Haberler

Ahıska Türkleri Sürgününün 70. Yılı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahıska Türkleri, 70 yıl sonra ilk kez sürgüne gönderildikleri tren istasyonunda anma töreni düzenledi.

Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 70. yılında ilk kez Gürcistan'ın Ahaltsihe (Ahıska) şehrinde anma etkinliği düzenlendi.

Dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin tarafından imzalanan kararla 1944 yılında ana vatanları Ahıska'dan yük trenlerine bindirilerek sürgün edilen Ahıska Türkleri, 70 yıl sonra ilk kez sürgüne gönderildikleri tren istasyonunda anma töreni gerçekleştirdi.

Törene, farklı şehir ve ülkelerden gelen Ahıska Türklerinin yanı sıra sürgün yıllarına şahit olmuş yaşlılar katıldı. Törende, sürgünde ölenler için dua edildi.

Uluslararası Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı Cavid Aliyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahıska Türklerinin 70 yıl sonra ilk kez ana vatanda anma etkinliği düzenlediğini söyledi. Aliyev, böylelikle Gürcistan yönetiminin ilk defa Ahıska Türkleri sürgününü kendi topraklarında anmasına izin verdiğini kaydetti.

Dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin tarafından 1944 yılında imzalanan Devlet Savunma Komitesi Kararına göre, 86 bin Türk ve Müslümandan 40 bini Kazakistan'a, 30 bini Kırgızistan'a, 16 bini ise Özbekistan'a göç ettirildi. Ancak bu verilere, o dönemde askerde bulunan ya da tam olarak tespit edilemeyen kişilerin sayısının dahil olmaması, asıl sayının daha yüksek olabileceğini gösteriyor. Bağımsız kaynaklar, sürgün esnasından 20 bine yakın Ahıska Türkünün çeşitli sebeplerden hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Günümüzde ise 300 binden fazla olduğu belirtilen Ahıska Türkleri yoğun olarak Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan, Özbekistan ve Ukrayna'da bulunuyor. - Tiflis

Kaynak: AA / Güncel
title
Close