Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

AİHM'de Türkiye Davaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye ile ilgili üç ayrı davayı bugün karara bağladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye ile ilgili üç ayrı davayı bugün karara bağladı.

Galip Doğru'nun yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkı ile ilgili 6. ve özgürlük ve güvenlik hakkı ile ilgili 5. maddesini ihlal ettiğine" karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararında, "Doğru hakkında açılan davanın uzun sürmesi ve dava ile ilgili şikayet sahibinin hakkı olan yasal yardımını almasını gerekçe göstererek, Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetti. Türkiye, karar gereği Galip Doğru'ya mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 8 bin 750 avro maddi tazminat ödeyecek.

Doğru, Türkiye'de 15 Şubat 2003 tarihinde molotofkokteyli attığı gerekçesiyle, 31 Ekim 2006'da 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

AİHM, Sultan Dölek'in 6 akrabasıyla yaptığı ortak başvuruda ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin etkili soruşturma hakkıyla ilgili 2. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. AİHM kararı gereği Türkiye, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 21 bin 260 avro maddi tazminat ödeyecek.

Başvuru sahipleri, oğulları ve kardeşleri olan Mustafa Dölek'in 2007 yılında yazlık evinde şüpheli bir şekilde ölü bulunmasına rağmen yetkililer tarafından etkili bir soruşturma açılmadığı gerekçesiyle 2010 yılında AİHM'e başvurmuşlardı.

AİHM, Ramazan Baştürk isimli vatandaşın açtığı davada ise Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesini ihlal etiğine hükmetti. Türkiye karar gereği, 5 bin avro maddi tazminat ödeyecek. Baştürk, kafasından ciddi bir şekilde yaralanmasına neden olan 4 kişi hakkında açılan davanın zaman aşımına uğramasını gerekçe göstererek 2009 yılında AİHM'e başvurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title