Aile İçi İletişimin Püf Noktaları
"Kadının Adı da Kendi de Var Projesi" kapsamında düzenlenen ikinci programda, "Aile İçi İletişim" konusu mercek altına alındı.
Esenler Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen "Kadının Adı da Kendi de Var Projesi" kapsamında düzenlenen ikinci programda, "Aile İçi İletişim" konusu mercek altına alındı.
Esenler Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen "Kadının Adı da Kendi de Var Projesi" kapsamında Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa; Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Ercan, Esenler İlçe Emniyet Müdürü Dr. Zülküf Atılgan, Esenler İlçe Sağlık Müdürü Dr. Doğan Uysal, Esenler İlçe Sağlık Şube Müdürü Dr. Sevilay Bektaş, Siyasi Partilerin ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın Temsilcileri, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Esenler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nden Psikolog Yasin Eksen'in, "Aile İçi İletişim" konusunda bilgilendirmelerde bulunduğu konferans öncesinde konuşan Esenler İlçe Sağlık Şube Müdürü Dr. Sevilay Bektaş, projenin amacının; şiddete maruz kalmış ya da şiddete maruz kalması muhtemel kadınların korunması ve ekonomik bağımsızlıklarını elde ederek, kendilerine güvenmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Bu açıdan bakıldığında da aile içi iletişimin önemli olduğuna dikkat çeken Bektaş, düzenlenen programların Esenlerliler için faydalı olmasını temenni etti.
"Aile İçi İletişim" konusunda dinleyenleri aydınlatan Esenler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nden Psikolog Yasin Eksen de sözlerine ailenin temel gereksinimlerinin neler olduğunu anlatarak başladı. Aile içindeki bireylerin "Ben değerliyim" duygusunu almak istediğini belirten Psikolog Eksen, aile içi iletişimin sağlıklı olmaması halinde bireylerin 'Ben değersizim' duygusuna kapıldığını belirtti. Ev içinde karşılaşılan tehlikelerin başında teknolojinin geldiğini ifade eden Eksen, "Teknoloji yanlış kullanılırsa, kişide şiddete sebep olan davranışlar gelişir" dedi.
ETKİLİ BİR İLETİŞİM İÇİN
Çocukların anne babalarını model aldıklarını söyleyen Eksen "Aile içi iletişimin iyi olması, çocuğun toplum içinde nasıl bireyler olacağını belirler" diye konuştu. Toplum olarak genelde zorlukları kendi kendimize çözemediğimizi belirten Eksen, ebeveynlerden alınan aşırı yardımların çocukların yardıma muhtaç bireyler haline dönüşmesine neden olduğunu söyledi.
Eksen, etkili iletişimin püf noktalarını ise "Karşınızdaki insana saygı duyun, doğal davranın, etkin şekilde dinleyin, empati kurun, akıcı bir dille ve göz kontağı kurarak konuşun" şeklinde açıkladı.
Eksen, emir cümleleri kurmanın, tehditkâr, öğüt, yargı, eleştiri ve alay içeren konuşmaların iletişimi engelleyen yaklaşımlar olduğunu da aktardı. Kaotik-Travmatik, Mükemmeliyetçi, Disiplinsiz ve Çatışmalı gibi aile yapılarını ve bu tarz ailelerde yaşanan iletişim problemlerini de anlatan Eksen, doğru tartışmayı öğrenmenin önemine de değindi. Saygılı olmanın her şeyin başında geldiğini kaydeden Eksen, dinleyenlere sorunları biriktirmemeleri, empati kurmaları, imada bulunmamaları ve her tartışmadan galip çıkmaya çalışmamaları tavsiyelerinde bulundu.
HALKIN AYAĞINA GİDEREK BİLGİLENDİRECEĞİZ
Eksen'in, dinleyenlerden gelen soruları da cevaplamasının ardından kürsüye çıkan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, kısa bir selamlama konuşması yaptı. Programa gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başlayan Madenoğlu, iletişimin sadece aile için değil, toplumun tüm birimleri için gerekli olduğunu vurguladı. Esenler Kaymakamlığı'nın düzenlediği programların okullarda da devam edeceğini belirten Madenoğlu, "Vatandaşlarımızın ayağına giderek hem bilgilendirmeler yapacağız, hem de onlara bildiklerini hatırlama fırsatı sağlayacağız" diye konuştu. Madenoğlu, program sonunda "Kadının Adı da Kendi de Var Projesi" kapsamında Aile İçi İletişim konusunda konferans veren Psikolog Yasin Eksen'e çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi verdi.