Ağrı Yaylalarından Metropollere Kurbanlık Sevkiyatı
Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden olan ve Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla hayvan piyasasında büyük hareketliliğin yaşandığı Ağrı'dan 140 bin küçük ve büyükbaş hayvan satışa sunulmak üzere büyük şehirlere gönderildi.
ORHAN GÜNGÖR - Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden olan ve Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla hayvan piyasasında büyük hareketliliğin yaşandığı Ağrı'dan 140 bin küçük ve büyükbaş hayvan satışa sunulmak üzere büyük şehirlere gönderildi.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla hayvanlarını satarak çifte bayram yaşamak isteyen Ağrılı besiciler, her yıl olduğu gibi bu sene de yetiştirdikleri kurbanlıkları pazarlayabilmek amacıyla Türkiye'nin batısındaki illere götürüyor.
Kurbanlıklarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gerekli kontrollerinin yapılmasının ardından kamyonlara yükleyip batı illerine götüren besiciler, kurbanlıkları özellikle Ankara, Bursa, İstanbul, Kocaeli ve İzmir gibi büyük şehirlerde görücüye çıkarıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıkla geçindiğini söyledi.
Ülkenin en hareketli hayvan pazarının Ağrı Hayvan Borsası olduğunu belirten Engin, "Ağrı 320 bin civarı büyükbaş hayvanıyla bu konuda bölgemizin 4'üncü, Türkiye'nin de 10'uncu büyükbaş varlığına sahip. Kentimiz yine 1,5 milyon civarında küçükbaş hayvan varlığı ile bölgemizin 2'nci Türkiye'nin de 4'üncü küçükbaş varlığına sahiptir." dedi.
500 milyon liralık katkı
Kentten batı illerine şuana kadar 140 bin kurban sevk edildiğini ifade eden Engin, şöyle konuştu:
"2015 yılındaki kurban döneminde 45 bin büyükbaş hayvan, 115 bin ise küçükbaş hayvan sevkiyatımız oldu. Toplamda ilimize bunun katma değeri 500 milyon TL'dir. Yani eski para ile 500 trilyon. Bu yıl kurban döneminde 40 bin büyükbaş 100 bin ise küçükbaş kurbanlık sevkiyatını yaptık. Bizim çalışmalarımıza göre kente girdisi toplam 500 milyona yakın olacak. Hala kurbanlık satışları ve yoğunluk da devam ediyor."
Engin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce oluşturulan ekiplerin sevkiyat için yoğun mesai harcandığını belirterek, besicilerin sevk esnasında beklememesi için işlemleri hızlı şekilde yaparak nakilleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Kurbanlıkların küpe ve aşı kontrollerine de dikkat ettiklerini vurgulayan Engin, şu ifadeleri kullandı.
"İl ve İlçe müdürlüklerimizde ilgili veteriner teşkilatımız hayvanların küpe ve aşı kontrollerini yapıyorlar. Hayvanların sağlıklı olup olmadığını kontrol ediyorlar ve buna göre başka illere sevkleri oluyor. Dolayısıyla vatandaşların bunlara uyması lazım. Sevkiyatta herhangi bir problem yaşamamak için zamanında hayvanlarını aşılamaları lazım ayrıca zamanında küpe işlemlerini de yapmaları gerekmektedir. Vatandaşların gittiği illerde hayvanların kimliği dediğimiz hayvanların pasaportunun bulundurulmasın gerekiyor. Çünkü orada alıcı vatandaşlara hayvanın pasaportunu vermeleri gerekiyor. Nitekim kesimden sonra bu hayvanların küpeleri ile düşümleri oluyor. Vatandaşlar kesimlerden sonra ellerindeki küpelerle müdürlüklerimize başvurarak kestikleri hayvanların düşümünü yapması lazım. Yoksa normalde kurban nedeniyle kesilen hayvan düşmemiş olacak."
Besicilerden Behram Bayram da çocukluğundan bu yana hayvancılıkla uğraştığını anlatarak, küçükbaş hayvanlarını kurban dönemine kadar yaylada beslediğini ve satmak için batı illerine gönderdiğini söyledi.
Hayvanlarını Gebze'ye yolladığını aktaran Bayram, "Şu anda aldığımız bilgiye göre satış durumu iyi. Kurbanlık fiyatları da bu yıl iyidir. Çiftçiler bu sene hayvanlarını satabilir. İnşallah Kurban Bayramı'na kadar batıdaki hayvanlarımızı hepsini satacağız." dedi.