul ile eğitim veriyor."
"BÖLÜNMÜŞ YOL 9 KAT ARTTI"
Ulaşımda cumhuriyet tarihinde en fazla yatırıma AK Parti hükümetleri döneminde imza atıldığını dile getiren Milletvekili Cuma İçten, 2002 yılı sonu itibariyle 44 kilometre olan bölünmüş yol miktarının 2014 yılı itibariyle yaklaşık 9 kat artışla 390 kilometreye yükseldiğini bildirdi. Toplamda yaklaşık 2 bin 200 kilometre kadar asfaltlama çalışması yapıldığını belirten İçten, köylere bin 881 kilometre asfalt yol, 4 bin 200 metre stabilize, 4 bin 100 metrekare ise parke yapıldığını söyledi.
"HAVAYOLU HALKIN YOLU OLDU"
Havayolunun halkın yolu haline geldiğine aktaran İçten, "Tüm Türkiye uçakla tanıştı. 2003 yılında Diyarbakır Havaalanı'nda 211 bin 750 yolcu taşınırken, bugün bu rakam 1 milyon 285 bine yükselmiştir. Havaalanı halkın yolu olmuştur" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR