Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

AHLAT AĞACI: Umutların ve Hayallerin Çaresizlikle Kesiştiği Sürgün Yeri

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bazıları için taşra, tüm umutların eninde sonunda yalnızlıkla kesiştiği bir sürgün yeridir. Tıpkı babaların ve oğulların kesişen kaderleri gibi, tüm umutların, hayallerin, çaresizlikle kesiştiği hudutsuz bir sürgün yeri…

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın sekizinci uzun metrajlı filmi Ahlat Ağacı vizyona girdi. Senaryosunu Nuri Bilge Ceylan'ın Ebru Ceylan ve Akın Aksu'yla birlikte yaklaşık 1 yılda kaleme aldığı Ahlat Ağacı, merkezine 'Ahlat Ağacı' adlı kitabını yayınlatmaya çalışan Sinan'ın (Doğu Demirkol) üniversiteyi bitirip, ailesinin yaşadığı ilçeye geri dönmesiyle başlayan ve baba-oğul arasındaki ilişki baz alınarak gelişen insan ilişkilerini konu alıyor. Sinan'ın babası İdris'in ( Murat Cemcir ) at yarışı tutkusu nedeniyle yaşadığı maddi zorluklarla, hassasiyet ve kırılganlıklarıyla yüzleşmesiyle kendine babasının yansıması altında çizdiği yolu uzun bir süreçle izleyiciyle buluşturuyor.

Başrollerini Doğu Demirkol ve Murat Cemcir'in paylaştığı filmde; Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü, Serkan Keskin, Tamer Levent, Akın Aksu, Ahmet Rıfat Şungar, Kubilay Tuncer, Öner Erkan, Kadir Çermik, Ercüment Balakoğlu, Özay Fecht, Sencar Sağdıç ve Asena Keskinci rol alıyor.

SENARYO ÇANAKKALE'DE DOĞDU

Filmin 1 yıl süren senaryo aşaması yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın bir Çanakkale seyahati sırasında başlıyor. Yönetmen Ceylan'ın "Özellikle baba-oğul ilişkisi olsun diye yola çıkmadım ama baba-oğul ilişkisi içerisinde insana ve insanın doğasına dair pek çok şey anlatma şansı bulabiliyorsunuz" diyerek dile getirdiği ve önce baba İdris karakteri üzerine kurgulanan hikaye, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Akın Aksu'nun görüşmeleri sonucunda oğul Sinan'ın hikayesi olarak değişiklik gösteriyor.

Filmin çekimlerinin tamamı, senaryo fikrinin de doğduğu Çanakkale ilinde ve Çan ve Yenice ilçelerinde Eylül 2016 ve Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

'TOPLUM DIŞI' OLMANIN YARATTIĞI TAHRİBAT

Filmde Sinan karakteri, insan olmanın bir eylemler çemberine hapsolmak olduğunu; yapacak hiçbir şeyi bulunmayan yalnız, kararsız ve kuşkucu bir gencin ruh iklimindeki gerilimini de yansıtıyor. Herhangi bir alana kanalize edildiğinde büyük başarılar sağlayabilecek tuhaf ve hiddetli duygulara sahip olan karakter, yalnızlığın ve "toplum dışı" olmanın bir gençte ne kadar ağır tahribat yarattığını da gösterir nitelik taşıyor. Yönetmenin 'onun bu rolün altından kalkabileceğine inandım dediği Doğu Demirkol, aylarca yaşadığı Sinan karakterini ve filmi "Bazen hayatın içinde küçücük bir bakış veya göz kaçırma ya da anlamsız bir sessizlik anı gibi minicik olaylar bana öyle komik gelir ki kimsenin gülmediği yerde krizlere girerim de keşke bunu paylaşabileceğim bir dostum olsaydı yanımda diye düşünürüm. Kış Uykusu'nda da hissettiğim gibi bu filmde de günün akışı içinde, altı çizilmeyen, vurgulanmayan hatta belki üstü örtülen öyle komik anlar vardı ki bütün salon büyük bir dikkatle seyrederken, anlık ve istemsiz bir kahkahayla sessizliği böldüğüm oldu birkaç sefer. Bu bana göre gerçek hayatın ne denli saf ve yalın bir halde perdeye yansıtıldığının bir ispatı. Bu mucizevi yapıtın bir parçası olmaktan hayatım boyunca gurur duyacağım. Teşekkürler Nuri Bilge Ceylan" sözleriyle özetliyor.

MURAT CEMCİR: KARANLIK TARAFIMIZLA YÜZLEŞECEĞİMİZ EDEBİ BİR ESER

Nuri Bilge Ceylan, Murat Cemcir'i televizyonda yayınlanan ve bir dizideki tiradı sırasında fark ettiğini söylüyor ve 'O an onda baba karakterini gördüm' diyor. Murat Cemcir "Senaryoyu okuduğum andan itibaren onu oynamayı düşündüm" dediği İdris karakterine hayat veriyor. Cemcir, "Hayatın, aile olmanın, hayallerinin peşinden gitmenin ve gidememenin gerçekliğini anlatırken, bizleri karanlık taraflarımızla yüzleştirecek bir edebi eser Ahlat Ağacı" diyor.

YILDIRIMLAR: NURİ BİLGE CEYLAN'IN DÜNYASINA TİTİZLİKLE DAHİL OLMAYA ÇALIŞTIM

Bennu Yıldırımlar Ahlat Ağacı'nda Sinan'ın annesi Asuman karakterini canlandırıyor. Ayıp karşılandığından dolayı 'boşanmanın' ölümden önce en son çareymiş gibi görüldüğü taşrada, kumarbaz bir kocayı sırtında taşıyan tüm kadınlar gibi Asuman da gösterecek hiçbir şeyi olmayan, üzüntüsüyle baş başa kalmış yalnız bir kadın. Bennu Yıldırımlar, Nuri Bilge Ceylan'ın özel bir yönetmen olduğunu söyleyerek, "Çekimler süresince, elimden geldiğince onun dünyasına titizlikle dahil olmaya çalıştım. İzleyicilerin de kendi duygularına yakın şeyler bulacağına eminim" sözleriyle filmi anlatıyor.

"HER SANİYE BÜYÜLEYİCİ"

Filmde Hatice karakterini canlandıran Hazar Ergüçlü ise Ahlat Ağacı hakkında şunları söylüyor: "Defalarca izlesek bile gözden kaçıracağımız milyonlarca detayla dolu bir başyapıt. Nuri Bilge Ceylan sinemasını düşündüğüm zaman ilk aklıma gelen kelime 'lezzetli' oluyor. Bu durum benim için bu filmde zirve yaptı. Her saniye büyüleyici."

71. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışan 21 film arasında yer alan ve eleştirmenlerden övgü alan Ahlat Ağacı, festivalde dakikalarca ayakta alkışlanmıştı. Türkiye, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek, İsveç ve Katar ortak yapımı olan filmin ilk gösterimi 2018 Cannes Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde 18 Mayıs 2018'de yapılmıştı.

Yapımcılığı Zeyno Film- Zeynep Atakan tarafından yapılan, 8 ülkeden ortaklarının olduğu uluslararası bir yapım olan Ahlat Ağacı'nın Türkiye ortak yapımcıları Nulook Production ve İmaj oldu. Film Kale Grubu'nun katkılarıyla gerçekleşti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title