Aigai'deki Tarihi Varlık Ortaya Çıktı
Manisa Yuntdağı Bölgesi'ndeki 2014 yılı Aigai Antik Kenti kazı çalışmaları sona erdi.
Manisa Yuntdağı Bölgesi'ndeki 2014 yılı Aigai Antik Kenti kazı çalışmaları sona erdi. 10 yıldır devam eden kazılarda tarihi meclis binasının yanı sıra 10 bine yakın tarihi eser ortaya çıkarıldı.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ile İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Yuntdağı Bölgesi'ndeki Aigai Antik Kenti gezerek Kazı Başkanı Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersin Doğer'den bilgi aldı. Geziye, Aigai Antik Kent kazı çalışmalarına maddi destekte bulunan Anemon Oteller Onursal Başkanı İsmail Akçura da eşlik etti. Vali Bektaş ve beraberindeki heyet antik kent içindeki yerleşim yerlerini, meclisi ve Agora'yı gezerek inceledi.
Prof. Dr. Ersin Doğer, Aigai'deki ilk kazıya kendileri tarafından 2004 yılında başladığını belirterek kazı çalışmalarının 11'inci yılına gireceğini söyledi. Prof. Dr. Doğer, "Kültür Bakanlığı'nın verdiği kaynakla idare ediyoruz. Ayrıca 2004 yılında Aigai kazılarının başlamasına neden olan Anemon Otelleri sahibi İsmail Akçura, çalışmalara destek veriyor. Kazı çalışmalarını temmuz, ağustos ve eylül ayları olmak üzere toplam 3 ayda yapıyoruz. 2014 yılı döneminin kazı çalışmalarını tamamladık. 10 yıllık kazı çalışmasında tarihi meclis binasını ortaya çıkardık. Ayrıca 10 bine yakın tarihi eser ortaya çıktı. Herbiri görülmeye değer tarihi eserler. Ancak kazı çalışmaları en az 100 yıl daha sürer. Çünkü Aigai Antik Kenti çok geniş bir alana yayılmış" diye konuştu. Prof. Dr. Doğer, kazı çalışmaları içerisinde ortaya çıkarılan tarihi eserlerin Anemon Oteller Onursal Başkanı Akçura tarafından yaptırılacak olan yeni Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde özel bir bölümde sergileneceğini dile getirdi.
'KEÇİ KEMİKLERİNDEN KAŞIK YAPMIŞLAR'
Prof. Dr. Doğer, bu yıl yaptıkları kazı çalışmasında kendilerini şaşırtan tarihi eserlerin ortaya çıktığını vurguladı. Prof. Dr. Doğer, "Keçi kemiklerinden kaşık ve süs eşyaları yapmışlar. Ayrıca 'Büyük balık, küçük balığı yutar' atasözünün gerçek olduğunu gösteren bir büyük balık kemikleri içinde küçük balık kemiklerine rastladık. Bir de çok farklı bir kandil bulduk. O beni çok şaşırttı. Bir katır, katırın sağında ve solunda iki küfe, küfeler kandil şeklinde. Seyyar bir sokak lambası gibi" dedi.
"TARİHİ VARLIĞI KORUYALIM"
Tarihi antik kenti gezen Vali Bektaş ise "Vaktiyle burada çok büyük bir uygarlık varmış. İnşaat malzemesi olarak taş kullanıldığı için bugüne kadar kalabilmiş. Bu kadar kapsamlı, geniş, çok boyutlu eserlerle karşılaşacağımı düşünmüyordum. Gerçekten çok önemli bir yermiş. Bu tarihi varlığımızı korumamız gerekir. Ancak hem yerli hem de yabancı turistleri de bu tarihi antik kente çekmemiz lazım. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu. - Manisa