AK Parti Adana 27. İl Danışma Meclisi Toplantısı
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci, Tarım Sigortası'nın Çiftçinin Zararının Ödenmesi İçin Çok Önemli Olduğunu Söyleyerek, "2006 Yılında 12 Bin, 2007 Yılında 219 Bin Poliçe Kesilirken, 2008 Yılının İlk İki Ayında 31 Bin Poliçe Kesildi" Dedi.
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci, Tarım Sigortası'nın çiftçinin zararının ödenmesi için çok önemli olduğunu söyleyerek, "2006 yılında 12 bin, 2007 yılında 219 bin poliçe kesilirken, 2008 yılının ilk iki ayında 31 bin poliçe kesildi" dedi.
AK Parti Adana 27. İl Danışma Meclisi'nin Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan "Tarım Sigortası" konulu toplantıda konuşan Kirişci, AK Parti hükümetinin Cumhuriyet tarihinde hep dilde olan ancak bir türlü gerçekleştirilmeyen tarım kanunlarını bir bir gerçekleştirdiğini ifade etti. Tarım Sigortası Kanunu'nun da 2005 yılında yasalaştığını, 2006 yılının Haziran ayında yürürlüğe girdiğini belirten Kirişci, "Tarım Sigortası 4 bin yıl önce Babiller tarafından bile çiftçileri korumak için kullanılmış. Tarımda sürekli risk olduğu için mutlaka bu sigortaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle Avrupa ülkeleri ve ABD çiftçisini korumak için devlet destekli tarım sigortasını 20. yüzyılın başlarında çıkarmış. Ancak Türkiye bu kanunu AK Parti hükümeti sayesinde 2005 yılında çıkartabildi" diye konuştu.
Tarım Sigortası Kanunu ile birlikte çiftçinin ödediği küçük primler sayesinde don, dolu ve doğal afetlerden zarar gören çiftçinin zararlarının ödendiğine dikkat çeken Kirişci, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Tarım Sigortası Kanunu çıkmadan önce zararın önlenmesi için bazı uygulamalar vardı. Ancak bu uygulamalarda çiftçinin doğal afetten doğan zararının karşılanması çok zor oluyordu. Oysa şimdi çiftçi ödediği küçük pirimler sayesinde çok büyük zararlarını devletten karşılayabiliyor." Kirişci, Türkiye'nin 27 milyon hektar tarım arazisi olduğunu bunun ancak 17 milyon hektarının kayıt altına alındığını geriye kalan 10 milyon hektarın kayıt altına alınamadığını vurguladı. Tarım Sigortası Kanunu'na çiftçilerin fazla ilgi göstermediğini ancak gün geçtikçe poliçe kesilme sayısının arttığını belirten Kirişci, "2006 yılında çiftçiye gördüğü zarardan dolayı 12 bin poliçe kesilirken, 2007 yılında bu rakam 219 bin oldu. 2008 yılının ilk 2 ayında ise 31 bin poliçe kesildi. 2008 yılında kesilen poliçe sayısının 2007 yılını geçeceğini umuyoruz" şeklinde konuştu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, AK Parti hükümetinin büyük ilçelerin ikiye, üçe bölünmesiyle ilgili aldığı kararın çok radikal ve cesur karar olduğunu, çoğu AK Parti'li belde belediyelerin kapanacağını vurgulayarak, "Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait 17 belde bu kararın ardından kapanacak. Seyhan ve Yüreğir'de ikiye bölünecek. Seyhan otobanın kuzeyi ve güneyi olarak, Yüreğir ise yakın beldeleri içine alarak ikiye ayrılacak" dedi.
Toplantıya AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, Adana Merkez Seyhan İlçe Belediye Başkanı Azim Öztürk, Merkez İlçe Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, AK Parti İl Başkanı Mustafa Attaroğlu ve çok sayıda partili katıldı.
(FK-ÖZ-Y)