Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TSE arasında ''erişilebilirlik'' protokolü - Işık -
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ''Üniversitelerin kentleri inşa eden, hizmetleri planlayan mimarları, mühendisleri yetiştiren bölümlerinde erişilebilirlik derslerinin müfredata girmesini sağlamış olduk. Bu çok önemli bir başarı. Bundan sonraki süreçte şehirlerin inşasında daha sonradan düzeltme yapabileceğimiz hataların başından engellenmesini sağlamak için girişilmiş bir hamledir'' dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ''Üniversitelerin kentleri inşa eden, hizmetleri planlayan mimarları, mühendisleri yetiştiren bölümlerinde erişilebilirlik derslerinin müfredata girmesini sağlamış olduk. Bu çok önemli bir başarı. Bundan sonraki süreçte şehirlerin inşasında daha sonradan düzeltme yapabileceğimiz hataların başından engellenmesini sağlamak için girişilmiş bir hamledir'' dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) arasında ''Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği'' kapsamında işbirliği protokolü imzalandı. Törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile TSE Başkanı Hulusi Şentürk katıldı.
Bakan İslam, törende yaptığı konuşmada bakanlık olarak vatandaşların toplumsal hayatın her alanında yer alması için çalışmalar sürdürdüklerini, özelikle engelli vatandaşların hayata katılmaları, her alanda aktif olmaları için çok özel, önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Engellilerin hayatını kolaylaştırmanın bakanlığın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan İslam, engelli vatandaşların diğer vatandaşlar gibi insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmelerinin önlerine koydukları en önemli hedef olduğunu söyledi.
Bakan İslam, bütün binaların, şehirlerin, açık alanların engellilere uyumlu hale getirilmesi için çaba sarfettiklerini belirterek, engellilere ilişkin kanunda yapılan son düzenlemeyle özellikle toplu taşıma hizmetlerinde erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik kararlı tutumlarını yenilediklerini ifade etti.
Erişilebilirliğin sağlanması açısından son derece kararlı, yeni yaptırımların getirildiğini belirten İslam, ''Artık uyumlaştırma sürecine aykırı davranışlar para cezasıyla da cezalandırılabilecek durumda'' dedi.
-''Bu yıl okulların erişilebilirliği için çalışılacak''
2014 yılı içinde okullar ve sağlık yapıları gibi engelliler için erişilebilir hale getirilmesi aciliyet taşıyan binalar, ana arter kaldırımlar ve otobüsler başta olmak üzere denetimlerin hızlı bir şekilde başlayarak sürdürüldüğünü belirten İslam, kamuoyunun ve ilgili kurumların konuya ilişkin bilgilendirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlattı.
Uygulamaların çok hızlı hayata geçirilmesi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan İslam, ''Öncelikle üniversitelerin kentleri inşa eden, hizmetleri planlayan mimarları, mühendisleri yetiştiren bölümlerinde erişilebilirlik derslerinin müfredata girmesini sağlamış olduk. Bu çok önemli bir başarı. Bundan sonraki süreçte şehirlerin inşasında daha sonradan düzeltme yapabileceğimiz hataların, yapmak zorunda olduğumuz hataların başından engellenmesini sağlamak için girişilmiş bir hamledir. İyi bir hamledir diye düşünüyoruz'' diye konuştu.
Erişilebilirlik konusunda bakanlığın yürüttüğü çalışmaları anlatan İslam, ''Projeler kapsamında yerel yönetimlere geçen yıl 11 milyon liralık bir ödenek aktarabildik. Bu yıl bunun yarısı kadar bir ödeneği tekrar yerel yönetimlere aktaracağız. Daha ziyade Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların erişilebilirlik kazanması yönünde bir çalışma yapmaya karar verdik bu yıl. Okullardaki eksiklikleri düzeltmeye çalışacağız'' dedi.
Bütün bunlar yapılırken standartlar çerçevesinde hazırlıklar yapılmasının önemine değinen İslam, ''Bu çok önemli. Bizden sonra yapılacak uygulamaların nasıl gideceğini belirleyeceği gibi, toplumsal normların gelişmesi açısından da standartların belirli olması çok önemli. Onun için biz bu konuda ülkemizde standart oluşturma alanında en yetkili kurumuyla çalışmayı tercih ettik. Onlarla bir ortaklık yaparak hem bu standartların belirlenmesini hem de bundan sonra denetlenmesini birlikte yapacağımızı belirledik'' diye konuştu.
- "Engellilerin mutluluğu, toplumun mutluluğudur"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık da yaptığı konuşmada, "Engellilerin mutluluğu, toplumun tamamının mutluluğudur. Engellilerle ilgili yapılacak her türlü iyileştirme onlara merhamet duygumuzun bir sonucu değil toplumun üzerindeki bir görevdir" dedi.
Türkiye'nin son 12 yılda engelliler açısından çok önemi mesafe katettiğini ve artık engellilerin her alanda hayata katıldığını belirten Işık, "Engellilerimiz; eğitim sağlık, turizm, bilime kadar her alanda topluma katılıyor ve katılım arttıkça toplumun mutluluk düzeyi artıyor. Türkiye'de mesafe alınan çalışmaların en anlamlısı, engelliler için yapılan çalışmalardır. Onlar için yapılan çalışmalar, en hayırlı çalışmadır" diye konuştu.
Işık, dünyanın standartlar etrafında döndüğüne işaret ederek, gelişmiş ülkeleri gelişmekte olan ülkelerden ayıran en önemli özelliğin standartlar olduğunu söyledi. Engelliler için hazırlanan her projede standart olacağını vurgulayan Işık, şöyle konuştu:
"Engellin bir duyusunda zayıflama varsa mutlaka diğer duyusunda normal insanlara göre güçlenme oluyor. Bu o insanların aktif hayata katılabilmesi için çok önemli bir avantaj. Erişilebilirliği onlara olan sorumluluğumuzun yerine getirilmesi açısından önemsiyoruz. İktidarlar gelir geçer, insanlar fanidir. Yarın başka hükümetler geldiğinde değişmeyecek şey standartlar. İnsanları engelsiz hayata daha da yakınlaştıracak standartlar olmalı. Bu standartlara yapacağımız denetimler de onlara yapacağımız en önemli ve güzel hizmet."
- "Erişilebilirlik bilinç meselesi"
TSE Başkanı Şentürk ise Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sorunların biri olan insanların erişilebilirlik sorununun çözümü için gerekli standartların hazırlanmasıyla, katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'nin standart hazırlarken Avrupa'daki standartları esas almak zorunda olduğunu belirten Şentürk, şu anda engellilerle ilgili çıkarılan standartların tamamının Avrupa standartlarının Türkiye'ye adapte edilmesi şeklinde oluşturulduğunu anlattı.
Şentürk, binalar ve halka açık yerlerin standartları için de çalışma gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Güzel bir sistem kuruldu, ilk baştaki aksamalar çözüldü. TSE olarak binlerce denetçimizle; halka açık sinema, alışveriş merkezi, çarşı gibi yerlerde gerekli denetimi yapıp sonuçlarını ilgili makamlara sunacağız. Bu bir bilinç meselesi, bunun için de tanıtım faaliyetlerine ihtiyacımız var. Aynı zamanda bu alanın bir gelir kapısına dönüşmesini engellemek gibi de bir sorumluluğumuz var. Çok kısa sürede yüz binlerce binayı ilgilendiren bir standardın oluşturulması çok ciddi bir pazar oluşturacak."
-Özel sektörde erişilebilirlik
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi ise konuşmasında 2005 yılında engellilere yönelik çıkarılan kanuna değinerek, o zamandan bu yana TSE ile işbirliği içinde olduklarını söyledi.
Mevzuata ilişkin detaylı bilgi aktaran Çiftçi, oluşturulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının çalışmalarını da anlattı.
Erişilebilirlik çalışmalarının neden sonuç vermediğine bakıldığında toplumda bu konudaki bilinç düzeyinin, eğitimin yeterli olmadığının görüldüğünü belirten Çiftçi, bu nedenle illerde çeşitli bilgilendirme programları yaptıklarını anımsattı.
Alışveriş merkezi, özel hastaneler ve özel okullar gibi özel sektördeki alanların erişilebilirliğinin izlenebilmesi için TSE ile protokol imzalanacağını belirten Çiftçi, erişilebilirlik konusunda çok büyük bir iş yükünün olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakanlar İslam, Işık, TSE Başkanı Şentürk ile Aile ve