Ahlat Taşı Almanya Yolcusu
Tarihi yapılarda, camilerde ve evlerde yapı malzemesi olarak kullanılan Ahlat taşı, Almanya'ya ihraç ediliyor Ahlat Sınırlı Sorumlu Yapı Taşı Üretim Kooperatifi Başkanı Coşkun: "Gerek ısı gerekse ses yalıtımıyla bin yılı aşkın süredir yörede kullanılan Ahlat taşı, artık yurt dışında da rağbet.
OKTAY BAYAR - Bitlis'in Ahlat ilçesinde çıkarılan ve başta tarihi eserler olmak üzere cami ve evlerde yapı malzemesi olarak kullanılan Ahlat taşı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Singapur ve ABD'den sonra Almanya'ya da ihraç edilmeye başlandı.
Havaların ısınmasıyla ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki taş ocaklarının yolunu tutan Ahlatlı taşçılar, aldıkları siparişleri yetiştirmek için ocaklardan taş çıkarıyor.
Isı ve ses yalıtımı özelliklerinin yanı sıra estetik açıdan da güzel bir görünüme sahip olan Ahlat taşı, bölgedeki mimari yapılarda kullanılıyor.
Taş sezonunun açılmasıyla bu yılki faaliyetleri hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Ahlat Sınırlı Sorumlu Yapı Taşı Üretim Kooperatifi Başkanı Metin Coşkun, sipariş almaya başladıklarını söyledi.
Coşkun, Almanya'da yapılacak bir anıt için taş çıkarmaya başladıklarını bildirerek, "Sezon açılmadan önce modellerimizi ve taş çeşitlerimizi Almanya'ya gönderdik. Almanya'da kırmızı taşımız beğenildi ve anıt yapımında kullanılmak üzere taşımızı bu ülkeye göndereceğiz. Yüzyıllardır ilçemizdeki yapılarda kullanılan Ahlat taşının yurt dışına satılmasıyla ilginin artacağını düşünüyoruz" dedi.
"Gerek ısı gerekse ses yalıtımıyla bin yılı aşkın süredir yörede kullanılan Ahlat taşı, artık yurt dışında da rağbet görüyor" diyen Coşkun, şu an itibarıyla ilçedeki 12 ayrı işletmede çıkarılan taşların gelecek yıllarda ilçe için büyük kaynak sağlayacağına inandığını kaydetti. - Bitlis