Haberler

Ahlat İçin Çalgını Yap, Çal Söyle' Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yapılan çalışmalarla bir yandan kursiyerlerin ses yetenekleri ortaya çıkarılırken öte yandan ise gençlere kendi çalgılarını yapma becerileri kazandırılıyor.

Bitlis Valiliği koordinasyonunda Ahlat Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülmekte olan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilen "Ahlat İçin Çalgını Yap, Çal Söyle" isimli proje kapsamında müzik atölyesi kuruldu. Atölyede Anadolu’nun bu sanatkar ruhuna, Ahlat’ın köklerinden getirdiği bu mirasa ve var olan ağaç ustalığına yeni bir nefes katmak amacıyla atölyede bu sanata yeni bir can vermek için büyük çaba sarf ediliyor. İlçede müzik öğretmenliği yapan Semah Açıkel, SODES kapsamında desteklenen proje ile Ahlat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde kursiyerlere bir yandan müzik eğitimi verilirken öte yandan ise ilçede asırlardır devam eden ağaç işleme sanatını icra ederek müzik enstrümanlarını yapmaya çalışıyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Semah Açıkel, “2012 yılının Eylül ayında kendi imkanlarımla kurduğum bağlama yapım atölyesi, 2013 yılında SODES tarafından desteklenerek, Ahlat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ndeki yer tahsisiyle birlikte yeniden daha geniş biçimde, birçok insana hitap eden, kursiyer yetiştirmeyi ve sonunda istihdam alanı oluşturmayı hedefleyen bir proje haline geldi.

Bu çalışmaları yürüttüğümüz esnada yer temini konusunda yardımlarını esirgemeyen İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne, ayrıca bize varlıklarıyla feyz veren, bilgi ve tecrübeleriyle bizi yalnız bırakmayan Ahlat baston ustalarından Refa Gökbulak, İbrahim Gökbulak ve Ömer Karabulak ustalarıma şükranlarımı sunuyorum. Göreve başladığım ilk günden bugüne, ilçede yürüttüğüm bağlama kurslarında gençlerin, çocukların yetişkinlerin müziğe karşı yoğun ilgileriyle karşılaştım. Bu yeteneklerin doğru yönde değerlendirilmesiyle ilgili formül bulmaya çalışırken, bağlama yapımına duyduğum ilgi sebebiyle kursiyerlerin işi mutfağında öğrenmelerini, çaldıkları sazın yapım aşamalarıyla ilgili emeğin ne denli önemli olduğunu görmelerini sağlamak için çalışmalarımıza başladık. Bunun yanında Ahlat’ta görev yapan Teoman Urcan isimli sınıf öğretmenimizin de gayretiyle kabak kemane yapımıyla ilgili çalışmalar da devam etmekte. Bu uğraşı daha profesyonel, bilimsel temellere dayanmış ve matematiksel mantığa oturmuş bir biçimde sürdürme gayretindeyiz. Ahlat çok eski ve köklü bir yerleşim yeri. İlçe, tarih boyunca kültür ve sanatın merkezi olmuş. Selçuklu medeniyeti ve öncesinde de Ahlat’ta geçmişi 3 bin yıla dayanan ağaç ustalığının olduğu biliniyor. Son yüzyılda Ahlat, dünyada ve ülkemizde baston ustalığıyla ön plana çıkıyor. Bu sanatkarlığa bir yenisi daha ekleniyor ve ağaç sesle buluşuyor” dedi.

SERDAR ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close