Ahşap Heykellere İlk Keski Vuruldu
Çankaya ile Değirmendere Arasındaki İşbirliği ile Yeniden Hayat Bulan 16.uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu Dün Başladı. Sakarya Caddesi'ndeki Törende Açılışı Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık Yaptı.
Çankaya ile Değirmendere arasındaki işbirliği ile yeniden hayat bulan 16.Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu dün başladı. Sakarya Caddesi’ndeki törende açılışı Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık yaptı.
ÇANKAYA, yitip giden kültürel etkinlikleri koruma çalışmaları kapsamında ilk etkinliğini dün başlattı. Değirmendere Belediyesi’nin kapatılmasıyla sonlandırılan 16.Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu, Çankaya’nın önderliğinde Sakarya Caddesi’nde hayat buldu.
Açılış öncesi sempozyum sanatçılarının Başkan Tanık’ı makamında ziyaret etmesinin ardından, Tanık ve beraberindekiler, Sakarya Caddesi’ne gitti. Açılış konuşmalarından ilkini Çankaya Belediye Meclisi Başkan Vekili Fazıl Güleken yaptı. Güleken, konuşmasında şunları söyledi:
"Uluslararası bir sanat etkinliğini gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum. Değirmendere Belediyesi’nin kapatılmasının ardından zorunlu olarak son verilen bu etkinliğe Çankaya olarak ev sahibi yapmak, en temel görevlerimiz arasındadır. Türkiye’nin Başkenti Ankara, Ankara’nın kalbi Çankaya’dır. Çankaya, bu şekilde kültürün, her türlü sanatsal faaliyetin merkezi olacak."
Canlandırmak istiyoruz
Tanık, yaptığı konuşmada sempozyum bölgesi olarak Sakarya’nın seçilmesinin anlamlı olduğunu şu sözlerle ifade etti:
"Sakarya, günün 24 saatinde keyifle gelinebilen, gelince de gidilmek istenmeyen bir bölge haline gelsin istiyoruz. Ankara halkının da bu yönde bir isteği olduğunu biliyoruz. Buradaki iyileştirme çalışmaları kaldırım parkelerinden yağmur oluklarına, en alttan en tepeye her yönde olacaktır. Uygar, aydınlık bir yaşam oluşturmaya çalışıyoruz. Bu da güzel sanatlarla ve kültürle mümkün olacaktır."
Heykelin, Türk tarihinde önemine de değinen Tanık, "Heykel, Anadolu coğrafyasında önemli bir yere sahiptir. Ahşap seven bir toplumuz. Ahşabın en güzel kullanımlarını sunan bir toplumuz. Aynı zamanda da ağaçları yıkıp yerine beton yapan bir toplumuz" diyerek de betonlaşmaya karşı tepkisini dile getirdi.
Daha sonra sanatçıların çalışma bölgelerindeki kurdeleleri keserek açılışı yapan Tanık, bölgedeki vatandaşların sorunlarını da tek tek dinledi.
Sakarya esnafının ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği açılışın ardından sanatçılar, kendilerine özel olarak ayrılan alanlarına giderek çalışmalarına başladı.
Başkan Tanık’ın baklava anısı
AÇILIŞ öncesi Sakarya’da ufak bir gezinti yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, bölge ile ilgili anılarını Ankara Hürriyet’le paylaştı. Sakarya deyince aklına baklava geldiğini söyleyen Tanık şöyle konuştu:
"Ben ODTÜ’de okurken, ODTÜ yurtlarında kalıyordum. Ayda iki-üç kez, krizim geldikçe Sakarya’ya inip Karagöz Baklavacası’ndan baklava alıyordum. Şimdi de sempozyum sanatçılarımızdan Yunan Antonis Myrodias, bu bölgede çalışmanın çok zor olduğunu, çünkü hemen yanlarında iki tane baklavacının olduğunu söyledi."