Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet Hoca) İslam'a Hakaretten Beraat Etti
Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, "Şifa Ayetleri-Her bir uzuv (organ) için okunması münasip olan ayetler" isimli kitabında "Dini değerlere hakaret ettiği" ve "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" gerekçesi ile hakkında açılan davadan beraat etti.
Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, "Şifa Ayetleri-Her bir uzuv (organ) için okunması münasip olan ayetler" isimli kitabında "Dini değerlere hakaret ettiği" ve "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" gerekçesi ile hakkında açılan davadan beraat etti.
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, şikayetçi ve müşteki Avukat Rasim Kubilay Ünlü ile sanık Ahmet Mahmut Ünlü'nün Avukatı Fatih Oğuz katıldılar.
Duruşmada sanık Ahmet Mahmut Ünlü'nün Avukatı Fatih Oğuz'un sunduğu yazılı savunması okundu. Yazılı savunmasında müşteki Rasim Kubilay Ünlü'nün iddialarının asılsız ve mesnetsiz olduğunu öne süren Avukat Oğuz, huzurdaki davanın hukuka ve usule aykırı olduğunu iddia etti. Müvekkilinin müştekiyi tanımadığını belirten Avukat Oğuz, "Müvekkilimizin şikayete konu eserinde ne Rasim Kubilay Ünlü isimli kiyişe ne de bir başkasına yönelik herhangi bir suç unsuru içeren ifadesi ya da eylemi yoktur" dedi.
Müvekkili Ahmet Mahmut Ünlü'nün dini konularda yayın yapan bir bilim adamı ve hizmetleri itibariyle bir din adamı olduğunu savunan Avukat Oğuz, müvekkilinin hurafelerle uğraştığının kabul edilebilir yanı olmadığını savundu.
Davaya konu edilen kitabın müvekkilinin doğrudan yazmadığını belirten Avukat Oğuz, "Kitap, Eş-Şeyh Maü'l-Ayneyn isimli müellifin 'Fatiku'r-ratk Ala Ratikı'l-fekt' isimli son eserinin bir bölümünden alıntıdır. Bu husus kitapta belirtilmiştir" dedi.
Müşteki Rasim Kubilay Ünlü'nün suçtan zarar görmediğinden dolayı davaya katılma talebinin reddine karar verilmesini isteyen Avukat Oğuz, suçun unsurlarının oluşmadığını öne sürerek müvekkilinin beraatini istedi.
Müşteki şikayetçi Avukat Rasim Kubilay Ünlü, sanık Ahmet Mahmut Ünlü'nün avukatının dile getirdiği hususlara iştirak etmediğini belirterek, sanığın kitaptaki suça konu bölümleri toplantı ve konferanslarında dile getirdiğini, dolayısı ile suçun zamanaşımına uğramadığını söyledi.
Soruşturma aşamasında kitap ile ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görüş alındığını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sanık aleyhine görüş bildirdiğini hatırlatan Müşteki Avukat Rasim Kubilay Ünlü, davaya katılma talebinin kabulüne, sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini istedi.
Müşteki Ahmet Rasim Ünlü'nün suçtan doğrudan zarar görmediğini gerekçe gösteren mahkeme, müştekinin davalara katılma talebini reddeetti.
BERAAT ETTİ
Ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Ahmet Mahmut Ünlü'ye yüklenen eylemin kanunda suç olarak tanımlanmamış olmasını gerekçe göstererek beraatine karar verdi.
İDDİANAMEDEN
Avukat Ahmet Rasim Ünlü'nün şikayeti üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Ahmet Mahmut Ünlü hakkında, "Şifa Ayetleri" isimli kitabında, "Dini değerlere hakaret ettiği" ve "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarından iddianame düzenlemişti.
İddianamede, suça konu bölümler nedeni ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görüş alındığı, gelen cevabi yazıda suça konu bölümlerin Kur'an ve sünnette doğruluğunu gösteren bilginin bulunmadığı bilgisine yer veriliyor.
Ahmet Mahmut Ünlü'nün şikayete konu kitapta "Dini değerlere hakaret ettiği" ve "Halkın bir kesiminin benimsedği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarını işlediği belirtilerek 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyordu. - İstanbul