Haberler

Aile İçi Şiddetin Engellenmesi İçin Türkiye'nin İlk Merkezi Gün Sayıyor

Aile İçi Şiddetin Engellenmesi İçin Türkiye'nin İlk Merkezi Gün Sayıyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de aile içi şiddetin önlenmesi için ilki Bursa'da açılacak merkez için geri sayım başladı.

Türkiye'de aile içi şiddetin önlenmesi için ilki Bursa'da açılacak merkez için geri sayım başladı. Bursa Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürü Sunay Özkul, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nin (ŞÖNİM) şiddet mağduru için aynı hastanelerdeki acil servislerde olduğu gibi acil olarak rehberlik ve danışmanlık hizmeti vereceğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından pilot alarak seçilen 7 ilde faaliyet gösterecek olan ŞÖNİM'lerin ilki Bursa'da kuruluyor. Diğer illere örnek olacak Bursa'daki birimin faaliyetlerine başlaması için geri sayım başladı. Bayramdan sonra kapılarını açacak olan birim, aile içi şiddetin önlenmesi için vatandaşlara rehberlik ve danışmanlık hizmeti verecek.

Ailenin korunması ve aile içi şiddetin önlenmesi yasasının yürürlüğe girmesinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ŞÖNİM'lerin kuruluşunun gündeme geldiğini belirten Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sunay Özkul, "7 il pilot il olarak seçildi. Pilot illerden birisi de Bursa. Aslında Bursa olarak biz, yasadan önce bir BEBKA projesiyle şiddete uğrayan kadınların müracaat edeceği bir kabul birimi oluşturmuştuk. Türkiye'deki ilk ŞÖNİM olacak olan Bursa'da biz özellikle rehberlik ve danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bu aslında toplumun bütün kurumlarını ilgilendiriyor. Vali yardımcısı başkanlığında toplanacak, sekretaryasını ise Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü yapacak. Kolluk, sağlık, İş-Kur, baro olmak üzere bunun birçok ayağı var. Şiddete uğrayan kadının ilk sığındığı yer kolluk kuvvetleri oluyor. Kadın kolluk kuvvetleri vasıtasıyla bize getiriliyor. Biz bunları eğer varsa çocuğuyla birlikte kabul ediyoruz. Burada kadına rehberlik ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Bunun içerisinde şiddete uğradığı için sağlıktan da yararlanması gerekiyor. Hukuksal boyuttan da yararlanması gerekiyor. ve birçok kurum, aslında bu olayın içerisinde koordineli olarak çalışıyor" dedi.

ŞÖNİM'lerin şiddetin önlenmesi için 7/24 rehberlik ve danışmanlık hizmeti vereceğini ifade eden Özkul, "Mağdure, ŞÖNİM'e geldiğinde 8 saat içinde durum değerlendirmesi yapılarak izlenecek yol yapılacak yöntemler belirlenecek. Eğer tedbir kararı alınan kadın bizim uhdemize gelirse kadını destekleme, çocuğu ile barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması işini ilk kabul birimimizde yapacağız. Oradan sonraki dönemde de ayakta durabilmesini, kendi başına hayatını idame ettirebilmesini sağlamak için kadını konuk evine alarak, ondan sondaki süreçte tek başına hayata tutunmasını sağlayacak projelerle konuk edeceğiz" diye konuştu.

ŞÖNİM'in kurulma amaçlarından birinin de şiddete uğrayan kadına yönelik işlemlerin daha hızlı ve daha koordineli olmasını sağlamak olduğuna işaret çeken Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada birçok kurumlar işin içine girmiştir. İlk koordinasyonuyla birlikte vali yardımcısı başkanlığında, sekretaryasını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olduğu için il müdürlüğünün yapacağı, adliyelerin, Mili Eğitim'in, Sağlık Müdürlüğü'nün, icranın, mahkemelerin, baronun olabileceği üç tanede de STK'nın olacağı bir koordinasyon kurulu karar verecek. ŞÖNİM, mağdur kadının bundan sonraki yaşantısında onun korunaklı bir şekilde kendi ayaklarının üzerinde durmasına yönelik hizmetlerin başlandığı nokta olacak. Bu kadının çocuklarıyla birlikte hayata tutunması sağlanacak. Bu merkezde biz şiddete uygulanan kadın için ilk 8 saatte bizim hastanelerin acili gibi acil işlemlerin uygulandığı, tedbir kararlarının alındığı, ifadesinin alındığı, daha rahat bir ortamda ifade vereceği kadın karar alma sürecinin başladığı bir yer olacaktır." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close