Haberler

Aigai Antik Kenti'nin Yarısı Gün Yüzüne Çıktı

Aigai Antik Kenti'nin Yarısı Gün Yüzüne Çıktı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da, Anemon Otelleri Onursal Başkanı işadamı İsmail Akçura sponsorluğunda 8 yıldır devam eden kazı çalışmalarında Yuntdağı eteklerindeki Köseler Köyü civarında bulunan Antik Aigai Kenti'nin yüzde 50'si gün ışığına çıkartıldı.

Manisa'da, Anemon Otelleri Onursal Başkanı işadamı İsmail Akçura sponsorluğunda 8 yıldır devam eden kazı çalışmalarında Yuntdağı eteklerindeki Köseler Köyü civarında bulunan Antik Aigai Kenti'nin yüzde 50'si gün ışığına çıkartıldı.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, işadamı İsmail Akçura, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse birlikte kazı alanına giderek çalışmaları yerinde inceledi. Vali Daşöz, Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Doğer ve Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Sezgin'den kazılarla ilgili bilgi aldı. Antik dönem tarihçisi Herodot'a göre Batı Anadolu'ya Yunanistan'ın kuzeyinden göç ederek yerleşen Aioller tarafından kurulan 12 kentten biri olan Aigai'de 8 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarının bu yılki döneminin 15 Ekim'de tamamlanacağı belirtildi.

TARİHİ DEĞİŞTİRİYORUZ

Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ersin Doğer kazılarla tarihin değişeceğine inandığını ifade etti. Doğer, şunları söyledi:

"Antik kentte bu yıla kadar yaptığımız kazılarda tiyatro, meclis ve agora gibi kamu yapılarını ortaya çıkarmaya çalıştık. Kentin özellikle Helenistik Dönem'de M.Ö. 3. yüzyıldan itibaren Pergamon Krallığı'nın da desteğiyle bölgede ekonomik ve kültürel çekim merkezi haline geldiğini anlıyoruz. Kazılarda önümüzdeki dönemde sosyal yapılar üzerinde yoğunlaşacağız."

Roma Dönemi'nden kalan evler ile caddeye bakan dükkanlarda kazı çalışmalarına başladıklarını belirten Doğer, "Bu kazılar kentin sivil ve sosyal yaşamı açsından bizi bilgi sahibi yapıyor. Kentin ana caddesi olarak bildiğimiz yol kenarında bazı dükkanlar açığa çıktı. Burada öğütme işinde kullanılan bazı taşlar bulduk. Burası büyük ihtimalle bir sanayi alanı gibi düşünülebilir. Ana cadde kazısının henüz başlarındayız. İlerleyen yıllarda daha net sonuçlar alabileceğiz" diye konuştu.

YÖRENİN KADERİ DEĞİŞECEK

Antik kenteki kazı çalışmaları sona erdiğinde yörenin kaderirin de değişeceğini savunan Prof. Dr. Doğer, "Hedeflerimizden biri buradaki turizm hareketini canlandırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak. Bu ören yerinin rahatça gezilebilmesi için yolları yaparak işe başladık. İnsanları yormayan bir yürüyüş rotası oluşturduk. Antik dönem izleri günümüz turizmine kazandırıldığında bölgede turizm patlaması yaşanacak, bu da bölgenin kaderini değiştirecek" diye konuştu.

KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Vali Halil İbrahim Daşözde antik kentin yüzde 50'sinin ortaya çıkarıldığını ve bu şekilde bölgede bir turizm hareketliliğinin başlayabileceğini ifade etti. Vali Daşöz, "Kazı çalışmalarının ardından bölgede gözle görülür bir hareketlenme olduğu bir gerçek. Antik kentin ziyarete açılmasıyla bölgedeki köyler kendi yöresel ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecek. İlerleyen dönemde butik otel ve pansiyonlar da hizmete açılabilecek. Antik kent Yunt Dağı bölgesine katma değer sağlayacak" diye konuştu.

Kazılara katkıya devam edeceğini belirten Anemon Otelleri Onursal Başkanı İsmail Akçura da, "Ömrümüz yettiğince bu olağanüstü kenti ortaya çıkarma gayretinde olacağız" dedi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close