Aıds'te Kan Riski Ortadan Kalkıyor
Uzmanlar, AIDS hastalığına yakalanmamak için yabancı uyruklularla yapılan cinsel ilişkilerde mutlaka koruyucu malzemeler kullanılması gerektiğini bildirdi.
Uzmanlar, AIDS hastalığına yakalanmamak için yabancı uyruklularla yapılan cinsel ilişkilerde mutlaka koruyucu malzemeler kullanılması gerektiğini bildirdi.
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, cinsel ilişki yoluyla bulaşan AIDS hastalığı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Özellikle cinsel yönden bulaşan AIDS'in, kan yoluyla bulaşma ihtimalinin sıfıra kadar düştüğünü belirten Dr. Koç, şöyle konuştu: "Dünyada AIDS olarak ya da HIV virüsü olarak bir viral hastalık sonucu özellikle insanların savunma mekanizmasını kırmak sureti ile mikroorganizma ve en sonra da enfeksiyonlara bağlı olarak da ölüme kadar getiren bir hastalıktır. Uzun süreli bir hastalık kısa
sürede insanları ölüm ya da sakatlığa getirmeyen bir hastalıktır. İlaçlar var. İminium sistemi antiviral ajanlarla birlikte uzun süreli ilaçları kullanarak süre 30 sene kadar uzun bir süreye kadar gidiyor."
Bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Koç, şunları söyledi: "Hepatit B gibi koruma anlamında bir aşı hala geliştirilmiş değildir. Virüslerin bir kısmı sürekli kendi içinde pozisyon değiştirdiği için bunu bir aşı ile çok kolay koruma altına alınabilir. Türkiye'deki insanlarda yüzde 10'a yakın rahatsızlık vardı. Bu küçük yaştan itibaren aşılama ücretsiz olarak başladığı için bunun önlemi alındı. Türkiye'nin şöyle bir şansı var. HIV ve AIDS virüsü gibi hastalıklar konusunda Afrika ve Amerika gibi
ciddi bir enfeksiyon yok. Buranın kendi içindeki dezavantajı daha çok dışarıdan gelen yabancı uyruklu insanların bu enfeksiyonu ciddi anlamda yayabilmesi söz konusudur. Bu nedenle insanlar üzerinde bu tür virüs türü hastalıklara dikkat etmeliyiz. AIDS ve HIV virüsü tokalaşmak ve yemek yemekle geçici bir virüs değildir. Virüs ana geçiş nedeni kan yoluyladır. Yabancı uyruklu insanlardan Türkiye'ye bulaşması ile ilgili nedeni de cinsel ilişki ile ilgilidir. Bu da 'her cinsel ilişkiden geçer' anlamına gelmiyor.
Onun için cinsel ilişkilerde koruyucu 'kondom' benzeri ürünlerden kullanmak gerekir. Çünkü bir defa bulaştığında kurtuluşu olmuyor"
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç da, bu nedenle asıl anlamda tedavisi olmadığı için mutlaka kontrol altına alınarak hastalığın yayılmasını engellemek gerektiğini söyledi.
Hastalığın
yaygın olmadığını anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "O nedenle bizim burada vatandaşlarımızdan beklentimiz kendilerini korumalarıdır. Bu hastalıkta kanla bulaşma olasılığı oldukça düşüktür. Mümkünse hiç olmamalıdır. Artık son dönemde Kızılay bu tür hastalıklara karşı tüm önlemleri almış durumdadır. O yüzden Türkiye'de kan yoluyla geçişin çok fazla olacağını düşünmüyoruz. Gelecek zamana kadar bu tür hastalıklara karşı ilaç çıkıncaya kadar engellemenin tek yolu cinsel ilişkide kondom türü
ürün kullanarak korunmaktır. Verem ve tüberküloz gibi hastalıklardan insanlar çok fazla korkardı. Bu tür hastalıklarda AIDS gibi hastalıklarda yakınlarınızdan biri varsa bunun normal yollarla geçme şansı yoktur. Geçiş şansı normal yollarla olmadığı için bu tür hastalıklı insanlarla yaşamak mümkündür" - BARTIN