Aihm, Otistik Ozan'ın Eğitim Durumunu Sordu
AİHM, otistik olduğu için mahallesindeki özel okula kabul edilmeyen avukat Sedef Erken ile müzisyen Ogün Sanlısoy'un çocukları için yapılan başvuruyu incelemeye alıp, aileye yanıtlaması iste...
ETEM GEYLAN - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), otistik olduğu için özel okula kabul edilmeyen, avukat Sedef Erken ile müzisyen Ogün Sanlısoy'un 7 yaşındaki çocukları Ozan Barış Sanlısoy için yapılan başvuruyu incelemeye alarak, yanıtlanması istemiyle aileye 3 soru gönderdi.
Anne Sedef Erken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "eğitim hakkı", "etkili başvuru" ve "adil yargılanma hakkı" ihlalleri iddiasıyla, AİHM'e yaptıkları başvuru üzerine, mahkemenin kendilerine başvuru numarası gönderdiğini belirtti.
AİHM'in başvuru numarasının yanı sıra kendileri tarafından yanıtlanması istemiyle; "Başvurucunun adına, başka herhangi bir özel veya kamu okuluna müracaatta bulunuldu mu ?", "Başvuru yapılan özel okulun müdürlüğü tarafından, başvurucunun kaydının uygun görülmemesi kararına karşı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı mı ?", "Başvurucu 2011 yılından bu yana okula gitti mi?" şeklinde 3 soru yöneltildiğini kaydeden Erken, "Strazburg'taki mahkeme, olayı incelemek için sorular gönderdi ama Milli Eğitim hala bir soruşturma açmadı" ifadelerini kullandı.
Sedef Erken ile Ogün Sanlısoy'un 8 Haziran 2006 doğumlu çocukları Ozan Barış Sanlısoy'a, Mayıs 2009'da "atipik otizm (PDD-NOS)" teşhisi konulmuştu. Sağlık kurulunun yüzde 40 engellilik hali belirlediği Ozan'ın özel eğitim alabilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Beşiktaş Rehberlik Araştırma Merkezi'nce rapor düzenlenmişti.
Aile bunun üzerine, kaynaştırma öğrencisi olarak Ozan'ın kaydını yaptırmak için bir özel okulun anaokulu için başvuruda bulunmuş, fakat okul talebi reddetmişti. Aile, okulun genel müdürü hakkında suç duyurusunda bulunurken, Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili takipsizlik kararı vermişti.
Sosyal medyada kampanya başlatılırken, anne Sedef Erken, "eğitim hakkı", "etkili başvuru" ve "adil yargılanma hakkı"nın ihlal edildiği gerekçesiyle, AİHM'e başvurmuş, aile 107 bin 767 Avro maddi, 75 bin Avro manevi tazminat ile 20 bin 150 Avro mahkeme masraflarının tazmin edilmesini istemişti.
Özel okula kayıt yaptıramayan aile, 7 yaşına giren Ozan Barış Sanlısoy'u devlet okuluna kaydettirmişti. - İstanbul