Ahmet Vidinlioğlu Tecrübelerini Altı Nesil Aktardı
Uşak'ta helva üretimi yapan ailenin 5. kuşak temsilcisi Ahmet Vidinlioğlu, üretim tecrübelerini 6. nesile aktardıklarını söyledi.
Soner Kılınç - Uşak'ta bir buçuk asırdır geleneksel yöntemlerle helva üretimi yapan ailenin beşinci kuşak temsilcisi Ahmet Vidinlioğlu, üretim tecrübelerini altıncı nesile aktardıklarını belirterek, "150 yıldır aynı yöntemle helva üretimi yapıyoruz" dedi.
Ahmet Vidinlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 150 yıldır geleneksel yöntemlerle tahin helvası üretimi gerçekleştiren firmanın beşinci kuşak temsilci olduğunu söyledi.
Günlük 200 kilogram kadar tahin helvası ürettiklerini kaydeden Vidinlioğlu,
"Dedemin dedesi bu işe başlamış. Biz de aynı yöntemle helva üretiyoruz. 150 yıllık lezzet tecrübemizi artık oğlum Nida yürütüyor" dedi.
Vidinlioğlu, helvanın dünyada 1800'lü yıllarda bir tatlı türü olarak fark edildiğine işaret ederek, çok sağlıklı bir besin olan tahin helvasının pek çok rahatsızlığa da iyi geldiğini vurguladı.
Vidinlioğlu, "Tahin helvası enerji deposudur. Susam yağının cildi besleyici özelliği vardır, tahin helvası başta ülser, gastrit olmak üzere pek çok mide rahatsızlığına iyi gelir. Tahinin içindeki çöğen ise nefes yollarına faydalıdır. Boğaz burun iltihaplanmalarında çok iyi gelir. beslenme sorunu yaşayan çocuklara tahin helvası yedirilmeli. Özellikle kış aylarında tam bir enerji deposudur" diye konuştu.
İyi tahin helvasının kesinlikle ağızda yanma yapmadığına ve kolay dağıldığına değinen Vidinlioğlu, helva yapımıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Tahin helvası için öncelikle susamı kavurup ezdikten sonra tahini elde ederiz. Tahin helvasında çöğen suyu kullanılır. Çöğen bir tür kök bitkisidir. Yerin altından çıkartılan çöğen temizlenir, kaynatılır ve şeffaf renkli çöğen suyu elde edilir. Daha sonra pancar şekeri ile limon tuzunu kaynatırız, kaynayan karışımın beyaz renkli olması ve lezzet vermesi için çöğen suyunu ilave ederiz. Ağartma kazanında kaynayan üçlü karışım kıvama geldikten sonra tahinle, beyazlatılmış çöğenli şekeri karıştırma kazanına alırız. Yaklaşık 40 derece sıcaklıkta helva ustalarımız 40 dakika kadar önce tahta küreklerle daha sonra elle yoğururlar. İstenilen kıvama gelen tahin helvası daha sonra sıcak sıcak paketlenir"
Vidinlioğlu, sağlıklı ve lezzetli tahin helva üretmek için kaliteli ham madde kullanmak gerektiğini ifade ederek, kesinlikle şeker pancarı şekeri kullanılmasını önerdi.
Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - UŞAK